به گزارش سلام نو، سال ۹۷ با رشد افسارگسیخته قیمتها آغاز شد، ادامه یافت و این روزها که عمر 97 به پایان خود نزدیک میشود، مردم نگران تامین مایحتاج شان هستند. زمستان ۹۷ رو به پایان است و مردم چشم به نوروز دوخته اند و فرا رسیدن بهار را انتظار میکشند، اما این روزها برای خریدهای نوروزی درگیر اما و اگر ماندهاند.
آجیل سنت دیرینه نوروز است شاید کسی فکر نمیکرد که روزی برای خریدن و یا نخریدن آن دو به شک باشد، اما این روزها هستند خانوادههایی که برای خریدن یا نخریدن آجیل شب عید بلاتکلیف ماندهاند.
کافی است سری به مغازههای آجیل فروشی بزنید حتما قیمتهای نجومی را دیدهاید و همین شرایط باعث شده که کمپین نخریدن آجیل و تحریم آن راه بیفتد. این شرایط نه تنها مردم بلکه آجیلفروشان را نیز با چالش مواجه کرده است و بازارشان که همیشه در شب عید داغ میشد، کساد است.
صادرات و سرمازدگی؛ عامل افزایش قیمت پسته
یکی از آجیل فروشهای قدیمی اراک در گفتوگو با ایسنا بیان کرد: قیمت اجناس روزانه شده و هرچه به شب عید نزدیک میشویم این قیمتها روند صعودی بیشتری پیدا میکنند.
وی با بیان اینکه امسال بخش عمدهای از محصولات صادرات شد و این عامل را میتوان باعث افزایش قیمتها و کمبود بار در کشور دانست، گفت: متاسفانه در ماههای اخیر ارزش پول ملی به شدت کاهش یافت و همین امر صادرات اقلامی مانند پسته را افزایش داد و به تبع آن به دلیل کمبود بار و محصولات در کشور، قیمت بالا رفت.
این فروشنده با اشاره به سرمازدگی یکسوم باغات پسته در کشور در سال جاری که باعث کاهش چشمگیر پسته در بازار شد، افزود: همین کمبود و بیجواب ماندن تقاضا قیمت را بالا برد، از طرفی در سال ۹۷ صادرات محصولات غیرنفتی کشور افزایش یافت و این امر افزایش قیمت آجیل و پسته را افزایش داد به طوری که پسته کیلویی 50 هزار تومان بدنبال افزایش میزان صادرات به کیلویی 180 تا 200 هزار تومان رسیده است.
پسته درجه یک؛ کیلویی 250 هزار تومان/بادام هندی فقط اسفندها قاچاق محسوب میشود!
وی با بیان اینکه امروز برای خرید هر کیلو پسته درجه یک باید حدود ۲۵۰ هزار تومان پول داد، افزود: در حال حاضر پسته در بازار بین 160 تا 200 هزار تومان عرضه میشود ، هر کیلو فندق ۱۰۰ هزار تومان، هر کیلو بادام 90 هزار تومان و تخمه ژاپنی 80 هزار تومان به فروش میرسد و اقلامی مانند بادام هندی نیز به دلیل اینکه قاچاق است در بازار عرضه نمیشود. بادام هندی در طول ۱۱ ماه سال کانتینر کانتینر وارد کشور میشود، اما نمیدانم چه سیاستی است که در ماه پایانی سال قاچاق تلقی میشود و برای فروش آن باید برگه سبز یا تاییدیه سازمان غذا و دارو داشت در حالی که در زمان واردات باید چنین نظارتهایی صورت گیرد.
تنها یکپنجم مردم میتوانند آجیل بخرند/ادامه این شرایط مساویست با حذف آجیل از سبد خانوار
این آجیلفروش با تاکید بر اینکه با توجه به قیمتها تنها یکپنجم مردم توان خرید آجیل شب عید را دارند، گفت: سال گذشته در همین موقع از سال مردم برای خرید آجیل صف کشیده بودند در حالی که این روزها اکثر آجیلفروشیها خلوت است، وضعیت قیمت آجیل بویژه پسته در حال حاضر به شکلی است که اگر سال گذشته یک خریدار نیم کیلو پسته خریداری میکرد امسال تنها ۲۰۰ گرم که آن هم برای مخلوط کردن با پسته میخرد.
وی با بیان اینکه اگر این روند پس از نوروز ادامه پیدا کند قطعا آجیل از سبد خانوارها حذف خواهد شد، در خصوص قیمت شکلات تصریح کرد: در بحث قیمت شکلات نیز به دلیل اینکه کاکائو و قهوه اقلام وارداتی هستند قیمت این کالا به قیمت ارز ارتباط دارد و در روزهای اخیر به دلیل افزایش قیمت ارز قیمت شکلات نیز افزایش یافته است، اما متاسفانه نه تنها شکلاتهای وابسته به کاکائو و قهوه وارداتی، تولیدات داخلی نیز با افزایش قیمت حدود دو برابری مواجه شده است، قبل از این افزایش قیمتها هر بسته شکلات تولید داخل حدود هفت هزار تومان بود، ماه گذشته به ۱۴ هزار تومان رسید و اخیرا به رقم ۲۷ هزار تومان رسیده و تولید کننده به راحتی بیان میکند اگر میخواهی بخر اگر نمیخواهی نخر.
زور مراجع نظارتی فقط به خرده فروشها میرسد
این فروشنده بیان کرد: متاسفانه مراجع نظارتی بر این روند نظارتی ندارند، بارها اعتراض خود را اعلام کردهایم، اما هیچکدام رسیدگی نشده و در واقع بازار در بینظارتی به سر میبرد. البته این خلاءهای نظارتی در حوزه پخش و توزیع است چراکه نظارت بر خردهفروشیهایی مانند ما به هر شکل شده انجام میشود گویی زورشان تنها به فروشندههای خرد میرسد.
وی با بیان اینکه طبق مصوبه اتحادیه تنها امکان اعمال 10 درصد سود برای آجیل و ۱۲ درصد سود برای شکلات وجود دارد، گفت: از این میزان سود، ۳ درصد آن مربوط به هزینه کارگر، هزینه پاکت، پلاستیک و غیره میشود در واقع میتوان گفت چیزی حدود ۵ تا ۷ درصد سود از فروش آجیل به فروشنده میرسد.
این آجیلفروش افزود: تنها سود موجود برای ما این است که حداقل مستاجر نیستیم و در این شرایط افزایش قیمتها هر روز باید با افزایش قیمت کرایه و اجاره مغازه نیز روبرو باشیم. ما مشتریهای ثابت و چهل ساله خود را داریم، در حالی که اگر جزو آجیلفروشهای جدید بودیم، با مشکل اجارهبها مواجه بودیم و در این شرایط کاهش مشتری روبرو بودیم قطعا سال آینده در این بازار دوام نمیآوردیم.
رشد 200 تا 400 درصدی قیمت آجیل
یکی دیگر از آجیلفروشهای اراکی گفت: اقلام آجیل نوروز بین ۲۰۰ تا ۴۰۰ درصد افزایش قیمت داشته و نسبت به مدت مشابه سال گذشته پسته به چهار برابر قیمت خود رسیده است، تخمه کدو 2.5 برابر شده، قیمت تخمه ژاپنی دو برابر افزایش داشته و فروش بادام هندی هم با وجود این که در بازار وجود دارد، قاچاق محسوب میشود و باید برای فروش آن جریمه پرداخت شود که البته نسبت به سال گذشته حدود ۱۰۰ درصد افزایش قیمت داشته است.
وی با بیان اینکه بازار فروش به تبع این افزایش قیمتها کاهش چشمگیری داشته است چرا که مردم قدرت خرید آجیل با این قیمت را ندارند، افزود: در حال حاضر تنها یکسوم مردم میتوانند آجیل مناسب شب عید خود را با این قیمتها خریداری کند.
بازار آجیل آزاد و رقابتی است/حضور تعزیرات بیاثر است
این فروشنده اظهار کرد: بازار آجیل در واقع بازار آزاد و رقابتی است، اتحادیه نمیتواند در نوع قیمتگذاریها دخالت داشته باشد چرا که در واقع توان کاهش قیمت را ندارد. بازار بر اساس عرضه و تقاضا قیمت آجیل را تعیین میکند و حتی مراجع نظارتی نمیتوانند در کاهش آن نقش داشته باشد، این بازار همیشه غیرقابل کنترل بوده است.
وی با بیان اینکه در شرایط کنونی تعزیرات و نظارت این مجموعه موضوعی بی اثر است، دلیل این موضوع را این چنین بیان کرد: اگر من فروشنده در حق خریدار اجحاف کنم، تعزیرات من را ملزم به پرداخت جریمه میکند اما این جریمه به حساب خریدار واریز نمیشود و در واقع این جریمه به حساب تعزیرات میرود و احقاق حقوق به معنای واقعی صورت نمیگیرد پس این سیستم، سیستم درستی نیست.
آجیل هم بخرند، پسته نمیخرند/افزایش 100 درصدی قیمت شکلات
این آجیلفروش با بیان اینکه با ادامه این قیمتهای افسارگسیته نمیتوان نسبت به آینده امیدوار و افق روشنی را متصور بود، افزود:حتی اگر مردم توان خرید آجیل را داشته باشند قطعا پسته را از آجیل خود حذف میکنند اغلب مشتریان ما از خرید پسته تاکنون امتناع کردهاند.
وی دلیل گرانی پسته را کاهش محصول و بار پسته در کشور دانست و گفت: اگر تولید در کشور افزایش یابد قطعا قیمت کاهش مییابد، دو سال پیش به دلیل کاهش تولید تخمه ژاپنی در کشور قیمت افزایش یافت، اما با افزایش تولید، قیمت کاهش یافت، بر این اساس با تولید مناسب پسته در کشور قیمت کاهش مییابد.
این فروشنده تاکید کرد: تا زمانی که تولید در کشور به صورت مناسب انجام نشود مسلما به دلیل تقاضا، قیمت بالا میرود و در این راستا بازرگانی، تعزیرات، اصناف و اتحادیه هیچگونه تأثیری در کاهش قیمت را نخواهند داشت البته در سال جاری به دلیل افزایش قیمت ارز صادرات بیش از گذشته انجام گرفت که این امر به کمبود بیشتر این محصول در کشور و افزایش قیمت آن کمک کرد.
وی اضافه کرد: در بازار شکلات نیز به مانند بازار آجیل شاهد افزایش ۱۰۰ درصدی قیمتها هستیم.
قیمتگذاری شیرینی خاص عید توسط شیرینیفروشی
رییس اتحادیه آجیلفروشان، قنادان و شیرینیفروشان اراک در خصوص قیمتگذاریها و نظارت به ایسنا گفت: شیرینی توسط اتحادیه قیمتگذاری و نرخنامه به قنادیها ارائه شده که باید در معرض دید شهروندان و خریداران قرار گیرد البته قیمت شیرینهای نوروز که نوع خاصی است براساس نظر شیرینیفروشیها تعیین میشود.
حسن شمس بیان کرد: در بحث شکلات و آجیل با افزایش قیمت روبرو هستیم، اما با وجود افزایشهای 2 برابری به نظر میرسد نسبت به دیگر اجناس شاهد رشد قیمتی بالایی در آجیل شیرینی و شکلات روبرو نیستیم که البته این امر خود باعث رکود در بازار شده است.
رکود حاکم بر بازار قیمتها را کنترل میکند/کاهش 40 درصدی رونق بازار
وی این نوع رکود را به نوعی کنترل نامحسوس در بازار دانست و گفت: با توجه به رقابتی بودن این بازار فروشندهها تلاش میکنند با متعادلسازی قیمتها و اکتفا به سود کمتر کالای خود را به فروش برسانند، البته در مواردی گرانفروشی هم وجود دارد که افراد به تعزیزات معرفی میشوند، اما به هرحال شرایط بازار طوری است که نمیتوان نام بازار پررونق را بر آن گذاشت.
شمس با بیان اینکه در حال حاضر 40 درصد کاهش تقاضا و فروش در این بازار وجود دارد، افزود: در بحث کنترل کیفیت شیرینی و شکلات کارشناسان اتحادیه که البته تعدادی از آنها قنادان شهر هستند در این راستا نظارت دارند و اگر بیکیفیتی شیرینی و شکلات توسط کارشناسان محرز شود افراد به بازرسی ارجاع میشوند.
افزایش 30 درصدی قیمت شیرینیها/قنادان همراهی کنند
وی اضافه کرد: در بحث قیمتگذاریها توسط اتحادیه با وجود افزایش قیمت همه اقلام و اجناس، تنها افزایش 30 درصدی لحاظ شده است و علیرغم افزایش قیمت شکر در روزهای اخیر، قنادان ملزم به رعایت نرخنامه هستند و انتظار داریم که قنادان با این نرخ همراهی کنند تا در سال آینده که قطعا قیمت شکر کاهش مییابد با آنالیز قیمتها نرخ متعادل و مناسب تعیین شود.
در کوچه و خیابان که قدم بزنی مردم میگویند عید امسال مثل عیدهای سالهای گذشته نیست، گرفتاریهای اقتصادی فشار بسیاری به مردم وارد کرده است و همین امر باعث شده است شرمندگیهای بسیاری سرپرستان خانوارها باقی بماند و تنها میتوان امیدوار بود که تدبیرهایی جهت کاهش فشارها در نظر گرفته شود و با فرا رسیدن بهار بوی بهبود ز اوضاع جهان به مشام ایران و ایرانیان برسد./ایسنا