به گزارش سلام نو، صدر السادات در مراسم تودیع خود که با حضور وزیر بهداشت برگزار شد، ضمن تشکر از حاضرین جلسه، گفت: حدود چهار و نیم سال قبل که توفیق خدمت در وزارت بهداشت را پیدا کردم، در همین سالن مراسم معارفه بنده و تودیع دکتر حریرچی بود. در آن روز به قرآن کریم تفال زدم که آیهای از سوره احزاب آمد که در آن روز اینگونه تعبیرش کردم که شاید آمدنم در وزارت بهداشت باعث سلامت و آرامش شود که امیدوارم اینچنین شده باشد. امروز صبح هم بعد از نماز، به قرآن تفال زدم که آیهای آمد و فکر میکنم که تعبیرش این بود که ما جزو کسانی باشیم که در میثاقمان صادق بودهایم.
وی در ادامه صحبتهایش گزارشی از عملکرد خود در این معاونت ارائه داد و افزود: طی چند سال اخیر اقدامات خوبی در حوزه عمرانی انجام شد و توانستیم بیش از ۹ هزار و ۷۹۴ پروژه را به نتیجه برسانیم. حدود پنج میلیون متر مکعب ساخت و ساز در وزارتخانهای که کارش ساخت و ساز نیست با اعتباری بالغ بر ۱۳ هزار میلیارد، انجام شد.
وی افزود: در این دوره ۳۰ هزار تخت جدید را در حوزه سلامت ایجاد کردیم. در حوزه بهداشت هم ۷۵۰۹ پروژه بهداشتی داشتیم. در این حوزه که عمده اعتباراتش مردمی بود، ۴۶۱۶ خانه بهداشت، ۲۹۲ مرکز جامع سلامت شهری، ۶۵۱ مرکز جامع سلامت روستایی، ۳۷۱ پایگاه سلامت ،۱۴۷۰ تیم سلامت و…ایجاد شد. همچنین ۲۶۴ پروژه درمانی با پیشرفت متوسط ۵۳ درصد، ۱۳ پروژه آموزشی، ۱۶۸۳ پروژه بهداشتی را در حال حاضر در دست اجرا داریم. همچنین در این دوره ۱۵۶ پایگاه اورژانس، ۲۹۱ بلوک زایمانی، ۱۱۸ مرکز غربالگری سرطان و ۲۵۲ کلینیک درمانی نیز ایجاد شد.
معاون سابق توسعه منابع و مدیریت وزارت بهداشت گفت: در حوزه بودجه و مالی، اقدامات خوبی انجام شد؛ گرچه چالش اصلی وزارت بهداشت نیز مربوط به این حوزه است. ما شاید برجستهترین دستگاهی هستیم که بودجهریزی را عملیاتی کردیم، سازمان برنامه بودجه این ایده را مطرح کرد و ما توانستیم آن را اجرایی کنیم.
وی افزود: درحال حاضر سیستم پایش اجمالی در وزارت بهداشت ایجاد شده است که برای مدیریت منابع و مصارف بسیار کاربرد دارد.
معاون سابق توسعه مدیریت و منابع وزارت بهداشت گفت: بیش از ۸,۰۰۰ میلیارد تومان اوراق با وجود مشکلات کشور دریافت کردیم. این در شرایطی است که دریافت اوراق بسیار پیچیده بود.
وی افزود: در همه دنیا کار دانشگاهها آموزش و پژوهش است اما در دانشگاههای علوم پزشکی کشور ما فقط ۱۳ درصد اعتبارات مربوط به آموزش و پژوهش و ۸۷ درصد آن برای خدمات سلامت و بهداشت و درمان است.
صدرالسادات ادامه داد: با توجه به بحثهایی که در سازمان اداری و استخدامی درباره وزارت بهداشت وجود داشت، قرار شد که برای یک بار مطالعه اساسی در زمینه ساختار وزارت بهداشت انجام شود که مقدمات آن انجام شد.
وی با بیان اینکه در حوزه بازرگانی نیز با حمایتهای انجام شده از ظرفیت هیات امنای ارزی بیشترین استفاده شد، گفت: هیات امنای ارزی یک نهاد عمومی غیردولتی مثل شهرداری و بنیاد مستضعفان و سازمان تامین اجتماعی است. این نهاد عمومی غیردولتی، اختیارات ویژه و اساسنامه محکم و ظرفیتهای فراوانی دارد اما از این ظرفیت در وزارت بهداشت خیلی استفاده نمیشد.
صدرالسادات اضافه کرد: در سالی که مشغول به کار شدم حدود ۳۰ میلیارد تومان تجهیزات پزشکی توسط این نهاد خریداری شده بود و یک شرکت با عنوان «آوا پزشک» داشت که فقط سرنگ میساخت. به این نتیجه رسیدیم که باید از این ظرفیت بیشتر استفاده کنیم بنابراین این شرکت به یک هلدینگ تبدیل و دو دسته شرکت ایجاد شد. یک دسته از شرکتها وظیفه داشتند مشکلی از مشکلات وزارت بهداشت را حل کنند. به طور مثال در حوزه فناوری نمیتوان پروژههای بزرگ در زمینه پرونده الکترونیک سلامت و بیمه را اجرایی کنیم و در نتیجه به فکر ایجاد یک ظرفیت بنگاهی در کنار دفتر آی تی افتادیم و شرکتی با نام «آوا فناوری» تاسیس شد.
معاون سابق وزیر بهداشت افزود: در دورهای که همه دستگاههای نظارتی روی وزارت بهداشت تمرکز کرده بودند، این کارها انجام شد. در حوزه اجتماعی نیز شرکت «آوای هنر» و در حوزه عمرانی نیز «آوا عمران» ایجاد شد. همچنین در آن زمان بحرانی در حوزه پرستاری وجود داشت. در نتیجه شرکتی درست کردیم که خودش تامین نیرو کند که در حال حاضر بیش از ۱۰ هزار پرستار و نیروی تخصصی دارد و به دانشگاههای علوم پزشکی کشور خدمت ارائه میکند. این شرکت نیز در قالب «آوا پزشک» ایجاد شد.
صدرالسادات ادامه داد: در حوزه مدیریت بیمارستانی نیز کاری شروع شد که هنوز موفق نبودهایم زیرا نمیتوان به این شکل ادامه داد که همه بیمارستانها دولتی باشند و باید نوع جدیدی از مدیریت بیمارستانی ایجاد کنیم. راه میانه این است که این بیمارستانها را در قالب موسسهای بیاوریم و به بازار عرضه کنیم. با اقداماتی که انجام شد امسال هیئت امنای ارزی ۵۰۰ میلیارد تومان برای وزارت بهداشت خرید انجام داد.
وی همچنین گفت: در عین حال سهام پالایشگاه اصفهان نیز به «آوای پردیس سلامت» تبدیل شد. سهامداران این شرکت دانشگاههای علوم پزشکی بودند و شبهههایی وارد بود. با هماهنگیهای سخت و پیچیدهای که انجام شد، با موافقت سازمان برنامه و بودجه و قوه قضاییه توانستیم این شرکت را تحت امر هیات امنای ارزی بیاوریم. این شرکت با دارایی بیش از ۲,۰۰۰ میلیارد تومان است و امیدواریم بتوان از این ظرفیت برای حل مشکلات وزارت بهداشت استفاده کرد.
معاون سابق وزیر بهداشت افزود: این شرکت سرمایهگذاری خوبی انجام داده است و یکی از ثمرههای آن، ایجاد یک شرکت هلیکوپتری بود. ابتدا تلاش کردیم این کار را با همکاری هلال احمر انجام بدیم که نشد و بعد سرمایه گذاری این کار را با آوای پردیس سلامت انجام دادیم. با همه محدودیتها توانستیم این شرکت را با هشت فروند هلیکوپتر راه اندازی کنیم.
صدرالسادات درباره تجهیز ناوگان اورژانس کشور نیز گفت: وقتی من شروع به کار کردم، دو قرارداد خرید آمبولانس وجود داشت که به مشکل بر خورده بود و طرف ایرانی علیرغم پرداخت بخشی از پول حتی یک آمبولانس هم تحویل نداده بود. بعد از پیگیریهای فراوان با شرکت بنز آلمان تماس گرفتیم و توانستیم تعداد قابل توجهی آمبولانس در شأن مردم ایران وارد کنیم و امروز در همه شهرها و روستاها آمبولانس وجود دارد و ۳۰۰۰ آمبولانس به ناوگان اورژانس اضافه شد. ظرف دو تا سه ماه آینده نیز سه قایق آمبولانس دریایی به ناوگان اورژانس اضافه میشود.
معاون سابق توسعه مدیریت و منابع وزارت بهداشت در ادامه اظهار کرد: در زمینه نیروی انسانی در شرایطی که استراتژی دولت انقباضی بوده است به علت برنامههای توسعهای به دنبال جذب نیرو بودیم. سازمان برنامه و بودجه و اداری و استخدامی در این زمینه همکاری کردند و بیش از ۳۵ هزار نیرو بهصورت پیمانی و رسمی و بیش از ۳۰ هزار نفر نیروی شرکتی جذب شدند. هیچ گزارش ویژهای برای اینکه در این رابطه حقی تضییع شده باشد، دریافت نکردیم.
وی افزود: در ستاد وزارت بهداشت مشکلاتی وجود داشت و میدیدیم نیروهای برجسته ستادی ماندگاری زیادی ندارند و مقررات دانشگاههای علوم پزشکی میتوانند پرداخت بهتری داشته باشند. در نتیجه با تدبیری که اندیشیده شد، با مجوز شورای عالی انقلاب فرهنگی توانستیم ستاد وزارت بهداشت را هیئت امنایی کنیم و در حال حاضر مقررات دانشگاههای علوم پزشکی بر ستاد حاکم است. وضع پرسنلی به شکلی شد که الان مقاومت میکنیم که نیرو از دانشگاهها به ستاد بیاید، در حالیکه قبلاً این موضوع به شکل برعکس اتفاق میافتاد.
صدرالسادات گفت: در حال حاضر نیز مجوز ۳۰ هزار نفری آماده است که اگر مشکلات برطرف شود میتوان این تعداد را در سال آینده جذب کرد./ایسنا