به گزارش سلام نو، دانش آموزان دبیرستانی معترض به وضعیت آموزشی پیشتاز اعتراض های امروز خواهند بود و بازنشستگان، روستائیان و کارگران نیز برای تکمیل پروژه ضددولتی سایر ارکان تظاهرات در پاریس و شهرهای دیگر فرانسه را تشکیل خواهند داد.
پیش بینی می شود که تظاهرات شنبه دبیرستانی ها در میدان جمهوری پاریس شدیدترین اعتراضات محصلان پس از اعتراضات دانشجویی 1968 باشد که برای مطالبه اصلاح دانشگاه ها شکل گرفت. روز جمعه کارگران معترض دست به تظاهرات زده و شیشه ها و ویترین های مغازه ها را شکستند که این، خبر از آمدن توفانی بزرگ در روز شنبه داشت.
انتشارتصاویر ویدیویی تازه ازبازداشت چند دانش آموز دبیرستان انگیزه زیادی به معترضان داده است تا روز شنبه صف های طولانی اعتراضی علیه دولت تشکیل دهند. این تصاویر دانش آموزانی را درشهر کوچک«مانت لا ژولی» نشان می دهد که در میان گِل زانو زده و دستانشان را پشت سرشان گذاشته اند و گروهی از نیروهای پلیس نقاب پوش آنها را احاطه کرده اند؛ حدود دوازده افسر پلیس.
یکی از پلیس ها می گوید: این یکی از کلاس هایی است که رفتارهای خوبی از خود نشان داده است.
این تصاویر که در شبکه های اجتماعی بازتاب گسترده ای داشته و اتحادیه تجاری و احزاب چپ افراطی رابر آن داشته است تا پلیس رابه خشونت علیه معترضان متهم کنند. «کریستوف کاستانر» وزیر کشور فرانسه گفته 151 نفر که بعضی از آنها سلاح داشتند، در مانت لا ژولی بازداشت شده اند. کاستانر گفته که جنبش جلیقه زردها «هیولایی ایجاد کرده» و پلیس خشونت را تحمل نخواهد کرد. او نسبت به نفوذ«رادیکال ها»در اعتراض ها هشدار داد. ضددولتی ها نظر دیگری دارند و افرادی مانند «فیلیپ مارتینز» دبیرکل اتحادیه تجاری CGT می گویند: نباید بچه ها را کتک کاری کرد.
اعتراضات ضددولتی 17 نوامبر (26 آبان) و در اعتراض به افزایش مالیات سوخت آغاز شد که تاکنون چهار کشته برجای گذاشته است. جنبشی که «جلیقه زردها» معروف شده است توانست دولت را وادار به عقب نشینی کند. قرار بود دولت در سال آینده میلادی مالیات سوخت را افزایش دهد. در پی اعتراضات این طرح لغو شد که یک تغییر موضع بزرگ در دولت مکرون به شمار می آید. این تغییر موضع چهار میلیارد یورو هزینه روی دست دولت مکرون می گذارد.
برخی گروه ها گفته اند با عقب نشینی دولت در برخی حوزه ها نیازی به ادامه تظاهرات نیست. دو اتحادیه کامیونداران فرانسه CGT و FO اعتصاب خود را لغو کرده و گفتند از آنجایی که دولت مکرون طرح افزایش ساعات اضافه کاری را ملغی کرده است، اعتصاب بلاموضوع است. جنبش جلیقه زردها هم ماهیت متغییر نمایان کرده و یکی از شاخه های این جنبش به نام «جلیقه زردهای آزاد» از معترضان خواسته که برای حضور در تظاهرات به پاریس نروند اما از مکرون به دلیل امتناع از مذاکره مستقیم با نمایندگان معترضان انتقاد کرده است.
با این حال مطالبات دیگری برجای مانده است که خبر از تشدید تلاش های ضددولتی می دهد؛ مطالبات دانش آموزانی که خواهان تغییر در برخی آزمون های دبیرستان ها هستند؛ خواسته های بازنشستگان برای افزایش مستمری؛ درخواست کارگران برای افزایش حداقل حقوق و افزایش حقوق و دستمزدها. روستائیان نیز انرژی ارزان تری می خواهند چون می گویند بیشتر از شهری ها به سوخت نیاز دارند. گروهی دیگر هم خواهان استعفای دولت مکرون هستند.
نیروهای امنیتی ماموریت یافته اند برای تامین امنیت در خیابان ها حاضر شوند. پلیس در آستانه تظاهرات روز شنبه حدود 89 هزار نفر از نیروهای خود را در شهرهای مختلف فرانسه مستقر خواهد کرد که هشت هزار نفر آنها در پاریس خواهند بود. حضور امنیتی های فرانسوی لزوما به تامین امنیت منجر نمی شود. حدود 65 هزار نیروی پلیس مامور تامین امنیت در دو روز آخر هفته گذشته شده بودند اما درگیری با معترضان منجر به زخمی شدن بیش از 131 نفر و بازداشت بیش از چهارصد نفر دیگر فقط در پاریس شد.
از ابتدای تظاهرات جلیقه زردها، هزار و 648 نفر زخمی، هزار و 387 نفر بازداشت و هزار و ششصد نفر دیگر نیز برای بازجویی احضار شده اند. البته هنوز معلوم نیست که تظاهرات به خشونت کشیده خواهد شد یا صلح آمیز برگزار می شود. تظاهرات سه هفته پیش 282 هزار نفر را به خیابان ها کشاند و در تظاهرات هفته گذشته 136 هزار نفر شرکت کردند.
امروز بسیاری از مراکز تفریحی درها را به روی گردشگران می بندند و بعضی شرکت ها و اماکن تفریحی حصارهایی برای جلوگیری از خشونت معترضان برپا کرده اند. تعطیلی مراکز مهم توریستی از جمله برج ایفل و موزه لور در دستور کار قرار گرفته است زیرا احتمال می رود پلیس و معترضان دوباره درگیر شوند. صدها فروشگاه هم بر آن شده اند تا در روزهایی که خرید سال نو رونق گرفته است، فروشندگان را به تعطیلات بفرستند و کسب و کار خود را تعطیل کنند زیرا ممکن است تظاهرات ضددولتی زیان زیادی به آنها وارد کند.
فدراسیون ملی بازارهای فرانسه اعلام کرده که خریدهای کریسمس «به شدت تحت تاثیر قرار گرفته است.» از وقتی که تظاهرات شروع شده، خرده فروش ها 1.1 میلیارد یورو ضرر کرده اند. علاوه بر این، بازار بورس، شرکت های هواپیمایی و هتل ها هم زیان هایی دیده اند.
بوتیک های لوکس و رستوران های شیک در حوالی کاخ ریاست جمهوری فرانسه و مناطق گرانقیمت پاریس موانعی برای جلوگیری از نزدیک شدن معترضان به آنها ایجاد کرده اند. سفارت آمریکادر پاریس به شهروندان آمریکایی درمورد احتمال بروز خشونت در جریان تظاهرات ضددولتی روز شنبه هشدار داد. مقام های فدراسیون فوتبال فرانسه 6 بازی لیگ این کشور را تعطیل کرده و فدراسیون هندبال اروپا دو مسابقه قهرمانی زنان را که قرار بود در شهر نانت در غرب فرانسه برگزار شود، لغو کرد.
گویا فعلا پایانی برای اعتراضات متصور نیست مگر آنکه مکرون پس از یک هفته بی خبری به دیدار معترضان رفته یا سخنرانی کند و از یک راه حل جادویی پرده بردارد. مکرون پس از آنکه هفته گذشته از اجلاس سران گروه بیست (جی 20) در آرژانتین بازگشت، از انظار عمومی غایب بوده و با مردم سخن نگفته است. او تاکنون مسئولیت حل بحران را به «ادوارد فیلیپ» نخست وزیر فرانسه واگذار کرده است. «ژان لوک ملانشون» رهبر یکی از چپگراها در توئیتی طعنه آمیز نوشت: آیا مکرون همچنان در آرژانتین است؟ قطعا او هم باید نظری داشته باشد.
نزدیکان رئیس جمهوری می گویند که او طی روزهای آینده درباره اعتراض هایی که به هزینه های بالای زندگی شده است، خواهد داشت. او با بحران ها و آزمون های دشواری در سطح داخلی و خارجی روبرو بوده اما این بار بحرانی ایجاد شده که نیاز می بیند شخصا وارد عمل شود. آسوشیتدپرس گزارش داده، مکرون تحت فشار است تا با قاطعیت سخن بگوید و ابتکار عمل را در مقابل معترضان به دست بگیرد.
به نوشته تارنمای سی.ان.ان، اعتراض های اخیر شکاف فزاینده میان نخبگان شهری و فقرای روستایی را عمیق تر کرده است. «ماکسیم نیکول» یکی از اعضای جلیقه زردها گفت: مردم خواهان همه پرسی هستند، همه پرسی درباره مکرون، سنا و مجمع ملی.
«دومینیک مویسی» کارشناس سیاست خارجی در پاریس به سی.ان.ان گفت که تنها ریاست جمهوری فرانسه دچار بحران شده بلکه آینده اروپا نیز مبهم است. او اظهار داشت: طی ماه های آینده انتخابات اروپایی برگزار می شود. قرار بود فرانسه پیام آور امید و ترقی در اروپا باشد. اگر مکرون نتواند این پیام را برساند چه خواهد شد؟ اگر مکرون شکست بخورد آینده فرانسه مانند ریاست جمهوری امروز در ایتالیا می شود.
هنوز معلوم نیست راهکار مکرون برای رهایی از خطر شکست چیست. او دو راه عمده پیش رو دارد: یا در مقابل جلیقه زردها پرچم سفید را بالا برده و تسلیم خواسته های آنها شود؛ یا بر مواضع خود پافشاری کرده و مسابقه طناب کشی با معترضان را در خیابان ها ادامه دهد، به امید آنکه انرژی آنها تخلیه شده و طی روزها و هفته های آینده راهی خانه هایشان شوند./ایرنا