یک مطالعه جدید نشان داد که اگر همه ما پروتئین های گیاهی مانند عدس، لوبیا، سویا، آجیل و دانه ها را مصرف کنیم، می توانیم برخی از دلایل اصلی مرگ و میر در کشورمان را از بین ببریم و زندگی طولانی تری داشته باشیم.
محققان عادتهای غذایی بیش از 70000 بزرگسال ژاپنی را برای 18 سال مورد مطالعه قرار دادند. میانگین سنی آنها55 سال بود و در ابتدای مطالعه هیچ یک از آنها سابقه سرطان یا بیماری قلبی نداشتند. این شرکت کنندگان در این دوره پرسشنامه های فرکانس مواد غذایی را پر کردند که به محققان این امکان داده شد تا براساس میزان پروتئین گیاهی که مصرف می کنند، آنها را به پنج گروه تقسیم کنند.
میزان مرگ و میر ناشی از بیماری های قلبی در کسانی که بیشترین پرتئینهای گیاهی را مصرف کرده بودند 27% کاهش یافت. میزان مرگ بیماری قلبی28%، میزان مرگ سکته مغزی 28% و در نهایت 13% علل های دیگر مرگ و میر نسبت به گروهی که کمترین مقدار پروتئین گیاه را مصرف کرده است کاهش یافت.
ذکر این نکته ضروری است که نویسندگان این مطالعه بین میزان مرگ و میر و میزان دریافت پروتئین حیوانی در هنگام جداسازی ارتباطی پیدا نکردند. آنها معتقدند که این احتمالاً به این دلیل است که ژاپنی ها بیشتر پروتئین حیوانی خود را از ماهی به جای گوشت های قرمز و فرآوری شده به دست می آورند. بنابراین، پروتئین ماهی نیز یک منبع تقویت کننده طول عمر در کنار پروتئین گیاه است.
محققان گفتند: "مطالعه ما نشان می دهد که پروتئین گیاهی تأثیراتی روی سلامتی افراد دارد و جایگزینی گوشت قرمز و فرآوری شده با پروتئین گیاهی یا ماهی طول عمر را افزایش می دهد."
اینکه به طور متوسط بالاترین گروه و کم ترین گروه چه مقدار پروتئین گیاهی و حیوانی مصرف کردند، مشخض نیست. ولی این مطالعه یک رژیم غذایی متعادل و فقط اتکا نکردن به پروتئین حیوانی را توصیه می کند.
پروتئین های گیاهی و حیوانی چه تفاوتی دارند؟
پروتئین بعد از مصرف به آمینواسید ها تجزیه می شود. آمینو اسیدها به دو دستهی ضروری و غیر ضروری تقسیم می شوند. بدن انسان توانایی ساخت آمینواسیدهای غیر ضروری را دارد ولی آمینواسیدهای ضروری از طریق تغذیه کسب می شوند. پروتئینهای حیوانی مانند: گوشت، ماهی، شیر، تخم مرغ که کامل در نظر گرفته می شوند. تمام آمینواسیدها را دارند ولی پروتئین های گیاهی مانند: حبوبات و آجیل معمولاً یک یا دو نوع از اسید آمینه های ضروری را ندارند. رژیم سرشار از پروتئین های گیاهی مانند گیاهخواری مزایای زیادی دارد. مصرف این نوع پروتئین کلسترول و فشار خون را پایین می آورد، احتمال ابتلا به سرطان و بیماری های قلبی-عروقی را کاهش میدهد. پروتئین های حیوانی نیز برخلاف تصورات مزایای زیادی دارند. افرادی که به طور منظم ماهی مصرف می کنند ریسک بیماری های قلبی- عروقی در آنها کاهش می یابد. مصرف تخم مرغ سطح کلسترول را بهبود می بخشد و وزن را کاهش می دهد. مصرف پروتئین های حیوانی با افزایش حجم عضلانی سن را افزایش میدهد. فقط تا حد ممکن از مصرف گوشتهایدودی، خشک شده، سوسیس وهمبرگر بپرهیزید، زیرا این گوشتها موجب بیماری های قلبی- عروقی می شوند.