مهدی مطرنیا در گفتوگو با سلام نو اظهار کرد: اصولا باید دوران فروپاشی را به دوران اضمحلال، فروپاشی و سقوط تقسیم بندی کرد. بنده در اوایل دهه 80 به این نکته اشاره کردم که جامعه به سرعت به سمت یک بحران اخلاقی در حرکت است. آن روزها گفتم سیگنال ها نشان میدهد که اخلاق در ایران فرو خواهد ریخت و نیاز به انقلاب علمی، انقلاب بروکراتیک، انقلاب اقتصادی و در کنار آن انقلاب اخلاقی برای جلوگیری از این دوران انحطاط داریم.
این آینده پژوه ادامه داد: در آن زمان آقای خاتمی رییس جمهور بودند و گفتمان اصلاح طلبی متوجه دکترین توسعه سیاسی بود و ایشان تلاش داشت توسعه سیاسی را گسترش دهد. من بر این باور بودم توسعه سیاسی بر چهار ستون انقلاب علمی، انقلاب بروکراتیک، انقلاب اقتصادی و انقلاب اخلاقی در دهه هشتاد می تواند استوار گردد به گونه ای که این چهارضلعی را اگر بتوانیم به عنوان مکعبی که وجوه مختلفی دارد کنارهم قرار دهیم با کشیدن دایره ای ای به دور آن می توان بگوییم توسعه سیاسی از منظر عملیاتی شکل گرفته است.
مطهرنیا با بیان اینکه ما بدون توجه به این معنا وارد سالهای دیگر دهه هشتاد و دهه 90 شدیم، گفت: بحران های متفاوت ناشی از این چهار شکاف عمده که خود متکی بر عدم حل سه بحران پان اسلامیسم، پان ایرانیسم و پان مدرنیسم در دو دهه قبل خودش بود، باعث شد تا اکنون دوران انحطاط وارد دوران فروپاشی شود و بسیاری از مسائل پنهان و زیر خاک این دوران در حوزه های ذکر شده در وجوه گوناگون خود را به نمایش گذاشته و عمق ایجاد آنها به سطح آشکارا انتقال پیدا کند. در حال حاضر این امر به سرعت در حال ارتفاع گرفتن است به صورتی که اکنون جلوی دید همگان قرار گرفته و کمتر کسی است که نتواند دراین باره به اجماع برسد.
او افزود: هم نخبگان و هم توده ها می دانند که وضعیت نامساعد جامعه در طبقات گوناگون و اقشار مختلف قابل ردیابی است. در صورت عدم مدیریت و رهبری ایده محورانه و خلاقانه حل این بحران ها و لایه های گوناگونی که ذکر شد باید منتظر فروریزش بود.
این کارشناس مسائل سیاسی با اشاره به نقش گروههای سیاسی در حل بحرانهای کشور اظهار کرد: من بر این باورم باید جناح های سیاسی گوناگون و فعالان اجتماعی در قالب تحول خواهی به میدان بیایند و با حفظ چهارچوب های اصولی و ارزشی حاکم در توسعه ایران در وجوه ملی و مذهبی زمینه های ایجاد همگرایی بیشتر را ایجاد کرده و با اجماع عملیاتی این گروه ها ایجاد تحولات بنیادین متکی بر نیروهای اجتماعی دنبال شود.
مطهرنیا با تاکید بر اینکه ما نیازمند تحول خواهی هستیم، خاطرنشان کرد: آنچه امروز باید مدنظر قرار داد آن است که انقلاب اسلامی به وجود آمد و ملت ایران در آن سهیم بودند. این حادثه تاریخی گریزناپذیری است. مسلما نمی شود انقلاب اسلامی را در تاریخ سیاسی جهان نادیده گرفت. با این وجود اکنون اصالت های مورد درخواست مردم ایران در چهار دهه گذشته هنوز حی و حاضر است. مردم خواهان آزادی و استقلال یک نظام کارآمد برای گسترش قسط و عدل در جامعه دارای فرهنگ و تمدن بسیار بلند تاریخی با گرایش های دینی هستند. هنوز هم مردم علی رغم همه مسائل به این مولفه ها احترام می گذارند، اگر چه نسل جدید دهه 80 و 90 در باره بسیاری از اصول و ارزش های مطرح شده در دهه های پیش ابهامات و سوالات زیادی را در ذهن دارند.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: باید تلاش شود تا زمینه های ایجاد یک وحدت عملیاتی برای حل مسائل و پاسخگویی به این نیازها و زمینه پروری برای بروز خواسته های مردم دنبال شود. اگر نتوانیم تحولاتی عظیم ایجاد کنیم بی تردید باید بگوییم آنان که مدعی اصلاح طلبی و اصولگرایی هستند از متن جامعه به حاشیه خواهند رفت و مردم راه خود را در مسیر دیگری خواهند پیمود.
سلام نو – سرویس سیاسی: یک استاد دانشگاه معتقد است اگر نتوانیم در شرایط کنونی تحولاتی عظیم ایجاد کنیم بی تردید آنان که مدعی اصلاح طلبی و اصولگرایی هستند از متن جامعه به حاشیه خواهند رفت و مردم راه خود را در مسیر دیگری خواهند پیمود.