سلام نو – سرویس بین الملل: حمله به نفتکشهای اماراتی در بندر فجیره یکی از مهمترین خبرهای چند روز گذشته بود، خبری که البته با مدیریت رسانهای امارات به آرامی و با مدیریتی هوشمندانه منتشر شد تا از وارد شدن شوک به بازار نفت جلوگیری کند.
فجیره یکی از مناطق مهم و تاریخی و باستانی امارات متحده عربی است که در نزدیکی عربستان قرار دارد و تا پیش از به وجود آمدن امارات زیر نظر حکام جاسک بود و به نوعی تحت سیطره ایران قرار داشت. فجیره به جز اهمیت تاریخی خود، اهمیتی استراتژیک برای حمل و نقل نفت دارد. در سال ۲۰۱۰ میلادی، بیش از ۱۲ هزار کشتی عبوری از تنگه هرمز برای سوختگیری در بندر فجیره توقف میکردند.
فجیره تنها بندر شیخ نشین امارات متحده عربی است که در حاشیه دریای عمان قرار دارد و همین مسئله باعث شده تا این بندر اهمیت خاصی برای امارات و دیگر رقبای منطقهای و بین المللی امارات داشته باشد تا بتوانند در صورت نیاز تنگه هرمز را دور بزنند و از اهمیت استراتژیک این تنگه در حمل و نقل انرژی بکاهند. در حال حاضر نیز بیش از 75 درصد نفت امارات از این بند صادر میشود تا این کاروانهای نفتی این شیخ نشین مجبور به عبور از تنگه هرمز نباشند.
آتش در فجیره؛ کاروان نفتی امارات زمینگیر شد
اولین اخبار درباره آتش سوزی در بندر فجیره را شبکه المیادین نزدیک به ایران و سوریه مخابره کرد و گفت که بین هفت تا ده کشتی در این بندر به آتش کشیده شده و آسیب دیدهاند، خبری که البته در ابتدا با تکذیب مقامات اماراتی رو به رو شد.
در نهایت اما این خبر از سوی رسانههای رسمی امارات نیز تایید شد. خبرگزاری رسمی امارات با تایید اینکه چهار کشتی این کشور در "آب های منطقه انحصاری اقتصادی" فجیره منفجر شده است به نقل از وزارت خارجه این کشور گفت: در این اتفاقات هیچ آسیبی به کسی وارد نشد. فعالیت بندر فجیره عادی است. منطقه اقتصادی شامل محدوده ۲۰۰ مایل دریایی از ساحل (۳۷۰ کیلومتر) است.
دو نکته جالب توجه تا به این جای کار بود که از چنین حادثه عظیمی هیچ عکسی منتشر نشد و برخلاف ادعای المیادین رسانههای اماراتی تاکید داشتند که این اتفاق در منطقه انحصاری اقتصادی افتاده یعنی حداقل دهها کیلومتر دور از ساحل این بندر. همین دو نکته نشان میدهد که امارات چه پوشش امنیتی سنگینی را بر این حادثه گستراند تا جلوی وارد آمدن شوک به بازارهای نفت را بگیرد.
اما این روزنامه فرامنطقهای الحیاه بود که جزئیات حمله به کشتیها در فجیره را به طور و واضح مطرح کرد. ظاهرا از چهار کشتی آسیب دیده دو کشتی پرچم عربستان، یک کشتی پرچم امارات و دیگری پرچم نروژ را داشتهاند و دو نفتکش متعلق به عربستان و به نامهای "المرزوقه" و "امجد"، نفتکش سوم با اسم "میشل" متعلق به امارات و نفتکش چهارم متعلق به نروژ با اسم "آندری ویکتوری" بودهاند.
انگشت اتهام اسرائیل، تیم ب و کیهانیان به سمت ایران
در واکنش به این حادثه، «سید عباس موسوی» سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در یکی از نخستین موضعگیریها حوادث روز یکشنبه ۲۲ اردیبهشت برای چند کشتی در دریای عمان را نگران کننده و تاسف بار خواند و خواهان روشن شدن ابعاد دقیق این حادثه شد. مصر، دولت مستعفی یمن، بحرین و عربستان از دیگر کشورهایی بودند که نسبت به حوادث الفجیره ابراز تاسف کردند.
در هیچکدام از این پیامها و اظهارنظرهای اولیه نامی از ایران به چشم نمیخورد، اما گذر زمان و موضعگیری طیفی از روزنامهنگاران که به نزدیکی به سپاه مشهورند باعث شد تا زمینه لازم برای چرخیدن انگشت اتهام به سوی ایران فراهم شود.
العربیه به توییتهای امین عربشاهی، مدیر منطقه خراسانشمالی خبرگزاری تسنیم؛ حسین دلیریان، دبیر سرویس اخبار نظامی خبرگزاری فارس؛ محمدحسین خوشوقت، مدیرکل رسانههای خارجی وزارتارشاد در دوران احمدی نژاد و حامد رحیمپور، دبیر تحریریه روزنامه خراسان، که همه آنها را نزدیک یا وابسته به سپاه خوانده، اشاره کرده.
عرب شاهی در توییتی نوشت بود: بندر فجیره، تنها شاهراه حیاتی امارات و عربستان برای صدور نفت و چندخط عقبتر از تنگه هرمز را بروبچههای مقاومتاسلامی آتش زدند... . دلیریان نیز با اشاره به ضرب المثلی به طور غیرمستقیم اشاره کرد که ایران پشت ماجرای الفجیره است.
حامد رحیمپور از تحریریه روزنامه اصولگرای خراسان هم توییت کرده: همه گزینههای ما روی میزند،هم بندر ینبع زده شد،هم بندر فجیره، دو بندری که قراره جایگزین نفت ایران باشند! چنان هم خوردن خودشون نفهمیدن از کجا خوردن!
این توییتها و موضعگیریای مثل موضعگیر شادانه روزنامه کیهان در برابر این انفجار بخشی از آتش تهیه "تیم ب" شد تا بار دیگر انگشت اتهام را به سمت ایران بچرخانند و نزدیک به یک روز ایران را به عنوان اولین مظنون این حادثه معرفی کنند. در همین راستا ترامپ جلوی دوربینها گفت داستانهایی درباره ایران شنیده ولی امیدوار است ایرانیها اشتباه نکنند، چون اگر کنند اشتباه بزرگی کردهاند.
روزنامهنگاران اصولگرا در حالی چنین با شوق و ذوق مسئولیت فجیره را به گردن ایران میاندازند که روزنامه اصولگرای جوان در مطلبی با عنوان اسرائیلیات خرابکاری در فجیره تاکید کرد:
عمال سعودی و صهیونیستی با موجسواری روی این حادثه انگشت اتهام را به سمت ایران گرفتند تا با متهم کردن ایران به خرابکاری در منطقه، واشنگتن را به اقدام ماجراجویانه علیه تهران تشویق کنند، اما بسیاری از ناظران نقش ایران را رد کرده و رژیم صهیونیستی را مسبب این خرابکاری معرفی کردند.
این روزنامه در ادامه با بیان دلایلی تاکید میکند که چنین عملیات حاصل طراحی اسرائیلیها است و مینویسد:
در شرایطی که صهیونیستها همواره ایران را به خرابکاری در منطقه متهم میکنند، کارشناسان منطقه بر این باورند که به احتمال زیاد رژیم صهیونیستی در پشت خرابکاری انفجارهای بندر فجیره قرار دارد. طارق ابراهیم، کارشناس امور خلیج فارس در لبنان با بیان اینکه خرابکاری در فجیره نمیتواند کار ایران باشد، گفت: «در فجیره یک پایگاه مهم امارات وجود دارد و نیز چندین مرکز کنترل و دیدهبانی نظامی امریکا قرار دارند که فعالیت ایران در خلیج فارس را رصد میکنند».
با این حال باز هم طیف هیجانزده اصولگرایان بر نظر خود پای فشاری میکند و از حرف خود عقب نمیشیند و برای آسیب زدن به منافع ملی یا آسیبزدن به نیروهای نظامی کشور از جمله سپاه یا دمیدن در شیپور جنگ طلبی مجازات نمیشود، در حالی که در طرف مقابل نشریه صدا به خاطر طرح روی جلدش به سرعت توقیف میشود.
باید صبر کرد و دید تلاش این روزنامهنگاران متحد، تیم ب و اسرائیل به بار مینشیند و تله اسرائیل میتواند پای ایران را به جنگی بزرگ باز کند یا نه؟