قزوین بناهای تاریخی و جالب زیادی دارد، در این میان مسجد جامع، بنای منحصربه فرد قزوین است. همراه باشید و درباره آن بدانید.

مسجد جامع، بنای منحصربه فرد قزوین

سلام نو _ سرویس گردشگری: بی‌شک یکی از زیباترین بناهای قزوین از دید گردشگران این شهر بنای مسجد جامع قزوین یا مسجد عتیق است. این مسجد اولین و بزرگ‌ترین مسجد جامع ایران است که بر روی بنای یک آتشکده زرتشتی بنا شده است. پیش از این بنای مساجد کوچک و محلی بودند و کارکردی که مساجد جامع از نظر موقعیت و قدرت سیاسی و فرهنگی داشتند را ایفا نمی‌کردند. این مسجد در سال ۱۹۲ هجری ساخته و بعد از یورش مغول‌ها تخریب می‌شود. اما به مرور ساخت و مرمت آن از سر گرفته می‌شود و در دوره‌هایی از تاریخ بخش‌های جدیدی به آن اضافه می‌شود در حال حاضر مهم‌ترین بخش‌های مسجد متعلق به دوران سلجوقی و صفویه است.

درباره مسجد جامع قزوین

مسجد جامع قزوین که با نام‌های مسجد جامع عتیق و مسجد جامع کبیر نیز شناخته می‌شود، از بزرگترین مساجد ایران است که گفته می‌شود قدیمی‌ترین مسجد جامع ساخته شده در ایران نیز به شمار می‌رود. بنای نخست این مسجد روی آتشکده‌ای از دوران ساسانیان، به سبک چهار ایوانی ساخته شد. آتشکده در بخش ایوان جنوبی مسجد فعلی بوده است.

مسجد جامع، بنای منحصربه فرد قزوین

هارون‌الرشید در سال ۱۹۲ هجری دستور ساخت این مسجد را صادر کرد؛ در جریان حمله مغول‌ها به ایران، بخشی از مسجد جامع تخریب شد؛ اما خیلی زود آن را مرمت کردند.

در مسجد جامع قزوین، شاهد آثار معماری چند دوره مختلف هستیم؛ قدیمی‌ترین بخش آن متعلق به سده دوم اسلامی است. در دوران صفویه، ایوان‌ها بازسازی شد، اما ایوان شرقی در دوران قاجار مرمت شده است. در سال ۵۰۰ هجری قمری نیز به دستور امیر خمارتاش ابن عبدالله عمادی، وزیر سلطان ملکشاه سلجوقی، در ضلع جنوبی مسجد مقصوره خمارتاشی ساخته شد. در اردیبهشت ۱۳۹۲، مناره غربی مسجد مرمت شد و در شبستان غربی، موزه‌ی سنگ و سفال شروع به کار کرد. مسجد جامع قزوین در ۱۵ دی‌ماه ۱۳۱۰، با شماره ۱۲۱ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.

کارکرد مسجد جامع

در دین اسلام به اتحاد تأکید ویژه‌ای شده است. یکی از کارکردهای مسجد از دید پیامبر همین جمع کردن امت مسلمان در کنار هم بوده است. بعدها خلفا این توصیه پیامبر به وحدت را سرلوحه قرار دادند و به جز مساجد محلی دستور به ساخت مساجدی دیگر با کارکرد تمرکزگرایانه‌تر هم دادند.

مسجد جامع، بنای منحصربه فرد قزوین

مساجد جامع حاصل این طرز تفکر هستند. در واقع این مساجد با نظارت مستقیم آنها اداره می‌شدند و تنها در صورتی که از سوی خلفا مجوز می‌داشتند تاسیس می‌شدند. در بسیاری مکان‌ها ساخت یک مسجد جامع به معنای ساخت یک شهر در اطراف آن بود و همین عنصر به تنهایی می‌توانست باعث تراکم جمعیت در آن محل شود.

مسجد جامع قزوین به گونه‌ای ساخته شده است که گسترش شهر بر اساس محورهای آن صورت گیرد. یعنی حتی در صورت گسترش شهر باز هم باید مرکزیت آن حفظ شود. امروزه اگر نقشه قدیم قزوین را نگاه کنیم می‌بینیم در دوره‌های مختلف تاریخی هرگز این مسجد مرکزیت خود را از دست نداده است.

در میان حیاط یک حوض بزرگ است. ده پله پایین‌تر یک آبخوره وجود دارد که مستقیما از آب قنات تغذیه می‌کند. این قنات از شمال به سمت جنوب شهر قزوین حرکت می‌کند و سر راه از مسجد جامع می‌گذرد. یکی از مهم‌ترین دلایل انتخاب این محل برای مسجد جامع می‌تواند محل عبور قنات هم باشد. زیرا قنات خودش زندگی بخش و آباد کننده است و وجودش در مسجد می‌تواند رونق و اهمیت آن را بیشتر کند. مخصوصا اگر مسجد جامع باشد.

مسجد جامع، بنای منحصربه فرد قزوین

امروزه در شبستان غربی مسجد موزه سفال و سنگ افتتاح شده که همین امر به زنده نگاه داشتن بنا و دمیدن روح زندگی به آن کمک شایانی کرده است.

ویژگی‌های مسجد جامع قزوین

مسجد جامع قزوین و یا مسجد عتیق ساختاری چهار ایوانی دارد. البته واضح و مبرهن است که ایوان‌ها در دوره‌های مختلف تاریخی تکمیل شده‌اند و از ابتدا ساختار مسجد چهار ایوانی نبوده. این مسجد در اولین بنای خود ساختاری ساده شبیه به تمام مساجد اولیه در ایران دارد. ساختاری که تا حد زیادی متأثر از آتشکده‌ها و بعد از آن بنای اولیه مسجدالنبی در مدینه است. در حال حاضر بزرگ‌ترین ایوان این بنا در قسمت جنوبی قرار دارد. این ایوان شکوه خاصی به مسجد داده است. بانی ساخت این ایوان شاه عباس بوده است و می‌توان شباهت بسیاری میان این ایوان و نمونه‌های مشابه آن در شهرهای دیگر که به دست شاه عباس ساخته شده است ببینیم.

بعد از ایوان شمالی، ایوان جنوبی بیشترین شکوه و زیبایی را در مسجد دارد. این ایوان در دوران شاه طهماسب ساخته شده و دوران حکومت سعدالسلطنه بر قزوین در دوران قاجار بارها بازسازی شده است.

مسجد جامع، بنای منحصربه فرد قزوین

رواق‌های اطراف این ایوان هر کدام به نام یکی از امامان جماعت دوران قاجار نامگذاری شده است و هنوز هم این نام روی آنها باقی مانده است. در قسمت جنوبی مسجد به جز ایوان شاه عباسی می‌توانیم طاق هارونی را ببینیم. این طاق از اولین بناهای مسجد است که توسط هارون‌الرشید بنا شده و مشهور است که دقیقا همین طاق روی آتشکده ساسانی اولین بنای مسجد را ایجاد کرده‌است.

یکی از زیباترین بخش‌های مسجد گنبد آن است. کافی است به زیر آن برسید و از پایین به آن نگاه کنید. عظمتش می‌تواند مسحورتان کند. این گنبد به رنگ فیروزه‌ای است.

از دیگر زیبایی‌های مسخ کننده مسجد جامع می‌توان به محراب آن اشاره کرد. این محراب از سنگ مرمر است و اطرافش سوره مبارکه بقره به خطی برجسته کنده‌کاری شده است.

منبع: ایران تراول

کد خبرنگار: ۲۶
۰دیدگاه شما

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • پربازدید

    پربحث

    اخبار عجیب

    آخرین اخبار

    لینک‌های مفید