آنچه رهبری از مجلس خواسته است در صورت تحقق می تواند بسیاری از مشکلات کشور را حل کند. بیراه نیست اگر بگوییم اصلاح نظام بودجه ریزی در کشور مترادف با اصلاح نحوه اداره امور ایران است.

سلام نو - سرویس اقتصادی: علی لاریجانی، رئیس مجلس از مهلت چهار ماهه رهبر انقلاب به مجلس برای اصلاح ساختار کشور خبر داد. عبارتی که ابهامات زیادی ایجاد کرد تا اینکه یکی از اعضای هیئت رئیسه مجلس اعلام کرد

"این دستور مربوط به اصلاح ساختار کشور نیست بلکه درباره اصلاح ساختار بودجه کشور است".

به گزارش سلام نو، علی لاریجانی با اشاره به پیام رهبری به مجلس برای اصلاح بودجه تاکید کرده است بودجه ریزی باید بر اساس عملکرد باشد. رئیس مجلس همچنین اظهار کرده است: باید این مسئله مورد توجه باشد که به چه نحوی می توان فعالیت های عمرانی کشور را با مردم فعال تر کرد، البته این موارد در این فرصت کوتاه در بودجه 98 امکان تحقق نداشت، زیرا برخی مسائل دیگر باید حل می شد تا مکانیزم های آن مشخص شود. از طرف دیگر برخی موضوعات در بودجه مورد توجه قرار گرفته و برای این امر مقرر شد در 4 ماهه نخست سال این اصلاح ساختارهای بودجه ای متناسب با شرایط کشور و نقش دادن بیشتر به مردم در اقتصاد و ساماندهی بودجه کشور به نحوی که بودجه عمرانی وضعیت بهتری پیدا کند، صورت گیرد.

عادل آذر، رئیس دیوان محاسبات هم پیش تر با بیان اینکه باید تکلیف نوع نظام بودجه ریزی در کشور تعیین تکلیف شود، گفته بود: اگر نیاز به اصلاح نظام بودجه‌ریزی براساس عملکرد احساس می‌شو پس بایستی قانون محاسبات عمومی نیز همراه با قانون برنامه و بودجه اصلاح شود.

بودجه ریزی در واقع فرآیندی است که کارش تخصیص منابع محدود به نیازهای نامحدود است. بودجه، هدف ها و راهبردها را به صورت عبارت های مالی جمع آوری می کند. از این رو بودجه نویسی اگر با خلل رو به رو شود شیوه اداره کشور هم با نقصان هایی رو به رو خواهد بود.

بودجه نویسی در کشور ما همواره با اما و اگرهایی رو به رو بوده است. بسیاری از کارشناسان معتقدند بودجه ریزی در ایران به لحاظ ساختاری باید تغییر اساسی کند. فقدان انضباط مالی به عنوان یکی از اساسی ترین مشکلات کشور در بودجه‌ریزی همیشه محل بحث بوده است. به گفته عبدالحسین ساسان بودجه کشور ما، توزیع ثروت ملی میان گروه ها و اقشار گوناگون جامعه بدون دریافت خدمات است.

وضعیت اقتصادی ناخوشایند در سال های متمادی باعث شده اراده برای تغییر ساختاری در بودجه ریزی از اولویت خارج شده و صرفا به امور جاری کشور اهمیت ویژه تری داده شود. واقعیت این است که بخش قابل توجهی از بودجه کشور به کسانی تعلق می گیرد که هیچ کاری متناسب با حقوقی که می گیرند، نمی کنند. تاکید لاریجانی برای بودجه ریزی بر اساس عملکرد هم باید در همین راستا ارزیابی کرد.

در این دو سال گذشته که لایجه بودجه برای عموم مردم منتشر شده بسیاری از ابهامات بودجه برای مردم علنی شده است. در این بین مردم برایشان سوالات بی جوابی پیش آمده است. از جمله این سوالها این است که بودجه کلان برخی نهادها که متاسفانه کم هم نیستند با توجه به بودجه دریافتی سالانه خود دقیقا چه خدمتی به مردم ارائه می دهد؟

شمار زیادی از کارشناسان معتقدند ساختار اداری و مالی کشور نیازمند تغییرات جدی است. در صورتی که این تحولات صورت بگیرد باید منتظر تغییر ساختاری در بحث شفافیت مالی در کشور باشیم. این تغییر البته نیازمند اراده ای است که در طی این سالها دیده نشده است.

سالهاست که گفته می شود اصلاح نظام بودجه ریزی در کشور به عنوان یک ضرورت عاجل در کشور باید عملیاتی شود. هرچند در یک دوره چهار ماهه نمی توان همه مشکلات را حل کرد اما اصلاح ساختاری بودجه اگر اتفاق بیفتد می توان شاهد گام های ملموس تری برای تغییر در زندگی مردم بود. آنچه رهبری از مجلس خواسته است در صورت تحقق می تواند بسیاری از مشکلات کشور را حل کند. بیراه نیست اگر بگوییم اصلاح نظام بودجه ریزی در کشور مترادف با اصلاح نحوه اداره امور ایران است.

کد خبرنگار: ۱
۰دیدگاه شما

برچسب‌ها

پربازدید

پربحث

اخبار عجیب

آخرین اخبار

لینک‌های مفید

***