سلام نو- سرویس سیاسی: در حالیکه روزها به سرعت در حالی سپری شدن است گردهمایی گروه ویژه اقدام مالی FATF به زودی و در آخر بهمن ماه برگزار میشود؛ ولی دو لایحه باقی مانده از لوایح چهارگانه این گروه همچنان بلاتکلیف و در مجمع در حال بررسی است.
به گزارش سلام نو، از یک سو کندی جلسات مجمع و بحثهای پیرامون لوایحی همچون پالرمو و از سوی دیگر فشارهای خارجی روی اعضای مجمع برای مخالفت با این لوایح تصویب یا عدم تصویب این لوایح به خصوص پالرمو را با مشکل مواجه کرده است، مشکلی که در صورت مرتفع نشدن میتواند موانع زیادی را پیش روی ایران قرار دهد.
احتمال رد لوایح در مجمع تشخیص مصلحت نظام
نگاهی به مواضع عمومی اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام، به خصوص رییس آن، نشان میدهد که احتمال رد دو لایحه باقی مانده از لوایح چهارگانه FATF کم نیست.
عزت الله ضرغامی یک از اعضای شناخته شده مجمع که با دولت هم مشکلاتی جدی دارد در این رابطه گفته بود: من معتقدم که مشکلات امروز مردم ما با "اینستکس"، fatf و "پالرمو" نیز حل نمیشود لذا نباید به اروپاییها اعتماد کنیم.
مصطفی میرسلیم ، رییس شورای مرکزی حزب موتلفه و دیگر عضو مجمع تشخیص مصلحت نیز در پیش از این به سلام نو گفته بود:آن چه که به مجمع آمده لایحه الحاق به پالرمو است و ما در مجمع بر اساس مصلحت سنجی رای خواهیم داد.
وی البته در ادامه با اشاره به نظرات مختلف درباره پالرمو گفت: به نظر میرسد با توجه به تحریمها فعلی این لایحه سود آنچنانی برای ما ندارد ولی برخی معتقدند در صورت عدم پذیرش ضررهای قابل توجهی متوجه کشور میشود.
فضای مجمع علیه لوایح FATF چنان منفی است که حتی در این مدت نظر احمد توکلی هم نسبت به تصویب این لوایح عوض شد و او نیز از در مخالفت وارد شد.
شاید مهمترین موضع که احتمال رد این لوایح در مجمع را قوت بخشید سخنان آیتالله صادق لاریجانی درباره این لوایح باشد. آیتالله آملیلاریجانی با اشاره به اشکالات مطرحشده در کمیسیون نظارت مجمع،شورای نگهبان و در نهایت مجمع تشخیص مصلحت نظام، درباره پالرمو تاکید کرد: مجمع تشخیص پس از اعلام نظر شورای نگهبان، در نامه خود اشکالاتی بر این لایحه وارد کرده که از جمله آنها مبهم بودن حق تحفظ و شروط جمهوری اسلامی ایران برای پیوستن به این لایحه است.
هرچند سخنان رییس جدید مجمع به صراحت خبر از رد یا تصویب چیزی نمیدهد ولی لحن صادق لاریجانی به گونهای است که نشان از موافقت او با تصویب این لوایح دارد.
تمام این اتفاقات در حالی افتاده که چند وزیر دولت در نامهای به رهبری معایب نپیوستن به FATF را توضیح دادند و ظریف و همتی هم با حضور در مجمع به ضرورت پذیریش این لوایح تاکید مجدد کردند.
روحانی، لاریجانی و اعضا مجمع باید مسئولیت عدم پذیریش لوایح FATF را بپذیرند
این که اعضای مجمع پس از توضیحات بسیار این لوایح را استعماری بدانند و عدم پذیریش آن را نشان استقلال بدانند یک بحث است، این که مسئولیت رد این لوایح را بپذیرند یک بحث دیگر که باید مورد توجه قرار میگیرد.
به نظر میرسد عواقب عدم پیوستن به FATF متوجه دو گروه است. نخست مجمع تشخیص مصلحت نظام و رییس آن آیت الله آملی لاریجانی که باید توان پذیرش عواقب احتمالی تصمیم خود برای کشور را داشته باشند و فردای روزگار عواقب این کار متوجه اصلاح طلبان، محمد خاتمی، فتنه گران یا جواد ظریف نکنند.
دومین گروه جدی مقصر در عدم پیوستن ایران به FATF و رد لوایح آن در مجمع تشخیص قطعا شخص حسن روحانی به عنوان رییس جمهور و عضو ارشد مجمع است.
آخرین حضور روحانی در مجمع به تاریخ 16 مرداد ماه 1395 بر میگردد و او پس از این تاریخ در جلسات مجمع حاضر نشد و برای دفاع از پالرمو و CFT هم وزیر و معاونش یعنی ظریف و جنیدی را به مجمع فرستاد، در حالی که اگر تصویب این لوایح آنچان که رییس دفتر رییس جمهور میگوید مهم است بهتر است شخص حسن روحانی برای دفاع به مجمع برود.
واعظی با اشاره به CFT و پالرمو و ضرورت تصویب آنان در مجلس گفت: وزرا و مسئولان ذیربط حرفی اساسی مطرح کردند مبنی بر اینکه مجمع تشخیص باید فضای امروز ما در دنیا و فشارهایی که آمریکا به ایران وارد میکند را به خوبی متوجه باشد و این شرایط به اعضای مجمع توضیح داده شود تا تصمیمی که این مجمع اتخاذ میکند باعث افزایش فشار به مردم نشود. برخی از مسئولین گفتند که با وجود فضایی که امروز بانکها ایجاد کردهاند، اگر لوایح مربوط به FATF تصویب نشود این فشارها بیشتر میشود. بنابراین اگر تصمیمی اتخاذ میشود، مسئولیت آن نیز باید پذیرفته شود.
با این توصیفات باید دید آیا روحانی بالاخره در مجمع حاضر میشود یا حاضر به پذیریش عواقب احتمالی عدم حضور در مجمع و رد دو لایحه مرتبط با FATF است؟