سلام نو – سرویس اقتصادی: روز گذشته ویدیوهای دلخراشی منتشر شد که در آن نشان داده می شد تعداد بسیار زیادی از جوجه های یک روزه در حال زنده به گور شدن هستند. این ویدیوها واکنش های منفی زیادی را برانگیخت.
به گزارش سلام نو، تولیدکنندگان جوجه سال گذشته روزهای خوبی را سپری نکردند. آنها همچون سال های گذشته به فروش جوجه در ماه های پایانی سال امید داشتند تا بتوانند کمی سال نه چندان خوبشان به لحاظ اقتصادی را جبران کنند اما شیوع ویروس کرونا همه معادلات را تغییر داد.
تولیدکنندگان جوجه یک روزه در بیشتر روزهای سال گذشته جوجه تولیدی خود را کمتر از نرخ مصوب عرضه کردند امسال هم بدون اینکه بتوانند روزهای بد سال گذشته را جبران کنند به خاطر نبود تقاضا برای خرید مرغ در شرایط تعطیلی رستوران، تالارهای پذیرایی و هتلها و ... تعداد فراوانی از جوجه های یک روزه را زنده به گور کردند.
در سال گذشته قیمت مصوب هر قطعه جوجه یکروزه توسط ستاد تنظیم بازار ۲ هزار و ۵۰۰ تومان اعلام شد اما با کمال تاسف مسائل گوناگون اعم از نبود تقاضا، مازاد تولید و کمبود دانه باعث شد برای فروش هر قطعه جوجه یکروزه به نرخ ۵۰۰ تومان هم مشتری در بازار وجود نداشته باشد.
رییس انجمن تولیدکنندگان جوجه یکروزه کشور خسارت وارد شده به تولیدکنندگان را ماهانه بیش از ۱.۲ میلیارد تومان عنوان کرده و گفته علت اصلی معدومسازی جوجه یکروزه مربوط به کمبود نهادههای طیور سویا و ذرت است. او البته تاکید کرده بحث معدومسازی ارتباطی به ضرر تولیدکنندگان ندارد.
به اعتقاد غلامعلی فارغی، در صنعت و مسائل اقتصادی موضوعاتی از این دست دور از ذهن نیست. با توجه به کمبود نهادههای طیور با قیمتهای مناسب و وجود مرغ گوشتی در سالنهای پرورش، امکان فروش جوجه یکروزه وجود ندارد. در نتیجه این معدوم سازی ها به منظور کاهش خسارت های صنعت مرغداری صورت می گیرد.
عدم تعادل عرضه و تقاضا باعث شد تا به ناراحت کننده ترین شکل ممکن جوجه های یک روزه از بین بروند. ربیعی مدیرعامل مرغ مادر در گفت و گو با باشگاه خبرنگاران علت این نوع معدوم سازی را این طور توضیح داده است:" روشهای مختلفی برای از بین بردن مازاد جوجه وجود دارد، یکی اینکه تخم مرغ را قبل از اینکه به دستگاه برود، به صورت خوراکی بفروشند یا قبل از اینکه تخم مرغ به سن ٢١ روزگی برسد، یعنی قبل از اینکه جوجه بتواند نوک بزند آن را از بین میبرنند. اکنون قبل از اینکه جوجهها ١٨ روزه شوند آنها را معدوم میکنند و در نهایت برخی را به اجبار به این صورت حذف میکنند." او همچنین خبر داده این روش تا شنبه و یکشنبه ادامه دارد تا ببینیم قیمت جوجه به چه صورت در میآید.
کاهش صادرات و چالشهای صنعت طیور
صنعت طیور این روزها با چالش جدی مواجه است. محدودیت های ایجاد شده در صادرات و تصمیم های غیرکارشناسی از این دست را باید از مهم ترین دلایل این چالش دانست. اسفند 98 در حالی ممنوعیت صادرات برداشته شد که عوارض پنج هزار تومانی تعیین شده اجازه نداد هیچ گونه مرغی صادر شود. در حال حاضرنزدیک به یک هفته است که عوارض را به یک هزار و ۵۰۰ تومان کاهش دادهاند.
برای داشتن تولید موفق نیاز به بازار مناسب صادرات امری واجب است. این در حالی است که ما تنها بازار عراق و افغانستان را در دست داریم و حالا که واردات در عراق ممنوع شده عملا بازار صادراتی این محصول از دست رفته است. در حال حاضر تولید به اندازه نیاز کشور و تامین نهادههای طیور با نرخ مناسب و توزیع مستقیم آن به تولیدکنندگان تنها راهکاری است که کارشناسان این حوزه برای برون رفت از این شرایط روی آن تاکید دارند. ضمن اینکه نیاز است هرچه سریع تر تدابیری برای صادرات این محصول اندیشیده شود.
وجه دیگر ماجرا از زبان یک مطلع
اما این همه ماجرا نیست. یک فرد مطلع زنده به گور کردن جوجه ها را برای گرفتن پول از بیمه می داند. این فرد به اسکان نیوز این طور گفته است: بنده توفیقی حاصل شد تا مدتی با یکی از دوستان مرغدار بصورت مشارکتی در پرورش مرغ گوشتی مشغول شوم با توجه به هر۴۵ روز نیاز به جوجه یک روزه همیشه هنگام خرید جوجه مشکل داشتیم چون که مراکز فروش جوجه همیشه تولیدات را بیمه میکردند بعلت اینکه قیمت جوجه پایین نیاید. لازم به توضیح است در زمانی جوجه یک روزه حدود ۴۰۰ تومان شد ما به همراه چند تن راضی به پرداخت ۷۰۰ تومان شدیم و ما قسمتی از تولید آن روز را میخواستیم ندادند و در مقابل نگاه دکتر دامپزشکی جوجه ها را معدوم کردند!
او اضافه میکند: بعد متوجه شدم راضی به قیمت پایین دادن نیستند چه برسد که رایگان بدهند چون خیلی بیشتر از پول قیمت روز بازار را از بیمه میگیرند! و هم باعث کمبود جوجه جهت کمبود عرضه میشوند. پس با یک تیر دو نشان میزنند هم پول جوجه را میگیرند و هم باعث بالا ماندن قیمت جوجه میشوند.
واکنش مردم به زنده به گور کردن جوجهها
کاربران فضای مجازی به ویژه توییتر بازخوردهای به شدت منفی نسبت به این اتفاق داشتند. برخی با لیبرالیستی خواندن اقتصاد ایران زنده به گور کردن جوجه ها را مذمت می کردند و برخی روی غیرانسانی بودن این کار تاکید داشتند.
یک کاربر در این باره توییت کرد: ویدیوی زنده دفن کردن جوجه ها را دیدم و دوباره یادم افتاد ما دیگه اشرف مخلوقات نیستیم.ما اشرار مخلوقاتیم!
یک کاربر هم تاکید کرده این کار همیشه متداول بوده است منتها این بار که ویدیو رسانه ای شده بسیاری متوجه آن شده اند.
المیرا شریفی هم در توییتر خود نوشته است:" اگر جوجه ها را در روستاها توزیع می کردند یا اصلا وسط بیابان آزاد می کردید چرخه بقا حفظ بشه باز هم ضرر بود؟ احتمالا شما دنبال چیز دیگری هستید." البته با توجه به اینکه جوجه ماشینی در طبیعت نمی ماند و رهاسازی آن عواقب بهداشتی دارد به نظر نمی رسد این اظهار نظر درست باشد.
کاوه مدنی نیز در این راستا توییتی منتشر کرده است: تصاویر اعدام دسته جمعی جوجه ها آزارتان داد؟ با کرونا و بی کرونا روزانه صدها هزار جوجه نر در جهان کشته می شوند چون نمی توانند تخم بگذارند. اما میزان زجر جوجه در زمان اعدام به درجه شرف مرغدار و قوانین هر کشور بستگی دارد. چاره چیست؟ کاهش گوشت (به شرط داشتن توان خرید) در رژیم غذایی.