دانشمندان موسسه ملی سلامت و تحقیقات پزشکی فرانسه موفق به ساخت رگهای مصنوعی از الیاف زیستبافت شدهاند که بدن به خوبی آن را میپذیرد.
به گزارش سلام نو و به نقل از نیواطلس، هنگامی که یک رگ خونی آسیب دیده باید تعویض شود، مهم است که بدن به خوبی آن را بپذیرد و پس نزند. اکنون دانشمندان فرانسوی از الیاف کلاژن و با روش زیستبافت، رگهای خونی مصنوعی ابداع کردهاند که بدن آن را به خوبی تحمل میکند.
محققان به رهبری "نیکلاس هوروکس" از موسسه ملی سلامت و تحقیقات پزشکی فرانسه با آزمایش سلولهای انسانی کشت شده در آزمایشگاه شروع به کار کردند، که به نوبه خود باعث ایجاد سپردههای ماتریسی خارج سلولی غنی از کلاژن شدند. ماتریس خارج سلولی یک شبکه سه بعدی از ماکرومولکولها است که سلولهای بدن را احاطه کرده و به نگه داشتن آن سلولها از نظر ساختاری و زیستشیمیایی کمک میکند.
صفحات این سپردههای ماتریسی رشد یافته بعدی به شکل نوارهای بسیار نازک الیاف مانند بریده میشوند و نخهای زیستی را تشکیل میدهند که میتوان آنها را بافت و برای ایجاد عروق(لولههای قابل کاشت جهت هدایت جریان خون) استفاده کرد.
این رگها قدرت تحمل فشار مضاعف، حفظ بخیه و امکان نفوذناپذیری دیوارهها را به نمایش گذاشتند.
از آنجا که آرایش کلاژن در افراد مختلف، متفاوت نیست، امید میرود که هر بیمار نیازی به رگهای سفارشی ساخته شده از سلولهای خود نداشته باشد. در عوض، تعداد کثیری از بیماران میتوانند عروق زیستبافت را که از قبل از سلولهای افراد دیگر ساخته شدهاند، بدون این که هیچ خطری برای رد این عروق توسط سیستم ایمنی بدن آنها وجود داشته باشد، دریافت کنند.
این رگها ابتدا روی حیوانات و سپس در آزمایشات بالینی انسانی آزمایش میشود.
این مطالعه در مجله Acta Biomaterialia منتشر شده است.
/ایسنا