سلام نو – سرویس اقتصادی: در ابتدای هفته و در بررسی بودجه سال آینده نمایندگان مجلس شورای اسلامی تصویب کردند که چند بنگاه مهم معاف از مالیات کشور برای سال آینده مالیات پرداخت کنند.
به گزارش سلام نو، نمایندگان مجلس بند الحاقی ۶ تبصره ۹ را به تصویب رساندند که بر اساس آن در راستای تحقق ماده (۷۸) قانون الحاق برخی از مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت و در جهت اجرای اصل سیام قانون اساسی، آستان قدس رضوی و آن دسته از موسسات و بنگاههای اقتصادی زیرمجموعه نیروهای مسلح و ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) به استثنای مواردی که اذن صریح ولی فقیه مبنی بر عدم پرداخت مالیات و یا نحوه تسویه آن را دارند، موظفند نسبت به واریز مالیات خود به خزانه موضوع ردیف ۱۱۰۱۱۲ اقدام کنند.
این خبر با استقبال کارشناسان و مردم مواجه شد، به خصوص این که آستان قدس و بنگاههای اقتصادی زیر مجموعه ستاد اجرایی فرمان حضرت امام گردش مالی قابل توجهی دارند که پرداخت مالیات آن میتواند در شرایط فعلی کمک قابل توجهی به دولت بکند و توان دولت را در پرداخت بودجههای مختلف به خصوص بودجههای حمایتی افزایش دهد.
تکرار یک مصوبه قدیمی؟
اما برخی معتقدند که این بند الحاقی هیچ حرف جدیدی ندارد و آستان قدس پیش از این هم ظاهرا موظف به پرداخت مالیات شده بود، اما هر بار به گونهای از پرداخت آن معاف شده است یا مالیات دوباره به حساب آستان قدس بازگشته است.
پیش از این در سال 93، نمایندگان دوره نهم مجلس شورای اسلامی در زمان بررسی لایحه بودجه سال 94 کل کشور تصویب کرده بودند که آستان قدس رضوی و موسسات زیرمجموعه نیروهای مسلح موظف به پرداخت مالیات هستند.
در مصوبه نهایی آن دوره مجلس که مورد تایید شورای نگهبان قرار گرفت، الزام بنگاه های اقتصادی نیروهای مسلح به پرداخت مالیات حذف شد و در نهایت تصویب شد که مالیات شرکت های آستان قدس محاسبه و پرداخت شود اما مجددا این مبلغ به آستان قدس پس داده شود.
در این دوره نیز اگر بخواهد به منوال دورههای پیشین رفتار شد و بخشی از نهادهای مصوب در این بند توسط شورای نگهبان از دادن مالیات معاف شوند یا مالیات گرفته شده بخواهد دوباره به نهاد مورد نظر پس داده شود عملا این مصوبه هم بی تاثیر خواهد بود.
آستان قدس باید با پرداخت مالیات در وضعیت فعلی به دولت کمک کنند
مهدی تقوی، اقتصاددان در گفتوگو با سلام نو با اشاره به وضعیت فعلی کشور گفت: الان وضع دولت با توجه به تحریمها و کاهش صدور نفت که منجر به کاهش در آمد آن شده آن چنان مناسب نیست. با این وضعیت بسیار مفید است که برخی نهادها که به دلایل خاصی از دادن مالیات معاف شده بودند با پرداخت مالیات و مازاد درآمد خود به دولت کمک کنند.
وی در ادامه با اشاره به وضعیت آستان قدس رضوی گفت: آستان قدس رضوی نهاد بسیار ثروتمندی است که زمین و املاک بسیاری در مشهد دارد. در این وضعیت بدی که ما به خاطر تحریم قرار گرفتهایم اگر ناراحت نشوند و در این شرایطی که ترامپ ایجاد کرده کمی به کمک دولت بیایند بسیار مفید است.
این کارشناس اقتصادی گفت: یک روزی بود ما بیش از دو میلیون بشکه نفت میفروختیم ولی الان در بهترین حالت چیزی نزدیک به یک میلیون بشکه فروش نفت خواهیم داشت که این موجب کاهش شدید بودجه دولت میشود.
وی در ادامه افزود: همین کاهش فروش نفت و تحریمها باعث خراب شدن وضع کسب و کار و کاهش مالیاتهای خُرد هم خواهد شد که میتوان این کمبودها را با مالیات و مازاد درآمد نهادهایی چون آستان قدس رضوی و ستاد اجرایی فرمان امام پر کرد.
تقوی در پاسخ به این پرسش که بودجه 98 باید چه ویژگیهایی داشته باشد گفت: با توجه به تنگناهای موجود بودجه ریزان باید طوری برنامه بریزند که ضربه منفی به کشور نخورد و این به این معناست که طوری نشود که بودجه به بیمارستانها و دانشگاههای دولتی نرسد.
وی در واکنش به این که میگویند سال 98 بدترین سال چند دهه اخیر ایران است گفت: آیا اقتصاددانان میگویند سال 98 بدترین سال ایران است؟ ما قطعا فشار را خواهیم داشت و اندکی باید کمربندها را محکمتر ببندیم ولی این به این معنا نیست که وضع ما خیلی بدتر میشود.