این احساسی بود که میان همه افراد در واشنگتن، از کنگره تا سرویسهای امنیتی، مشترک بود. آسانژ مرتکب گناه نابخشودنی شرمنده کردن سیستم سیاسی امریکا در برابر رسانهها شده است. درواقع او بهخاطر گناهان ما مجازات خواهد شد و محاکمه او میتواند به مهمترین پرونده درباره آزادی بیان و رسانهها در تاریخ ما تبدیل شود.
آسانژ اقدامی انجام داده است که در رسانههای خبری امری پیشرو محسوب میشود. ویکیلیکس عملیات بحثبرانگیز امنیتی و نظامی را افشا کرده است. این سایت بعدها ایمیلهایی را منتشر کرد که نشان میداد کمیته ملی حزب دموکرات و کمپین هیلاری کلینتون در مواردی به عموم مردم دروغ گفته است. هیچکس این بحث را مطرح نکرده که این ایمیلها جعلی بوده است و تنها این امر موجب شرمساری آنها شد. نکته اساسی در پیگرد و مجازات آسانژ این است که او دیگر نتواند با افشاگریهای خود افراد قدرتمند را شرمنده سازد. این امر به این معنی است که چنین اقدامی میتواند او را از بحثهای مرتبط با آسیب نظامیان امریکا به شهروندان غیرنظامی و مخفی کردن فجایع اینچنینی پنتاگون دور نگه دارد. به این ترتیب او دیگر نمیتواند آگاهی دموکراتها و جمهوریخواهان از جرائمشان یا عدم صلاحیتشان را آشکار کند. آسانژ دیگر نمیتواند نشان دهد تا چه حد به مردم دروغ گفته شده است.
با نظری اجمالی به واکنشها در دقایق اول دستگیری آسانژ، به درستی نکاتی که ارائه کرده پی برده میشود. شبکه سیانان با جیمز کلَپِر، تحلیلگر امنیت ملی و مدیر سابق اطلاعات ملی، گفتوگو کرد. این شبکه هرگز به این نکته اشاره نکرد که کلپر در برابر کنگره به شهادت کذب در انکار وجود «برنامه نظارتی آژانس امنیت ملی» متهم بوده و در اسناد مربوط به رسوایی در این امر در سایت ویکیلیکس شخصاً به او اشاراتی شده است. از کلپر در کنگره مستقیماً پرسیده شده بود: «آیا اساساً آژانس امنیت ملی همه اطلاعات میلیونها یا صدها میلیون امریکایی را جمعآوری میکند؟» کلپر در پاسخ گفته بود: «نه، عمداً چنین کاری انجام نمیدهد.» کلپر بعدها درباره این اظهارات خود گفت این جمله نادرستترین جملهای بوده که میتوانست بگوید. قطعاً این اظهارات دروغ بوده، اما اینجا واشنگتن است و به افرادی چون کلپر دسترسی وجود ندارد. از دیدگاه سیستم سیاسی امریکا، آسانژ مشکل اصلی است؛ بنابراین در شبکه سیانان به کلپر اجاره داده شد بدون هیچگونه مخالفتی بگوید آسانژ مشکلات زیادی برای سرویسهای امنیتی امریکا ایجاد کرده است؛ البته افراد اندکی این امر را باور کردند که مشکل دولت امریکا امنیت رمزهای مورد استفاده است. مشکل اصلی، افشای عملیات و مشاجراتی در دولت امریکاست که مدتهای طولانی از دید مردم پنهان مانده است. جرم آسانژر ایجاد شرمساری در سطوح بالای سیستم سیاسی امریکاست.
نکته قابلتوجه این است که هیچ فردی بهعلت برنامههای نظارتی آژانس امنیت ملی اخراج نشد و به زندان نرفت. کلپر هیچگاه بهعلت شهادت دروغ در برابر کنگره مجازات نشد، حتی چهرههایی که مشخص شد در مورد ایمیلهای کلینتون دروغ گفتهاند (همچون دُنا برزیل، مفسر سابق شبکه سیانان که ادعا شد پیش از مناظرات تلویزیونی سوالات را به کمپین کلینتون داده بود) اکنون به سرکار خود در تلویزیون بازگشته است، اما این آسانژ است که باید زندانی شود. با استرداد آسانژ، همه در واشنگتن راضی خواهند بود. همانطور که سناتور مانچین اظهار داشته، آسانژ «دارایی» آنها محسوب میشود و برای گناهان آنها مجازات خواهد شد. با خوار شدن او چنین افرادی غرور از دست رفته خود را بازخواهند یافت.
جاناتان تِرلی
برگردان: هادی عبادی
منبع: USA TODAY
نشریه چشم انداز ایران