سلام نو- سرویس بین الملل: این روزها بنیامین نتانیاهو بیش از همیشه در حال جنب و جوش است و بیش از همیشه روی مسئله ایران تمرکز کرده است. او از یک سو پس از سفر اسد، رییس جمهور سوریه، به تهران به سرعت سراغ پوتین رفت تا او را به چرخش دعوت کند و از سوی دیگر درباره مسئله نفت ایران صحبت میکند. اینها همه در حالی است که او قبل از این هم سفر به هند داشت و با استقبال خوب نخست وزیر هند رو به رو شد.
به نظر میرسد این اواخر بنیامین نتانیاهو یک کمپین دیپلماتیک بزرگ و حساب شده را علیه ایران به راه انداخت تا فشار اقتصادی حاصل از تحریمها را بر روی کشورمان افزایش دهد.
به باور تحلیلگران بخشی دیگر از تلاشهای اسرائیل برای تحت فشار گذاشتن ایران طراحی تلههای امنیتی و اطلاعاتی برای دیپلماتها ایران و فلج کردن سیستم دیپلماسی ایران به خصوص در اروپا است.
نتانیاهو و تلاش برای بستن راههای دور زدن تحریم ایران
وی در تازهترین اظهارتش در آیین پایانی دوره افسری نیروی دریایی ارتش اسرائیل گفت که «ایران تحریم نفتی را از طریق دریا دور میزند و با تشدید این تلاشهای ایران، نیروی دریایی اسرائیل نیز در جلوگیری از این امر، «نقشی مهمتر» برعهده دارد.
نخست وزیر اسرائیل گفت که ایران نفت را در مسیرهایی دریایی به طور «خاموش» قاچاق میکند و ممکن است نیروی دریایی اسرائیل با این امر به مبارزه بپردازد.
نتانیاهو تاکید کرد که ایران هنوز از همان راههای پنهان که در دوره پیشین تحریمها، قبل از برجام، برای رساندن نفت به مشتریان استفاده میکرد، بهره میگیرد.
این سخنان نتانیاهو بیش از آن که نقشی افشاگرانه داشته باشد تاکیدی موکد داشت بر احتمال مداخله نظامی مستقل و مستقیم اسرائیل در روند صدور نفت ایران، اتفاقی که اگر رخ دهد میتواند به افزایش تنشهای مستقیم بین دو طرف بیانجامد.
پوتین به سمت اسرائیل میچرخد؟
اما این تنها بخشی کوچک از پازل بزرگی است که نتانیاهو علیه ایران تدارک دیده است. یکی دیگر از نقاط استراتژیکی که نخست وزیر اسرائیل روی تخریب آن سرمایهگذاری کرده روابط نسبت خوب ایران و روسیه، به خصوص درباره پرونده سوریه است. این اتفاق هم دست اسرائیل را در سوریه باز میگذارد هم رابطه تهران و مسکو را خراب میکند.
برخی گزارشها در رسانههای روسی حاکی از آن بود که روسیه از سفر بشار اسد، رئیسجمهور سوریه، به ایران ناراضی بوده و در اثر این نارضایتی هماهنگیها با اسرائیل برای «خارج کردن» نیروهای ایران از سوریه را افزایش داده است، مسئلهای که آرزوی دور و دراز نخست وزیر اسرائیل بود.
کمتر از یک هفته پس از سفر اسد و نیز یک روز پس از سفر بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، به مسکو، ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه در اقدامی که موجب غافلگیری برخی ناظران شد، به منظور عادیسازی وضعیت سوریه پس از ریشهکن کردن کامل داعش در آن، یک «سازوکار بین المللی» را اعلام کرد.
پوتین گفته این طرح شامل تاسیس یک گروه کاری برای تضمین خروج نیروهای خارجی از سوریه و طراحی ترتیباتی میشود که تضمین میکند کشور سوریه همه قلمرو خود را کنترل و تمامیت ارضی خود را حفظ میکند.
برخی سفر اسد به تهران را تسهیل کننده تاسیس این کارگروه میدانند، کارگروهی که اسرائیل در آن نقشی جدی دارد و در نهایت میتواند غلظت حضور ایران در سوریه را تا حدی کنترل کند.
برخی معتقدند این مسئله ممکن نیست و روسیه مثل آمریکا زیر سلطه روابط مالی و سیاسی صهیونیستها نیست ولی این تصوریر غیر واقعی از روابط روسیه و اسرائیل است. اسرائیلی ها نفوذی عمیق و قدیمی در روسیه دارند و این نفوذ، مولود امروز نیست، بلکه از زمان اتحاد جماهیر شوروی وجود داشته است، حتی بخشی از این نفوذ به دوره تزارها و حضور خاندانهای ثروتمند و قدرتمند یهودی در روسیه بر میگردد.
در کنار این موارد نخست وزیر اسرائیل امیدوار است بتواند با تکیه با روابط تجاری با کشوری چون یکی دیگر از تنفسگاههای اقتصاد ایران در دوران تحریم را مسدود کند.
در ظاهرا رویاهای نتانیاهو قابل دست یابی است، ولی ایران همیشه برگ برندهای در دست داشته که توانسته در لحظات آخر معادلات معمول را دگرگون کند.