برونشیت یک بیماری است که بیشتر بر اثر عدم درمان کامل سرماخوردگی بروز می کند. <br/>گفتنی است در بیماری برونشیت نایژه ها ملتهب می شوند که البته این التهاب بیشتر به علت عفونت باکتری‌ها و یا ویروس‌ها رخ می دهد هر چند در این مجال باید یادآور شد که استشمام هوای آلوده و یا استعمال دخانیات در ابتلا به این بیماری نقش تعیین کننده ای دارد.

بررسی انواع برونشیت

به طور کلی باید در نظر داشت که بروشنیت از انواع مختلف برخوردار است که در ذیل به آن اشاره خواهد شد.

برونشیت حاد

برونشیت مزمن

بدیهی است برونشیت شروع ناگهانی دارد و برای مدت زمان کوتاهی فرد به آن مبتلا می شود در این نوع از برونشیت راه های هوایی مانند نای ، نایژه ها ، برونشیول ها و یا ریه ملتهب می شود.

بررسی نشانه های برونشیت حاد

ابتلا به بیماری برونشیت با یک سری علائم و نشانه همراه است که در ذیل به اختصار به آن اشاره خواهد شد،هر چند باید متذکر شد که علایم این بیماری در بیشتر موارد با علایم ابتلا به سرماخوردگی مشابه است.

احساس خستگی

آبریزش بینی

گرفتگی بینی

تنگی نفس

سرفه همراه با خلط

احساس درد در ناحیه گلو

خس خس سینه در زمان نفس کشیدن

لازم به ذکر است که در برونشیت حاد به طور معمول سرفه‌ها به مدت سه هفته به طول می‌انجامد.

بررسی دلایل بروز برونشیت حاد

آنچه مسلم است دلایل متعددی می تواند زمینه ساز ابتلا به بیماری برونشیت حاد شود که در ادامه به آن اشاره خواهد شد.

ویروس ها

باکتری ها

قارچ ها

مواد شیمیایی

لازم به ذکر است که در بسیاری از موارد برونشیت تنها نیست بلکه با عفونت ریوی ( پنومونی )، التهاب نایژک ها ( برونشیولیت ) و دیگر موارد نیز می تواند همراه باشد.

برونشیت مزمن مرحله ای از بیماری است که در آن بیمار به مدت حداقل 3 ماه از سال و در طول مدتی بیش از 2 سال متوالی سرفه خلط دار داشته باشد.

برونشیت مزمن و آمفیزم به عنوان دو علت بیماری انسداد مزمن راه های هوایی شناخته شده است که به طور معمول در بیشتر موارد با هم اشتباه گرفته می شوند  و تنها با کاهش حداکثر حجم هوای بازدمی در طی بازدم پرقدرت مشخص می شوند.

بدیهی است برونشیت مزمن در بیشتر موارد علت اصلی بروز برونشیت مزمن استعمال دخانیت، آلودگی هوا و یا سایر آلوده کننده های هوای تنفسی می باشد.

بررسی نشانه های برونشیت مزمن

باید در نظر داشت که برونشیت مزمن دارای یک سری علائم و نشانه ها است که در ذیل به آن اشاره خواهد شدو

سرفه خفیف

خس خس سینه

لازم به ذکر است که با پیشرفت بیماری، تنفس برای فرد دشوارتر خواهد شد.به گونه ای که فرد به دلیل نبود اکسیژن کافی دیگر انجام فعالیت های روزمره خود را کمتر می کند.

بررسی دلایل بروز برونشیت مزمن

پرواضح است که دلایل متعددی می تواند زمینه ساز ابتلا به این بیماری شود که در ذیل به آن خواهیم پرداخت.

استعمال دخانیات

برخورداری از سابقه فامیلی

آلودگی هوا

افزایش وزن

زندگی در محله های شلوغ

زندگی در خانواده های پرجمعیت

بررسی روش های تشخیص برونشیت

بنا به اظهار نظر پزشکان روش های مختلفی برای تشخیص بیماری برونشیت وجود دارد که در ذیل به آن اشاره خواهد شد.

رادیوگرافی قفسه سینه

بدیهی است در برونشیت مزمن، هیچ گونه نشانه ای در عکس ریه وجود ندارد به جز در مواردی که عفونت وجود داشته باشد و یا این که علایم نارسایی قلبی به صورت افزایش عروق ریوی در عکس ریه دیده شود.

آزمون عملکرد ریوی یا اسپیرومتری

دراین روش به بررسی حجم بازدم می پردازند بدین طریق که اگر فرد حجم جاری بازدمی در طی بازدم پرقدرت داشته و سپس افزایش زمان بازدم و کاهش جریان بازدمی داشته باشد به برونشیت مزمن مبتلا است.

بررسی گازهای خون سرخرگی

در این روش به بررسی وضعیت گازهای خون می پردازند اگر گازهای خونی غیر طبیعی باشد به گونه ای که مقدار دی‌اکسید کربن (CO) خون بالا ‌رود و در مقابل مقدار اکسیژن O خون کاهش یابد می تواند نشانه پیشرفت بیماری در فرد باشد.

بدیهی است که در برونشیت مزمن ساده، هیچ گونه نشانه ای در عکس ریه وجود ندارد.

زمان مراجعه به پزشک

شایان ذکر است اگر سرفه دارای خون، خلط و یا مخاط بود بیمار باید در اولین فرصت ممکن به پزشک مراجعه کند همچنین اگر سرفه باعث بی خوابی و یا بیدار کردن فرد از خواب شود نیز باید به پزشک مراجعه شود، همچنین در صورت وجود لرزش در صدا و یا سختی در تکلم، کاهش وزن، افزایش تب، بروز احساس خستگی و یا ضعف نیز باید در اولین فرصت ممکن به پزشک مراجعه شود.

لازم به ذکر است هر چند برونشیت نمی تواند زمینه ساز بروز بیماری های خطرناک شود اما در برخی از موارد می تواند زمینه ساز بروز پنومونی یا همان سینه پهلو شود از این رو باید روند درمان این بیماری به صورت کامل انجام شود.

بررسی روش های درمان برونشیت

برای درمان برونشیت می توان از روش های مختلفی استفاده کرد که در ذیل به آن اشاره خواهد شد.

به طور حتم بیماران مبتلا به برونشیت می توانند با مصرف شربت اکسپکتورانت میزان سرفه خود را تا حدی کاهش دهند، اما باید در نظر داشت که استفاده مقدار زیادی از مایعات یکی از راه های اصلی درمان برونشیت است که البته این مایعات باید به صورت گرم باشد.

از سوی دیگر باید خاطر نشان کرد که برای کاهش احساس درد و یا تب نیز می توان از استامینفون و یا آسیپرین استفاده کرد که برای کودکان زیر شش سال شربت استامینفون تجویز می شود.

حفظ رطوبت محل زندگی و یا کار می تواند یکی دیگر از روش های درمان این بیماری باشد از این رو توصیه می شود از دستگاه بخور سرد استفاده شود،همچنین مصرف داروهای ضد سرفه نیز می تواند در کاهش سرفه تاثیرگذار باشد. بدون نسخه هم اشکالی ندارد، به شرطی که سن بیمار بیشتر از شش سال باشد.

مصرف آنتی بیوتیک ها نیز در مواردی که علت برونشیت عفونی و یا باکتریایی باشد نیز می تواند باعث کاهش طول درمان شود.

در پایان باید خاطر نشان کرد که ترک سیگار می تواند باعث افزایش عمر و کاهش میزان ابتلا به بیماری برونشیت شود.

کد خبرنگار: ۱
۰دیدگاه شما

برچسب‌ها

پربازدید

پربحث

اخبار عجیب

آخرین اخبار

لینک‌های مفید

***