کلکه، روسری یا دستیاری است که دارای رشته بلندی از جنس ابریشم سیاه و سفید با تزیینات ملیله دوزی می باشد که زنان به جای کلاه استفاده می کنند.

یکی از لباس اقوام ایرانی که به زیبایی و پوشیدگی شهره است، لباس مردمان کردستان می باشد.

بسیاری از سیاحانی که به استان کردستان سفر کرده و از این سرزمین و لباس مردم آن جا دیدن کرده اند، لباس این قوم را یکی از زیباترین ها و بی نظیرترین ها دانسته اند و مصداق این حقیقت، رتبه نخست این لباس ها در جشنواره های مختلف بین المللی لباس است.

تاریخچه لباس کُردی به قدمت مردمان کُرد باز می گردد و تصاویری از نقش برجسته های هخامنشی که نشان دهنده ی تصاویری از سربازان و سرداران ماد را به نمایش گذاشته است جزء تصاویر نخستینی هستند که در آن ها لباس اقوام کُرد به تصویر کشیده شده است.

تن پوش، سرپوش و پای افزار، پوشاک زنان و مردان کرد است که این لباس ها در فصل های مختلف، نوع کار، مراسم ها و جشن ها و از لحاظ نواحی با یکدیگر متفاوت هستند.

یکی از نکاتی که درمورد لباس اقوام کُرد وجود دارد این است که پوشاکی که مردمان مناطق مختلف کُردستان استفاده می کنند با یکدیگر متفاوت است به طوری که لباس مردمان اورامان، کرمانشاه، سقز، بانه گو وگولاو، گروس، سنندج، مریوان،ایلام و...متفاوت از یکدیگر می باشد اما تمامی این لباس ها وجه های مشترکی دارند و آن پوشش کامل آن هاست.

یکی دیگر از نکاتی که درمورد لباس اقوام کُرد وجود دارد این است که تا قبل از وارد شدن پارچه ها، کفش ها و سایر محصولات خارجی به این استان، دوزندگان محلی به بافتن و ساختن پارچه ها و پای افزارها می پرداختند.

«چوخه» یک نیم تنه ی پنبه ای یا پشمی است که مردم سنندج این پوشاک مردانه را با این نام می خوانند اما در مناطقی چون سقز، بانه و مریوان به آن «کوا» می گویند.

ملکی: یک نیم تنه بدون یقه می باشد که مردان کرد از قسمت پایین تا بالای آن را با دکمه می بندند.

پانتول: شلوار گشاد با دم پای تنگ است که به آن «رانک» نیز می گویند.

لفکه سورانی: پیراهنی آستین بلند است که در انتهای آستین آن یک فرم مثلثی شکل وجود دارد و دور مچ یا بازو بسته می شود.

مردان کرد به جای کلاه از «دستار» استفاده می کنند که نام های دیگری چون «سروین»، «دشلمه» و...دارد.

«پشتون» و «پشتینه» به شال مردانه کرد گفته می شود که بر روی لباس در قسمت کمر بسته می شود.

کله بال: یک نوع نمد پوششی مورد استفاده چوپانان در صحرا، هنگام چرا گله می باشد.

فرنجی یا «فره جی» هم یکی دیگر از پوشاک اقوام کرد است که جنس نمد دارد اما مختص به مردان منطقه اورامانات می باشد.

لباس های اصیل زنان کردستان به دلیل نوع طراحی و رنگ بندی جزو زیباترین لباس ها می باشند که شامل:

جافی: نوعی شلوار شبیه به شلوار مردان کردستانی است و اغلب زنان روستایی، هنگام کار از آن استفاده می کنند اما در مواقع دیگر، شلوارهای گشاد با جنس حریر مورد استفاده زنان کرد قرار می گیرد.

کلنجه: یکی دیگر از انواع پوشاک زنان این منطقه است که نیم تنه ای زری یا مخمل می باشد و زن ها روی پیراهن بلند به تن می کنند.

زنان کرد هم مانند مردان از شال برای بستن در ناحیه کمر استفاده می کنند که از پارچه ای زیبا تهیه می شود.

کلاو یا کلاه زنان کرد جنس مقوایی دارد و به شکل استوانه ای کوتاه می باشد که با پولک های رنگین و زیبا تزیین شده است.

کلکه، روسری یا دستیاری است که دارای رشته بلندی از جنس ابریشم سیاه و سفید با تزیینات ملیله دوزی می باشد که زنان به جای کلاه استفاده می کنند.

کد خبرنگار: ۱
۰دیدگاه شما

برچسب‌ها

پربازدید

پربحث

اخبار عجیب

آخرین اخبار

لینک‌های مفید

***