۲۱ فروردین ۱۴۰۱ - ۱۰:۲۳
کد خبر: 55347246

این منطقه به عنوان یکی از مناطق کهن استان فارس دارای بیش از صد اثر باستانی است. آثار شهرستان رستم به سه بخش پیش از تاریخ (قبل از۵۵۰۰ سال) تاریخی بعداز ۵۵۰۰ سال و اسلامی از ۱۴۳۰ سال به بعد تقسیم می‌شود. تاکنون ۵۸ اثر این شهرستان در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده ‌است.

از گوردخمه دا و دختر چه می‌دانید؟

به گزارش سلام نو، از آثار تاریخی شهرستان رستم استان فارس گوردخمه ای است که به «دی دوور» معروف است. باستان شناسان این بنا را متعلق به ۵۵۰ تا ۶۵۰ سال پیش از میلاد می دانند و مقبره ای است دو طبقه که بر روی هم ساخته شده است. این گوردخمه که به نام دا و دختر نیز معروف است در تاریخ ۱۹ آذرماه ۱۳۱۶ هجری شمسی به شماره ۲۹۹ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

از گوردخمه دا و دختر چه می‌دانید؟

شهرستان رستم یکی از کهن ترین مناطق ایران باستان به شمار می رود. این منطقه به عنوان یکی از مناطق کهن استان فارس دارای بیش از صد اثر باستانی است. آثار شهرستان رستم به سه بخش پیش از تاریخ (قبل از۵۵۰۰ سال) تاریخی بعداز ۵۵۰۰ سال و اسلامی از ۱۴۳۰ سال به بعد تقسیم می ‌شود. تاکنون ۵۸ اثر این شهرستان در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده ‌است. تمدن‌ های بیش از تاریخ این شهرستان مربوط به عصر نوسنگی هزاره‌ های پنجم تا هشتم پیش از میلاد است. قبل از ورود آریایی‌ها به فلات ایران تمدن‌های دیگر نیز در اقضی نقاط شهرستان رستم پا برجا بودند که می ‌توان به تمدن بزرگ و با شکوه ایلام باستان اشاره کرد. در لوح نوشته‌ های خزانهٔ تخت جمشید از چندین شهر باستانی در منطقه رستم یاد شده‌ از جمله شهرهای هوهنوری و یوناری را می ‌توان نام برد. این شهر در گذرگاه زمان، تمدنهای ایلامی، ماد، هخامنشی، ساسانی و اسلامی را تجربه کرده است.

از گوردخمه دا و دختر چه می‌دانید؟

در شمال روستای مراسخون علیا از توابع شهرستان رستم، اثر درخور توجهی به نام گوردخمه «دی دوور» در ارتفاع ۳۰۰ متری جنوب کوه عنا که شاید کوه آناهیتا فرشته آب در ایران باستان بوده باشد تعبیه و حجاری شده است. باستانشناسان بنامی چون پروفسور ارنست هرتسفلد آلمانی در سال ۱۳۰۳، دکتر سر آورل استین انگلیسی در سال ۱۳۱۴، رومان گریشمن فرانسوی در سال ۱۳۱۸، محمدتقی مصطفوی و علی سامی دو باستانشناس ایرانی و... از این اثر منحصربفرد دیدن کرده و مطالب جسته و گریخته ای در خصوص این اثر در تالیفات خود ذکر نموده اند و این بنا را متعلق به ۵۵۰ تا ۶۵۰ پیش از میلاد تخمین زده اند. به این گوردخمه «دا و دختر» یا «مادرو دختر» نیز گفته می شود. دی دوور (دا و دختر) شهرستان رستم همانند گوردخمه های هخامنشی در تخت جمشید و نقش رستم در دل کوه تعبیه شده با این تفاوت که مقابر تخت جمشید و نقش رستم همگی از یک طبقه ساخته شده اند درصورتی که گوردخمه «داودختر» شهرستان رستم از دو طبقه عالی بر روی هم تعبیه شده است. مهارت دقیق سنگ تراش در نقش آفرینی جلوی این گوردخمه درخور تعمق و امعان نظر می باشد. سرستونهای داودختر تبعیت از هنر یونیک و سرستونهای معابد یونانی دارد و نقوش جلوی این گوردخمه تلفیقی از هنر ایرانی و یونانی است.

گوردخمه ها معمولا بازتاب معماری عصر و زمان خود هستند و در تراش آنها سه عامل مورد نظر بوده است: ۱- روبروی یک منظره طبیعی تعبیه می شدند. ۲- روبروی یک جاده مهم شاهی  و گذرگاهی مهم ساخته می شدند. ۳- نقطه ای که این چنین اثرها در آن خلق می شدند می بایست سنگ کوه یکپارچه و بدون رگه و درز و شکاف و یا کم رگه باشد. این سه عامل در محدوده اثر داودختر وجود داشته است.

دخمه سنگی دو دختر (داو دور) | تیشینه همسفر باهوش شما

در صفحه بالای دخمه داودختر سوراخهایی تعبیه شده است که احتمال دارد حجاران و طراحان با قلاب در وسیله هایی می نشستند و آویزان می شدند تا نقشهای جلوی درب دخمه را طراحی و یا تعبیه  نمایند. یک سری حجاری کنگره ای که عین آن در تخت جمشید موجود است، در نمای بیرونی گوردخمه داودختر تعبیه شده که احتمال دارد سمبل این نقوش نمادی از عناصر اربعه و طبایع چهارگانه بوده باشد، زیرا از هر طرف نقش به چهار قسمت تشکیل شده است. نمونه هایی از این نقوش کنگره ای در تمدن آشور و بین النهرین نیز دیده می شود و شاید این اسلوب را هخامنشیان از تمدن آشور و بین النهرین اقتباس کرده باشند. دو جوی باریک به عرض ده سانتی متر در حاشیه اتاق تحتانی تعبیه شده تا از تجمع آب درون دخمه جلوگیری شود. بر همین اصل جهت راندن آب از درون دخمه به بیرون پلکان ورودی و خروجی درب دخمه که قبلا یکدست بوده از وسط بریده شده و به جوی باریک مبدل شده است.

از گوردخمه دا و دختر چه می‌دانید؟

هنگام ساخت دخمه دو طبقه ای داودختر اتاق تحتانی با اتاق فوقانی راه نداشت و مجزا از هم بودند ولی بنا به عللی در سال های بعد سقف اتاق تحتانی را سوراخ و حفره ای نامنظم به قطر پنجاه سانتیمتر تعبیه نمودند تا دو دخمه را به هم مرتبط دهند. بر خلاف مقابر هخامنشی در تخت جمشید و نقش رستم که همگی دارای تابوت سنگی آرایش شده دارند، مقبره دو طبقه ای داودختر فاقد تابوت سنگی بوده و احتمال دارد به جای تابوت سنگی از تابوتهای سربسته چوبی استفاده می کردند. معذالک اگر این فرضیه به حقیقت بپیوندد می بایست فرهنگی غیر از فرهنگ هخامنشی را در منطقه پهناور رستم هنگام ساخت و تعبیه اثر داودختر جستجو کرد. پاره ای محققین بر سر مادی یا هخامنشی بودن گوردخمه داودختر رستم اختلاف نظر دارند و تاکنون یک استدلال دقیق و عالمانه در جهت این گوردخمه ارایه نگردیده است و این اثر همچنان در هاله ای از ابهام مادی یا هخامنشی و ... بودن آن فرو رفته است. با این وصف  این احتمال هم چندان بی پایه نیست و شاید این مقبره متعلق به گور خانوادگی هخامنش نیای هخامنشیان یا گورخانوادگی چیشپیش فرزند هخامنش بوده و یا اینکه این مقبره متعلق به پادشاهان سلوکی بعد از اسکندر مقدونی بوده باشد.

از گوردخمه دا و دختر چه می‌دانید؟

موقعیت مکانی

این گوردخمه در شمال روستای مراسخون علیا و غرب روستای حسین آباد و معبر تنگسی و رودخانه تنگ شیو از توابع شهرستان رستم در استان فارس واقع شده است.


پنج اثر شاخص تاریخی منطقه

نقش برجسته ایلامی کورانگون، داودختر یا دی و دور(مادر و دختر )، شهر تاریخی خفرک، تل بندو، جاده سنگفرشی مراسخون، را به عنوان آثار برجسته این منطقه می توان نام برد.

منبع: تریپ یار 

کد خبرنگار: ۲۵
۱۱دیدگاه شما

برچسب‌ها

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 10
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 1
  • انشان IR ۱۱:۴۷ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۱
    9 1
    امید واریم از دست سوداگران در امان باشند ،اما یک نکته که باید متذکر شوم اینست که نام این بنای کنده کاری شده در اصل همان (دا و دوور ) است ،کسی انرا با نام دا ودختر نمی شناسد ،وظیفه شما بزرکوار تغییر نام نیست بلکه باید انرا برای دیگر هم میهنان به فارسی ترجمه کنید..تا معنی نام انرا بفهمند باتشکر از زحمات شما ورسانه محترم
  • ناشناس IR ۲۰:۵۱ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۱
    2 0
    مسولین بنای تاریخی گذشته کشور ایران فرهنگ و هویت ملت مان میباشد
  • رها IR ۰۳:۳۳ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۲
    1 0
    جالب بود کاش بیشتر توضیح میدادین که آیا کوزه یا امثال آن در این مکان بوده
  • IR ۱۲:۳۵ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۲
    1 0
    دا و دوورر درسته ... چرا اسم ها رو ترجمه میکنید ؟ اسم که نباید ترجمه شود
  • لکزبان IR ۰۲:۱۸ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۳
    4 1
    دا کلمه ای لکی معادل مادر !
    • ایران IR ۰۳:۱۵ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۶
      2 0
      اکثر زبانها، دا، دایه و...به معنای مادر می‌باشد هم در کردی هم در عربی هم در بختیاری و...معنای مادر میده مختص گویش لکی نیست.
  • علی IR ۰۳:۴۵ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۶
    0 0
    اون کلمه لکی است و در اصل دا. وو می‌باشد که همین الان هم بعد از پنج هزار سال همینجوری تلفظ میشه یعنی دا یعنی مادر و دت یعنی دختر پس میشه دا وو. دت یعنی مادر و دختر
  • انصاری NL ۱۱:۵۶ - ۱۴۰۲/۰۹/۰۶
    0 0
    به زبان لرهای اطراف این دخمه (دی و دوور ) تلفظ میشه دی یعنی مادر و دوور یعنی دختر همچنین تو همین منطقه تپه باستانی وجود داره کاملا دست ساز و بزرگ به اسم تپه باستانی سورنا البته کوهی هم تقریبا سیصد متری همین تپه به همین اسم یعنی کوه سورنا که به زبان لری به آن پوزه سورنا گفته میشه البته معنی پوزه به زبان لری پیج یا گردنه گفته میشه
  • IR ۱۲:۴۰ - ۱۴۰۲/۰۹/۰۶
    1 0
    سلام خفرک همان روستای فخرمکان الان ست که هنوز مردم مسن این روستا را به اسم خفرمکان تلفظ میکنن
  • IR ۱۲:۴۸ - ۱۴۰۲/۰۹/۰۶
    0 0
    تل بندو تَل به زبان لری یعنی مقدار زیاد بندو بند یعنی بستن (و یا او) یعنی آب ممکنه در زمان های گذشته سدی در این مکان بوده که به این خاطر بش میگفتن تَل بندو که با گذشت زمان به تُل خوانده شده معنی تَل بندو یعنی بستن آب زیاد البته تُل به معنی تل تپه هم هست

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • پربازدید

    پربحث

    اخبار عجیب

    آخرین اخبار

    لینک‌های مفید