براساس این گزارش، این نشست تخصصی با حضور و سخنرانی غلامرضا مصباحی مقدم، محمدرضا پورابراهیمی، علی بهادری جهرمی و علی حیدرنوری در دانشگاه تربیت مدرس برگزار شد./ایسنا
به گزارش سلام نو، عصر امروز (سهشنبه) کیومرث داوودی در نشست تخصصی با محوربت موضوع "آسیب شناسی نظام بودجه ریزی" با بیان اینکه در سنوات اخیر یکی از وظایف دیوان محسابات تفریغ گزارشات بودجه کشور است، اظهار کرد: منابع انسانی باید حفظ و حراست باشد ما نباید در دیوان به دنبال کشف تخلف باشیم. باید شرایطی فراهم کنیم که مدیران بتوانند اقدامات لازم را انجام دهند. مواردی که در مورد نظام بودجه ریزی سال ۹۷ گزارش شده بود در بودجه سال ۹۸ مورد توجه قرار گرفته است.
معاون فنی و حسابرسی دیوان محاسبات، خاطرنشان کرد: یکی از آسیب های بودجه ریزی کشور سهم نفت و مالیات در بودجه کشور است. حجم بالای معافیتهای گمرکی، عدم وجود اطلاعات دقیق از داراییهای دستگاههای دولتی، اختصاص بودجه از محل اعتبارات هزینه ای برای اجرای هدفمند کردن یارانهها در بخش مصارف، عدم تعین تکلیف ۲۵ هزار پروژه نیمه تمام در کشور از دیگر آسیبهای بودجهریزی محسوب میشوند. یکی از ابرچالشهای کشور وضعیت صندوق های بازنشستگی مانند صندوق بازنشستگی کشور است.
وی عنوان کرد: به سازمان برنامه و بودجه پیشنهاد دادیم که چطور می توانند این آسیبها را رفع کنند. با توجه به اینکه صندوق های بازنشستگی مدعی خصوصی بودن هستند اما با توجه به اختصاص آن به عموم مردم عمومی محسوب می شوند، در نتیجه دیوان محاسبات می تواند به آن نظارت کند. در سنوات گذشته بحث رسیدگی به منابع داخلی شهرداری ها را مطرح کردیم. شهرداری قم به دیان عدالت اداری شکایت کردند و این شکایت رد شد که دیوان محسابات اجازه نظارت به هزینه شهرداری ها را دارد. صندوق بازنشستگی تامین اجتماعی، صندوق بازنشستگی فولاد و ... تحت نظر دولت هستند. بیشتر شهرداری ها سه ماه حقوق معوق دارند زیرا خود را وابسته به دولت می بینند.
معاون فنی و حسابرسی دیوان محاسبات، بیان کرد: در زمینه اختصاص اعتبارات برای کمک به اشخاص حقیقی و حقوقی، از آسیب هایی است که باید در سهم بودجه لحاظ شود. زمانی که یک وزارتخانه پولی را هزینه می کند باید آن کمک بررسی شود و ببیند مبلغ هزینه شده در راستای نیاز هزسنه شده است یا نه. قانون ما به بسیاری از موضوعات به دقت و ریز پرداخته است اما مدیران به آن زیاد توجه نمی کنند. حجم بالای بودجه شرکت های دولتی در بودجه کل کشور از دیگر آسیب های بودجه محسوب می شود دیوان محسابات در مورد تمامی شرکت ها حسابرس دارد. گزارش تک تک شرکت ها در گزارش تفریغ بودجه ارائه می شود. گزارشات حسابرسی از عملکرد شرکت ها و محسابات علاوه بر گزارش تفریغ بودجه تهیه می شود و بسیاری از این گزارشات در گزارش تفریغ بودجه ذکر نمی شود. عموم مزدم باید از گزارشات تفریغ بودجه مطلع باشند.
معاون فنی و حسابرسی دیوان محاسبات، تصریح کرد: پرداخت کمک به شرکت های دولتی زیانده در قانون بودجه از دیگر آسیبهای بودجه است. در این موارد نیازمند شفافیت بودجه هستیم. شرکت مهندسی توسعه گاز ایران صد درصد فاقد ردیف بودجه است و بارها اعلام کردیم باید برای آن ردیف بودجه درنظر گرفته شود. چندین سال است که همراه با گزارشات تفریغ بودجه پیشنهاد می دهیم که جدول ارزی به همراه جدول ریالی در لایحه بودجه ارائه شود. تا زمانی که نظام بودجه ریزی کشور چانه زنی است ماجرا همین است. نظام بودجه کشور باید مبتنی برعملکرد باشد که به موجب آن مدیر پاسخگوی اقدام انجام شده و نشده خود باشد. تا این تاریخ با توجه به اینکه نظام حسابداری مان از شکل نقدی تغییر کل داده هنوز نتوانستیم بگوییم دولت چند ریال دارایی یا چند ریال بدهی دارد.
وی در پایان، افزود: ما وزارتخانه داریم که از تعداد ساختمان های زیرمجموعه خود خبر ندارد. بعضی وزارتخانه ها از فهرست داراییهای خود بیخبر هستند. تمامی دارایی ها باید در دفاتر مالی ارزیابی و ارزش گذاری شوند. بخشی از گزارشات دیوان محاسبات در لایحه بودجه ۹۸ آمده است.