سلام نو – سرویس اجتماعی: مرگ دسته جمعی پرندگان تالاب میانکاله همچنان ادامه دارد. اگرچه سم بوتولیسم عامل مرگ دسته جمعی پرندگان تالاب میانکاله اعلام شده اما در روزهای گذشته تردیدها نسبت به این اتفاق زیاد شده است.
به گزارش سلام نو، با وجود اینکه پیش بینی ها حکایت از آن داشت که 8000 پرنده و در بدترین حالت شاهد مرگ 1000 پرنده خواهیم بود اما حالا آمار و ارقام نشان از مرگ دسته جمعی 12000 پرنده در تالاب میانکاله دارد. مرگی که همچنان ادامه دارد.
ورود سموم کشاورزی به آب تالاب یا طعمههای آلوده از جمله گمانه زنی های انجام شده برای یافتن قاتل پرندگان تالاب میانکاله است. اگر چه تشکیک در رابطه با نقش بوتولیسم در مرگ دسته جمعی پرندگان ایجاد شده اما از سوی دیگر برای گزینه های دیگر هم احتمال جدی داده نشده است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران گفته تلف شدن پرندگان در تالاب میانکاله ادامه دارد و جمعآوری و دفن بهداشتی لاشه پرندگان تلف شده در تالاب میانکاله تا پاکسازی کامل منطقه انجام خواهد شد. او همچنین تاکید کرده همه روزه علاوه بر جمع آوری و دفن بهداشتی لاشهها، گشت، کنترل و پایش منطقه توسط تیمهایی مشخص و بهصورت منظم و مستمر در حال انجام است.
بر اساس آنچه مردم سالاری نوشته این بار نخست نیست که فاجعه ای در این سطح در این تالاب اتفاق می افتد. دوازده سال قبل هم اتفاق مشابهی رخ داد اما همچون بسیاری از رخدادهایی که در کشور ما رخ میدهد بدون هیچ بررسی به حال خود رها شده است. حالا در حالی دوباره شاهد این اتفاق ناراحت کننده هستیم که هیچ سابقه علمی برای بررسی ماجرا وجود ندارد. پرونده پیشین تلفات پرندگان وحشی در تالاب میانکاله پس از رد شدن ابتلا بیماری آنفلوانزا و نیوکاسل از سوی کارشناسان وقت دامپزشکی استان مازندران، تنها با طرح احتمال مسمومیت و بدون پیگیری علت مسمومیت بسته شده بود.
در روزهای نخست، آمار پرندگان تلف شده حدودا 800 پرنده اعلام شد و سپس مرگ نزدیک به 8000 پرنده وحشی در این تالاب بین المللی رسانه ای شد. حالا این عدد به گفته مدیرکل دفتر مدیریت حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست به 12000 رسیده است. گفته میشود بیشترین تلفات مربوط به چنگر و فلامینگو بوده است.
شهاب الدین منتظمی در رابطه با شائبه ها در رابطه با اینکه سم بوتولیسم عامل اصلی قتل پرندگان نبوده گفته است: باید بپذیریم که اگر سموم کشاورزی، صنعتی و ... بهطور مستقیم به آب وارد شده بود، سایر آبزیان از جمله ماهیان نیز باید تلف میشدند درحالیکه جمعیت زیاد تلف شدگان در میانکاله پرندگان کنار آبزی هستند.
پیش تر از راکد بودن و باتلاقی بودن تالاب میانکاله به عنوان دلیل اصلی رشد بیماری بوتولیسم یاد شده بود. رئیس سازمان دامپزشکی کشور هم اعلام کرده بود مسمومیت ناشی از دو میکروب بوتولیسم دلیل اولیه تلف شدن هشت هزار بال پرنده مهاجر تالاب میانکاله است. از آنجایی که آب تالاب میانکاله راکد و باتلاقی است بیماری بوتولیسم در این شرایط امکان رشد بیشتری دارد.
در این شرایط یکی از مهم ترین نگرانی های مردم احتمال انتقال بیماری به انسان هست. اگرچه فعالیت بازار پرندگان و بهخصوص پرندگان مهاجر که در شهر «فریدون کنار» و نیمه غربی استان مازندران وجود دارند متوقف شده اما مادامی که دلیل اصلی این مرگ دسته جمعی مشخص نشود این نگرانی برای مردم منطقه وجود دارد.