داشتن چشم های رنگی اکثر اوقات یا شاید هم همیشه چهره را جذاب تر و زیباتر می کند. ژنتیک در این رنگی بودن خیلی دخیل است. ولی آیا همیشه رنگی بودن نشانه ژنتیک و زیبایی است؟ باید بگوییم نه، اینطور نیست. بعضی بیماری ها می توانند سلامتی را به طور جدی تهدید کند و رنگ چشم را تغییر دهند که بهتر است با آن ها آشنا شوید:

1.گلوکوم رنگدانه

یک اصطلاح گسترده توصیف انواع شرایط چشم در عصب بینایی، گلوکوم است و می تواند بسیار جدی باشد. گلوکوم که در اثر حرکت مایعات در داخل و خارج از محفظه ریز جلوی چشم ایجاد می شود، می تواند به از بین رفتن بینایی و حتی کوری منجر شود.

مایعات در داخل و خارج از این محفظه حرکت می کنند و بافت آن را تغذیه می کنند. این مایعات از طریق شبکیه اسفنجی که به عنوان تخلیه عمل می کند، از چشم خارج می شوند.

شکل دیگری از گلوکوم  معروف به گلوکوم پیگمانتراست وهنگامی که فرد به سندرم پراکندگی رنگدانه مبتلا می شود، رخ می دهد. در حالی که علائم هر دو این شرایط مشابه است، دومی نیز می تواند باعث از دست رفتن بینایی محیطی شود.

این گرانول های رنگدانه با وجود گلوکوم رنگدانه، جریان طبیعی مایعات را در داخل محفظه جلوی چشم مسدود می کنند. در نتیجه افزایش فشار در چشم می تواند به از بین رفتن بینایی منجر شود. پراکندگی رنگدانه از عنبیه می تواند باعث تغییر رنگ چشم شود و در صورت عدم نابرابری، دو چشم ممکن است دارای رنگ های مختلف شوند.

2. سندرم هورنر

سندرم هورنر که در اثر اختلال در مسیرهای عصبی از مغز به سمت صورت و چشم ها حرکت می کند، ایجاد می شود. معمولاً در نتیجه سایر موارد پزشکی مانند سکته مغزی، تومورها یا آسیب نخاعی ایجاد می شود.

علائم دیگری که ممکن است در نتیجه سندرم هورنر بروز کند شامل افتادگی پلک، مردمک کوچکتر و تعریق کمتر در قسمت آسیب دیده صورت است. این بیماری به احتمال زیاد باعث ایجاد تغییر رنگ چشم در کودکان کمتر از یک سال می شود، اما در مواقع نادر نیز در بزرگسالان اتفاق می افتد.

3. تومورهای عنبیه

هرچه بعید به نظر می رسد، عنبیه چشم نیز می تواند به سرطان مبتلا شود و تومورها در زیر آن رشد کنند. بیشتر تومورهای عنبیه، به شکل کیست یا رشد پیگمانته هستند، اما برخی از آن ها ملانومای بدخیم، نوعی سرطان و تهدید کننده زندگی هستند.

اگر شک دارید که تومور چشم دارید، ضروری است که سریعاً با یک متخصص مشورت کنید. پزشک شما قادر خواهد بود تا جدی بودن شرایط را تعیین کرده و گزینه های درمانی لازم را ارائه دهد که این ممکن است شامل پرتودرمانی یا جراحی باشد.

4. اثر جانبی داروها

برخی از داروهای تجویز شده برای درمان شرایط سلامتی نیز با فهرست طولانی از عوارض جانبی همراه هستند، اما یکی از آن ها همچنین می تواند شامل تغییر رنگ چشم باشد. داروهایی برای شرایط چشمی مانند گلوکوم یکی از آن هاست.

این موارد شامل قطره های لاتانوپروست است که برای کاهش فشار داخلی چشم به بیماران مبتلا به گلوکوم تجویز می شود و همچنین  لاتیس دارویی است که برای زیبایی به پلک فوقانی برای تقویت رشد مژه اعمال می شود.

5. علل مرتبط با سن

اگرچه بسیار نادر است، رنگ چشم بعضی از افراد حتی بعد از شیرخوارگی نیز می تواند تغییر کند. مطالعه ای که در سال 1997 منتشر شد، اظهار داشت: 10 تا 15٪ از کودکان سفید پوست بعد از 6 سالگی و در بزرگسالی، دچار تغییراتی ظریف در رنگ چشم شدند.

اما به گفته محققان، این به احتمال زیاد فقط در افراد دارای ژنتیک خاص اتفاق می افتد، آن ها همچنین می گویند، کسانی که چشم های روشن تری دارند، در مقایسه با کسانی که از عنبیه های تیره تری برخوردار هستند، بیشتر احتمال تغییررنگ دارند.

کد خبرنگار: ۱
۰دیدگاه شما

برچسب‌ها

پربازدید

پربحث

اخبار عجیب

آخرین اخبار

لینک‌های مفید

***