در حالی که هنوز بسیاری از سازمان های بزرگ کشوری پرونده های مراجعین خود را در قالب پرونده های کاغذی نگه داری می کنند، بدون شک نباید هم انتظاری بهتر از جایگاه فعلی‌مان در حوزه توسعه دولت الکترونیک داشت.

سلام نو – سرویس اقتصادی: در سال های اخیر که ابعاد جدیدتری از فساد در نهادهای گوناگون در معرض دید عموم جامعه قرار گرفته است، بیش از پیش این امر بر همگان مسجل شده که تسریع و اولویت دادن به توسعه دولت الکترونیک یکی از راهکارهای مهم برای مقابله با فساد است.

به گزارش سلام نو، گفته می شود با وجود اقدامات نسبتا خوبی که در سال گذشته در راستای ارتقای دولت الکترونیک انجام شده و با توجه به جهش 20 پله ای ایران در این حوزه با این حال هنوز در این حوزه در جایگاه 130 دنیا قرار داریم. هر چند در برخی آمارها هم رتبه ایران 86 ذکر شده است. هر چه که هست با آنچه نیاز کشور است فاصله چشمگیری داریم.

دولت الکترونیک چیست؟

اینکه هر میز کارمندان یک رایانه داشته باشد و هر نهاد یک وب سایت برای خود طراحی کند یا اتوماسیون اداری برای ادارات ما تعریف شود، اتفاق خوبی است اما اینها به تنهایی به معنای دولت الکترونیک نیست.

پاسخگویی و ارتباط الکترونیکی در تمام فرآیندها بدون نیاز به بروکراسی های پیچیده و بی فایده می تواند یک دولت را به یک دولت الکترونیکی تبدیل کند. در یک حالت ایده آل باید پرداخت مالیات، تجدید گواهی نامه، تجدید جواز کسب و... در یک دولت هوشمند الکترونیکی باشد.

مزایای دولت الکترونیک چیست؟

رشد فناوری اطلاعات و پدید آمدن مساله رقابت در جهان و رشد استفاده از اینترنت بین مردم جهان منجر به تغییر انتظارات مردم با پیشرفت های صورت گرفته در جهان شد که همین مولفه ها باعث شد احساس نیاز به دولت الکترونیک بیش از پیش حس شود.

کاهش هزینه های دولت، صرفه جویی در وقت و انرژی، کاهش آلودگی شهر و هوا به دلیل کاهش ترافیک و عدم حضور فیزیکی، کاهش فساد اداری و افزایش سطح آگاهی مردم، بهبود کیفیت زندگی مردم و ارائه خدمات پر سرعت به مردم، افزایش اشتغال بدلیل ارائه خدمات دولتی توسط بخش خصوصی، بهبود کارایی و ارائه بخش دولت از طریق خدمات لایه ها، همسو سازی سرمایه گذاری ها با نیازهای شهروندان و ... از جمله مزایایی است که می توان برای دولت الکترونیک برشمرد.

هرچند باید در نظر داشت تا در کنار مزایای ذکر شده معایبی چون کپی برداری غیر مجاز یا سرقت اطلاعات، ایجاد تغییر و دست کاری اطلاعات و... مجموعه را گرفتار نکند.

جایگاه ایران در دستیابی به استانداردهای دولت الکترونیک

در حالی که هنوز بسیاری از سازمان های بزرگ کشوری پرونده های مراجعین خود را در قالب پرونده های کاغذی نگه داری می کنند، بدون شک نباید هم انتظاری بهتر از جایگاه فعلی‌مان در حوزه توسعه دولت الکترونیک داشت.

واقعیت این است که پیشرفت تکنولوژی در سال های اخیر آن قدر زیاد بوده که متناسب و متوازن با دیگر بخش ها رشد نداشته است. وزیر ارتباطات به عنوان جوان ترین وزیر وقتی به وزارت رسید بسیاری امید داشتند پروژه دولت الکترونیک با قدرت بیشتری پیش برود. با این حال روندهای اداری معیوب و موانعی که پیش پای آذری جهرمی بود خود او را نیز خسته کرد. او در همان روزهای ابتدایی تکیه زدن بر کرسی وزارت ارتباطات خبر از ۵۲ مرحله استعلام از ۱۷ دستگاه دولتی برای مجوز یک استخر پرورش آبزیان شرکت‌ های دانش ‌بنیان داده بود.

با توجه به پیشرفت روزافزون فناوری، طبیعی است مردم انتظار دریافت خدمات دولتی را با حداقل هزینه و حداکثر سرعت از طریق بسترهای الکترونیکی داشته باشند. از آن سو سیستم‌ های دولتی هنوز در بسیاری از بخش ‌ها کهنه هستند و اراده ای برای سرمایه‌ گذاری ویژه در این بخش دیده نمی شود. در آن بخش هایی هم که ادعا می شود به استانداردهای دولت الکترونیک دست یافته ایم، بسیاری از اوقات شاهد این هستیم که شهروندان یک بار تمام مراحل را به صورت آنلاین طی می‌ کنند و سپس دوباره نیاز به مراجعه حضوری و ارائه اصل مدرک و... دیده می ‌شود.

اگرچه از وزارت ارتباطات به عنوان مجری اصلی طرح دولت الکترونیک یاد می شود اما واقعیت این است که دولت الکترونیک زمانی محقق می شود که همه نهادها برای پیاده سازی همه جانبه آن همکاری کنند. با توجه به اینکه گام های مثبتی در دولت فعلی در راستای توسعه بخشیدن به روند الکترونیکی شدن نهادها برداشته شده باید منتظر ماند و دید با توجه به تاثیری که الکترونیکی شدن در مقابله با فساد و افزایش شفافیت دارد، دستگاه های دیگر نیز حاضر می شوند، آن طور که انتظار می رود تن به این امر بدهند یا خیر. در حال حاضر آخرین خبرهایی که از بودجه 98 رسیده نشان از آن دارد که بودجه متناسب با ارتقای وضعیت فعلی دولت الکترونیک برای سال آینده پیش بینی نشده است.

کد خبرنگار: ۱
۰دیدگاه شما

برچسب‌ها

پربازدید

پربحث

اخبار عجیب

آخرین اخبار

لینک‌های مفید

***