۲۴ مهر ۱۴۰۲ - ۱۵:۱۵
کد خبر: 55469458

بناهای تاریخی کاشان بسیار دیدنی هستند از این رو با ما همراه باشید و درباره مسجد جامع کاشان ادرس بدانید.

مسجد جامع کاشان ادرس

سلام نو _ سرویس گردشگری: مسجد جامع کاشان، از قدیمی ترین و برجسته ترین آثار تاریخی شهر است که سنگ بنای آن قدمتی ۸۰۰ ساله دارد.

این بنا در ابتدا آتشکده و عبادتگاه زرتشتیان بوده و با رواج دین اسلام به مسجد تبدیل شده است.

از بخش های زیبا و مهم بنا می توان به مناره آجری و زاویه دار آن اشاره کرد که در جهت جنوب شرقی قرار دارد و پس از مناره های مسجد زواره و مسجد ساوه، قدیمی ترین مناره ایران به حساب می آید.

کتبیه موجود بر مناره، با خط کوفی نوشته شده و تاریخ ۴۶۶ ه.ق را نشان می دهد.

طرح کاشی کاری شبستان تابستانی، که در زیر شبستان زمستانی قرار گرفته است، نیز از دیگر زیبایی های این مسجد به شمار می رود.

این مسجد را می توان تنها بنای تاریخ دار عهد سلجوقی دانست که تا کنون برجای مانده است. نام این اثر از تاریخ ۳۰ خرداد ۱۳۱۵ با شماره ۲۵۲ در فهرست آثار ملی ایران قرار دارد.

مسجد جامع کاشان

مسجد جامع کاشان یکی از قدیمی ترین بناهای تاریخی این شهر است که از دوره ی سلجوقیان در این شهر باقی مانده و مناره های آن از قدیمی ترین بناهای تاریخی کاشان است.

مسجد جامع کاشان ادرس

مسجد جامع یا مسجد جمعه در گذشته های دور یک آتشکده بوده و بعد از ورود اسلام به ایران این بنای تاریخی تبدیل به مسجد شد و هم اکنون هم از آن با عنوان مسجد در کتب تاریخی یاد می شود.

مسجد جامع کاشان در خیابان بابا افصل، محله ‌ی میدان کهنه در کوچه‌ ی شهیدان دقیقی قرار گرفته است.

با توجه به مطالعاتی که کارشناسان درباره ی مسجد جامع کاشان انجام داده اند و لایه برداری هایی که انجام شده در گچبری های محراب این مسجد نیز دریافته اند که قدمت آن به دوره سلجوقیان باز می گردد و آثار و تزئینات آن متعلق به دوره ی آل بویه است.

در شبستان در شبستان تابستانی این بنا که در زیر شبستان زمستانی قرار دارد، طرحهای بسیاز زیبای کاشیکاری دیده می‌شود و در کف این شبستان آثاری از کوره‌های پخت ظروف چینی به وسیله کارشناسان سازمان میراث فرهنگی در گذشته کشف شده است.

این بنا دارای گنبد آجری است که احتمالاً پس از زلزله معروف سال ۱۱۹۲هجری قمری که ‌این مسجد آسیب فراوانی دید، به وسیله «عبدالرزاق خان کاشی» به صورت اساسی تعمیر و این موضوع در کتیبه خط ثلث در زیر گنبد مسجد به سال ۱۲۰۷ هجری قمری نیز مشخص شده است.

این بنا که خود بسیار قدیمی است و قدمتی طولانی دارد بر روی بنایی کهنستال تر نیز بنا شده است، قدمت این بنا را برخی به دلیل آثار کوره های بخث سفال و سایر فضاهای کاوش شده در زیر شبستان آن مربوط به دوره اسلامی می دانند.

بر اساس روایات تاریخی موجود این مسجد به دستور صفیه خاتون دختر مالک اشتر نیز ساخته شده است.

مسجد جامع کاشان ادرس

یکی از مواردی که باعث شده این مسجد مورد توجه قرار بگیرد دارا بودن دو قله است.

به گفته بسیاری از کاشناسان تاریخی یکی از این قبله ها به دلیل رعایت نشدن جهات دقیق قبله از عمد تخریب شده و آثار گچبری بسیار نفیسی بوده که به دلیل اینکه برای نمازگزاران دچار اشتباه نشوند محراب دیگری در نزدیکی همان محراب ساخته‌ اند اما مردم عامی اعتقاد دارند که این محراب به طرف بیت المقدس بوده و بعد از اینکه قبله در سال دوم هجرت تغییر یافت این محراب خراب شده است.

دیگر محراب موجود که به سمت مسجدالحرام است آیه تغییر قبله از بیت المقدس به طرف مکه به چشم می‌خورد که خود دلیل بر اعتقاد مردم نسبت به این موضوع است.

در قسمت تخریب شده‌ی محراب اولی، آثار بسیار نفیسی از گچبری وجود داشت و آثاری از آیه‌ای از سوره ی جمعه (… رحیم یا ایها الذین آمنو اذا نودی … ذکر الله …) در فضیلت روز و نماز جمعه قابل تشخیص است و این امر نشان می‌دهد این مسجد برای اولین بار به‌عنوان نماز جمعه‌ی کاشان بنا شده است.

در محراب قبله‌ ی دوم آیه ‌ی مربوط به تغییر قبله از مسجدالاقصی به مسجدالحرام مشاهده می‌شود که متن آیه چنین است:

«قد نری تقلب وجهک فی السما فلنولینک قبله ترضیها فول وجهک شطر المسجد الحرام و حیث ما کنتم فولو وجوهکم شطره و ان الذین اوتو الکتاب لیعلمون انه الحق من ربهم و مالله بغافل عما یغلمون».

مسجد جامع کاشان کجاست

آدرس: استان اصفهان، کاشان، خیابان بابا افضل، محله میدان کهنه، کوچه شهیدان دقیقی

مسجد جامع کاشان یا همان مسجد جمعه‌، یکی از بناهای تاریخی و جاهای دیدنی کاشان است که قدمت آن به دوران سلجوقیان بازمی‌گردد.

مسجد جامع کاشان ادرس

گفته می‌شود بنای این مسجد قبل از اسلام آتشکده بوده است؛ اما بعد از ایمان آوردن مردم به دین اسلام، آن را تبدیل به مسجد کرده‌اند.

مسجد جامع کاشان در خیابان بابا افضل، محله‌ میدان کهنه در کوچه‌ شهیدان دقیقی قرار گرفته است.

به‌دلیل قرارگیری مسجد جامع کاشان در مناطق مرکزی و تاریخی این شهر، دسترسی به آن با وسایل حمل‌ونقل عمومی و خودروی شخصی به‌سهولت امکان‌پذیر خواهد بود.

با دسترسی به‌میدان کمال‌الملک در محله میدان کهنه، می‌توان به‌سمت خیابان باباافضل و مسجد جامع کاشان حرکت کرد.

در گذر تاریخ مسجد جامع کاشان بارها به‌صورت جزئی و کلی تخریب شده و هر بار در تعمیر و بازسازی تغییرات گسترده‌ای پیدا کرده است.

مهم‌ترین خسارتی که به مسجد وارد شد، در زلزله‌ معروف سال ۱۱۹۲ هجری قمری بود. همان طور که در کتیبه آمده است، مسجد جامع کاشان توسط «عبدالرزاق خان»، حاکم کاشان مرمت شد که این کار ۱۰ سال طول کشید.

در این زلزله کریم خان زند کارگران ساختمانی را از اصفهان و شهرهای دیگر به کاشان آورد تا به کار بازسازی شهر و مسجد سرعت ببخشد.

کد خبرنگار: ۲۶
۰دیدگاه شما

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • پربازدید

    پربحث

    اخبار عجیب

    آخرین اخبار

    لینک‌های مفید