سلام نو – سرویس اقتصادی: آمریکا تاکید دارد دارو در ایران تحریم نیست. این در حالی است که پس از خروج آمریکا از برجام عملا شاهد تحریم های ظالمانه ای از سوی آمریکا در خوزه های درمانی و سلامت بوده ایم.
به گزارش سلام نو، یک سال پیش در چنین روزهایی وزیر وقت بهداشت از طوفان تحریم ها و روزهای سخت بازار دارو گفت. اگرچه جملات درست وزیر در روزهای نا به جایی مطرح شد و بازار دارو را با اختلال مواجه کرد اما واقعیت این است که اصل و اساس این حرف ها خیلی هم بیراه نبود.
تحریم دارویی کاری غیراخلاقی است که در سایه سکوت دنیا در حال رخ دادن است. طبق اسناد حقوقی بین المللی، تحریم دارو از مصادیق تجاوز به حقوق بنیادین بشر و اقدامی کاملاً غیرانسانی و نامشروع است. پیش تر مرتضی خیرآبادی، عضو هیات مدیره سندیکای صاحبان صنایع دارویی در این باره گفته بود با شرکت های خارجی تماس گرفته بودند و حتی به برخی شرکت های دارویی، مکتوب نوشته شده است که حق ندارند با ایران در زمینه دارو، همکاری داشته باشند.
گفته می شود بیش از 95 درصد داروهای کشور تولید داخل است و تنها 4 الی 5 درصد از داروها هستند که نیازمند وارد شدن به کشور هستند. اگر دارویی هم مشمول تحریم نباشد واردات داروی مورد نیاز کشور به صورت غیرمستقیم در دایره تحریم قرار گرفته است چرا که زمانی که بانکها تحریم باشند این موضوع باعث می شود تا نقل و انتقالات ارز برای واردات دارو با مشکل روبهرو شود و عملا این مساله تفاوتی با تحریم دارو ندارد.
شهرام شعیبی، سخنگوی سازمان غذا و داروی کشور در این باره اظهار کرده است: با تحریم ترابری، خطوط هوایی و کشتیرانی ایران نمیتوانند در جابهجایی کالا مانند گذشته عمل کرده و همین مسئله ورود داروهای ضروری به کشور را نیز با مشکل روبهرو میکند.
مشکل بر سر ورود مواد اولیه داروهای تولیدی داخلی در کنار نگرانی برای تامین داروهای صعب العلاج از مهم ترین معضلات تحریم دارو هستند. به طور مثال تنها در یک فقره کارخانه های ایتالیایی برای درمان بیماران تالاسمی حتی نگذاشتند ماده اولیه این دارو وارد ایران شود.
قرار بود با اجرایی شدن اینستکس کانال مالی ایجاد شود که بر اساس آن مشکلی در مبادله دارو و غذا وجود نداشته باشد با این حال این کانال مالی تاکنون دردی دوا نکرده است. سیدمحمد جعفری، رئیس سابق کمیسیون مدیریت واردات اتاق بازرگانی در این باره به ایسنا گفته است: تاکنون و در نتیجه آنچه از عملکرد ماههای گذشته به دست آمده ما از اینستکس نیز چیزی ندیدیم و فعلا این کانال نیز نتوانسته کمک حال ما باشد.
در این شرایط نا به سامان رانت خواری در زمینه دارو از جمله اسفبارترین آفاتی است که امکان وقوع پیدا کرده است. گفته شده است بعضی شرکت ها داروهایی که مشابه آن در کشور موجود است را به بهانه کمبود در بازار از خارج از کشور با ارز دولتی وارد کرده اند و به جایش سود حاصل از ارز 4200 تومانی نصیبشان شده است.
همین مساله باعث شده تا کمیته مشترکی بین دولت و مجلس برای تحقیق و رسیدگی به تخلفات در حوزه تأمین دارو و تجهیزات پزشکی تشکیل شود. نمکی، وزیر بهداشت هم در این رابطه گفته است: برای بررسی تکتک ارزهایی که به صنعت دارو و تجهیزات پزشکی دادهایم، اکیپهایی گذاشتیم تا وضعیت آنها را بررسی کنند که به محض آماده شدن نتایج، آن را به اطلاع رسانهها، مردم و آقای رئیسجمهور خواهیم رساند.
این روزها بازار سیاه دارو، سیاه تر از همیشه است. به اعتراف وزیر بهداشت یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار ارز تخصیصی به تجهیزات پزشکی سرنوشت نامعلومی دارد و به نظر می رسد مافیای دارو این روزها پرکارتر از قبل تلاش در اخلال در بازار دارو را دارد.