طبق گزارش جهانی، رژیم مدیترانه ای جایگاه "بهترین رژیم غذایی سال 2019" را کسب کرد. این ارزیابی توسط یک هیئت متخصص سلامت انجام می گیرد. رژیمی که جایگاه نخست را به خود اختصاص می دهد باید یک رژیم غذایی بی خطر، انجام آن آسان، مغذی و موثر در کاهش وزن باشد و همچنین از ابتلا به بیماری دیابت و بیماری های قلبی نیز پیشگیری کند.
رژیم مدیترانه ای چیست؟
همان طور که از نام این رژیم مشخص است، رژیم مدیترانه ای رژیم غذایی کشورهای هم مرز با دریای مدیترانه از جمله جزیره کرت، یونان و جنوب ایتالیا است. در این کشورها میزان بیماری مزمن، کم و متوسط طول عمر در افراد زیاد است. این امر باعث شد دانشکده بهداشت عمومی هاروارد بتواند هرم رژیم غذایی مدیترانه ای را در سال 1993 به همراه سازمان بهداشت جهانی معرفی کند تا مردم سراسر جهان را با این رژیم آشنا سازد. رژیم مدیترانه ای بیشتر از این که یک رژیم کاملا دقیق و سختگیرانه باشد، از یک الگوی غذایی سالم پیروی می کند.
این رژیم حاوی سبزیجات، میوه ها، غلات سبوس دار، لوبیا، ماهی، غذاهای دریایی، روغن زیتون، آجیل و دانه ها می باشد. در این رژیم گوشت قرمز به ندرت مصرف می شود و مصرف نوشیدنی های شیرین شده با قند، غلات و روغن های تصفیه شده یا گوشت فرآوری شده بسیار کم است.
مزایای رژیم غذایی مدیترانه ای
این رژیم علاوه بر کاهش بیماری های مزمن و افزایش طول عمر، یکی از سالم ترین رژیم های غذایی شناخته شده است که موجب تقویت بدن می شود. یک مطالعه که در سال 2019 منتشر شد، نتیجه گرفت که این رژیم غذایی می تواند خطر ابتلا به بیماری را در افراد سالم کاهش دهد و همچنین می تواند به بهبود دیابت نوع 2، بیماری های قلبی عروقی، سرطان و چاقی کمک کند.
گذشته از تمام مزایای دیگر، انجام این رژیم برای طولانی مدت و حتی دائمی آسان است. بر خلاف سایر رژیم های غذایی مشهور مانند رژیم کتوژنیک، پالئو یا رژیم های 30 روزه، در این رژیم لازم نیست تنها از یک گروه غذایی استفاده کنید و از مصرف تمام گروه های دیگر پرهیز نمایید.
برای بسیاری از افرادی که با رژیم های دیگر به نتیجه دلخواه نرسیده اند، رژیم مدیترانه ای مفید بوده است زیرا بدون محدود کردن فرد برای حذف گروه های غذایی، بیشتر تمرکز روی غذاهای تازه و ساده و کامل است.
از آن جایی که این رژیم گروه های غذایی متنوعی را در خود جای داده است، طبخ آن در خانه یا سفارش آن از هر منو غذایی بسیار ساده است.
لیست مواد غذایی رژیم مدیترانه ای
آن چه باید بخورید:
● میوه و سبزیجات تازه
● گوشت بدون چربی (به عنوان مثال مرغ و ماهی)
● حبوبات
● آجیل و دانه ها
● غلات کامل (به عنوان مثال برنج قهوه ای، فررو و کینوا)
● تخم مرغ
● چاشنی ها و ادویه جات
● روغن زیتون
آن چه باید محدود کنید:
● شکر
● لبنیات (به عنوان مثال ماست و پنیر)
● گوشت قرمز
● غلات تصفیه شده (به عنوان مثال نان سفید)
● غذاها و گوشت های فرآوری شده
● روغن های تصفیه شده