سنبل الطیب به صورت وحشی و یا خود رو در جنگل های کم درخت، در حاشیه جویبار ها و گودال ها می روید این گیاه بیشتر در مناطق آسیا و ایران رشد پیدا می کند.
بدیهی است تنها قسمت مورد استفاده این گیاه، ریشه آن می باشد که به طور معمول از ریشه گیاهی که دارای عمری بیش از 3 سال است استفاده می شود.
شایان ذکر است که سنبل الطیب پس از خشک شدن به رنگ قهوه ای در می آید که طعم آن تلخ اما در مقابل بسیار خوشبو و معطر می باشد به گونه ای که عطر آن پس از خشک شدن چندین برابر خواهد شد.
بررسی علت نام گذاری سنبل الطیب به علف گربه
بنا به اظهار نظر گیاه شناسان سنبل الطیب دارای بویی بسیار مطبوع است به گونه ای که گربه بوی این گیاه را از فاصله بسیار دور تشخیص می دهد و به طرف آن می رود و در اطراف آن به جست و خیز می پردازد و از بوی آن مست می شود از همین روی به سنبل الطیب علف گربه نیز اطلاق داده می شود.
بررسی شکل ظاهری سنبل الطیب
گل های سنبل الطیب به رنگ سفید و یا صورتی است این گیاه به صورت خوشه ای رشد پیدا می کند.
بررسی خواص سنبل الطیب
همان گونه که می دانیم سنبل الطیب از خواص درمانی بسیاری برخوردار است که در ادامه به آن اشاره خواهد شد.
درمان بی خوابی
به طور حتم یکی از اصلی ترین خواص درمانی سنبل الطیب رفع بی خوابی است چرا که طبق تحقیقات به عمل آمده مصرف سنبل الطیب می تواند باعث رفع بی خوابی شود، همچنین می تواند کیفیت خواب را نیز افزایش دهد،به گونه ای که بر خلاف بسیاری از قرص های شیمیایی، دیگر در هنگام صبح موجب خواب آلودگی نمی شود.
بنا به اظهار نظر پزشکان مقادیر بالای لیارین موجود در سنبل الطیب، با افزایش گاما آمینو اسید بوتیریک (GABA) که یک اتقال دهنده عصبی مهار کننده در سیستم عصبی مرکزی بوده و باعث آرامش می شود، به درمان بی خوابی شبانه کمک می کند.
درمان استرس و اضطراب
امروزه با توجه به افزایش استرس و اضطراب در میان مردم، بسیاری از افراد برای کاهش استرس از قرص های شیمیایی استفاده می کنند که این خود می تواند با عوارض منفی بسیاری همراه باشد اما این در حالی است که مصرف سنبل الطیب علاوه بر نداشتن عوارض می تواند آرامش دهنده مناسبی باشد.
پرواضح است لیارین موجود در سنبل الطیب با بهبود سطوح GABA، باعث آرامش شده و با حفظ سطح سروتونین به درمان استرس و اضطراب کمک می کند. این در حالی است که اسید والرنیک و والرنول موجود در عصاره ریشه سنبل الطیب به عنوان ضد اضطراب طبیعی عمل می کنند.
درمان بیش فعالی کودکان
طبق تحقیقات به عمل آمده مصرف سنبل الطیب به مدت 3 هفته می تواند روشی مناسب برای درمان بیش فعالی کودکان باشد همچنین می تواند باعث کاهش علایم این بیماری مانند مشکلات خواب و بی قراری در کودکان باشد.
لازم به ذکر است سنب الطیب را نباید به کودکان زیر 5 سال داد، چرا که مصرف این گیاه می تواند برای این رده سنی با عوارضی باشد.
تنظیم فشارخون و ضربان قلب
گفتنی است بسیاری از پزشکان طب سنتی مصرف جوشانده ریشه سنبل الطیب را درمان مناسب برای کاهش فشارخون می دانند،به گونه ای که با کاهش فشار خون می توان به بهبود سلامت قلب نیز کمک کرد و خطر حمله قلبی و سکته قلبی را تا میزان قابل توجهی کاهش می دهد.
سنبل الطیب به کاهش فشارخون بالا ناشی از استرس کمک می کند. علاوه بر این سنبل الطیب با تقویت عروق خونی، خطر لخته شده خون را کاهش داده و احتمال ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی را کاهش می دهد.
باید یادآور شد که گیاه سنبل الطیب به دلیل خواص آرام بخش قوی که دارد، می تواند موجب کاهش ضربان قلب نیز شود.
درمان دیابت و قند خون
باید در نظر داشت که سنبل الطیب می تواند موجب کاهش قند خون در افراد مبتلا به دیابت استفاده شود،هر چند باید متذکر شد که زیاده روی در مصرف سنبل الطیب موجب بروز سردرد، سرگیجه و یا ناراحتی معده خواهد شد.
درمان علائم یائسگی
طبق بررسی های به عمل آمده مصرف روزانه 10- 15 میلی گرم ریشه سنبل الطیب طی هشت هفته می تواند علائم یائسگی، به ویژه گرگرفتگی در زنان یائسه به طرز قابل توجهی کاهش دهد.
درمان دردهای عادت ماهانه
سنبل الطیب یک آرام بخش و ضد اسپاسم طبیعی است، از این رو توصیه می شود برای کاهش دردهای عادت ماهانه از جوشانده این گیاه استفاده شود چرا که می تواند اسپاسم و انقباض شدید عضلات رحم در دوران قاعدگی را کاهش دهد به گونه ای که موجب درمان دردهای شدید عادت ماهانه می شود.
درمان درد معده
همان گونه که می دانیم سنبل الطیب یکی از بهترین روش های درمان خانگی برای درد معده است چرا که می تواند باعث کاهش گاز های معده و روده شود و همچنین از ابتلا به اسهال نیز جلوگیری می کند.
لازم به ذکر است که سنب الطیب،می تواند باعث رفع و درمان سکسکه نیز باشد.
درمان صرع
پزشکان طب سنتی معتقد هستند که مصرف سنبل الطیب باعث فعال شدن گیرنده های آدنوزین می شود از این رو احتمال تشنج در بیماران مبتلا به صرع را کاهش خواهد داد.
درمان سردرد و میگرن
پرواضح است که سنبل الطیب به دلیل خواص ضد اسپاسم، درمان مناسبی برای سردرد و میگرن می باشد از این رو توصیه می شود به هنگام بروز سردرد و میگرن، یک فنجان چای یا دمنوش سنبل الطیب نوشیده شود.
تقویت حافظه
آنچه مسلم است اسید والرنیک موجود در سنبل الطیب،می تواند باعث افزایش اکسیداتیو در مرکز حافظه مغز (هیپوکامپ) شود به گونه ای که منجر به تقویت حافظه در فرد خواهد شد.
درمان لرزش دست عصبی
سنبل الطیب، به دلیل آرامش بخش بودن می تواند اعصاب فرد را آرام کند،بنابراین پزشکان طب سنتی برای درمان لرزش دست عصبی مصرف جوشانده سنبل الطیب را تجویز می کنند.
درمان آرتروز و سیاتیک
با توجه به اینکه سنبل الطیب دارای خواص ضد اسپاسم و آرام بخش طبیعی است از این رو می تواند گزینه مناسبی برای برای درمان درد آرتروز و سیاتیک نیز باشد.
بررسی عوارض مصرف سنبل الطیب
شایان ذکر است که مصرف بیش از اندازه سنبل الطیب باعث خواب آلودگی می شود، بنابراین بهتر است به هنگام رانندگی از مصرف آن صرف نظر شود.
یکی دیگر از عوارض زیاده روی در مصرف سنبل الطیب ایجاد سردرد، سرگیجه و ناراحتی معده می باشد.
باید در نظر داشت که تا به امروز هنوز تحقیقات جامعی درباره تاثیر مصرف سنبل الطیب بر روی کودکان انجام نشده بنابراین بهتر است کودکان زیر 3 سال از مصرف این گیاه دارویی را مصرف نکنند.
در پایان باید یادآور شد که هنوز مطالعات دقیقی درباره تاثیر سنب الطیب بر روی جنین و زنان باردار صورت نگرفته است از همین رو بهتر است زنان باردار و یا شیرده از مصرف این گیاه دارویی اجتناب نمایند.