جعفرپور در سوال از ظریف:
به گزارش سلام نو، در جلسه علنی امروز مجلس شورای اسلامی جمشید جعفرپور در سوال از وزیر امور خارجه، با بیان این که محور کلی سوال بنده دیپلماسی اقتصادی وزارت خارجه برای حل مسائل اقتصادی است، گفت:دشمن امروز به دنبال این است که در جنگ اقتصادی به مردم فشار روانی وارد کند و کشور را به سمتی ببرد که همچون دیماه سال ۱۳۹۶ برخی از افراد را به خیابان بکشاند. امروز جا دارد که همه ارکان نظام برای مدیریت این اوضاع دست به دست هم داده و تلاش کنیم.
نماینده مردم لارستان ادامه داد: قطعاً با هوشیاری و تدوین مسئولین و همراهی مردم در ۲۲ بهمنماه سال آینده بار دیگر شکست دشمن در تحریمها را جشن خواهیم گرفت. برای عبور از این دوره نباید به بیرون چشم داشته باشیم. مگر قرار نبود SPV در ۱۳ آبانماه اجرایی شود که نشد و بعد قرار شد در ژانویه اجرایی شود؟ امروز نیز ۲۸ ژانویه است اگر هم SPV اجرایی شود، قطعاً به جایی نخواهد رسید. ما باید دست بر زانوی خود بگذاریم و با همراهی مردم از این دوران عبور کنیم. حیف است که تجربه و توان آقای ظریف مشغول اموری بیحاصل شود.
نماینده مردم لارستان در مجلس شورای اسلامی در ادامه بیان کرد: همه مشکلات اقتصادی امروز کشور به وزارت امور خارجه باز نمیگردد، بلکه ما مشکلاتی در قوانین اقتصادی و فرآیندهای اقتصادی کشور داریم. سوال بنده این است که وزارت خارجه به سهم خود و طبق وظایفی که دارد چه دیپلماسی اقتصادی را برای برونرفت از این مشکلات دارد؟
جعفرپور در ادامه تاکید کرد: راه عبور از تحریمها و ورود کالا و ارز در پیش گرفتن دیپلماسی اقتصادی به ویژه روابط با همسایگانمان است. در ماده ۳ قانون وظایف وزارت خارجه یکی از وظایف این دستگاه به عنوان هماهنگکننده هرگونه ارتباط با سایر کشورها نام برده شده است.
وی افزود: دو ایراد به کارهای وزارت امور خارجه وارد است. یکی مربوط به بخش ساختاری این وزارتخانه است آقای ظریف پس از گرفتن رأی اعتماد از مجلس شورای اسلامی در مصاحبهای با شبکه ۲ اعلام کرد که معاونت اقتصادی در این وزارتخانه احیا خواهد شد و یکی از وظایف این معاونت را نقشآفرینی در اقتصاد بینالمللی با معرفی توانمندیهای داخل به خارج مطرح کردند. از سوی دیگر سخنگوی وزارت امور خارجه نیز امسال از معاونت اقتصادی به عنوان یک ستاد موثر در پیشبرد اهداف اقتصادی نام بردند، اما گزارشی از عملکرد این معاونت در اختیار ما قرار نگرفته است. امیدواریم این گزارش به دست ما برسد.
جعفرپور در ادامه افزود: از سوی دیگر آقای ظریف در سال گذشته زمانی معاونت اقتصادی را منصوب کردند که ترامپ مدام ما را به خارج شدن از برجام تهدید میکرد، اما از آنجا که معاون منصوب شده به عنوان سفیر حضور داشتند بعد از دو ماه در جایگاه معاونت قرار گرفت و این یک فرصتسوزی در آن شرایط حساس بود و از زمانی که این معاونت اقتصادی فعال شده حدود ۱۰ الی ۱۱ ماه میگذرد اما هیچ گزارشی ارائه داده نشده است. اگر اکنون به سایت معاونت اقتصادی وزارت خارجه مراجعه کنیم تنها اخبار اقتصادی در آن وجود دارد و برنامه و عملکرد و سیاست خاصی دیده نمیشود. به نظر میرسد این معاونت دغدغه اقتصادی ندارد.
نماینده مردم لارستان در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه انتقادهایی در بعد عملکرد وزارت خارجه وجود دارد، بیان کرد: ما در کشورهایی که روابط استراتژی خوبی با آنها داریم گاهی سفیر نداریم. ما در این مدت حدود هفت ماه در هندوستان و چین سفیر نداشتیم و این باعث میشود دیپلماسی اقتصادی ما در آن کشورها تعطیل شود. از سوی دیگر این سوال مطرح است که با انتصاب معاون اقتصادی در این وزارتخانه چه تغییری در کادر سفارتخانهها شکل گرفته است؟ بنده شنیدهام در سفارت ترکیه در داخل عراق بیش از ۲۰ نفر کارشناس اقتصادی حضور دارند، اما در سفارت ما در عراق چند سفارتخانه وجود دارد؟
وی با تاکید بر این که سوریه، عراق و یمن نقاط قوت سیاست خارجی ما محسوب میشوند. آیا ما توانستهایم آنها را به یک فرصت اقتصادی تبدیل کنیم، گفت:زمانی که قطر تحریم شد ایران و ترکیه از این کشور حمایت اقتصادی کردند و ایران مرزهای زمینی و هوایی خود را بر روی آنها باز کرد. میزان صادرات ایران در ۹ ماه سال گذشته ۲۰۰ میلیون دلار بوده است در حالی که ترکیه در همین بازه زمانی بالغ بر یک میلیارد و ۸۰ میلیون دلار یعنی پنج برابر ما به قطر صادرات داشته است. ما از حمایت سیاسی از قطر چه به دست آوردهایم؟ آنها تنها ما را به ۸۷ کشوری افزودند که ۱۴ تا ۲۰ روز بدون روادید میتوانیم به آنجا سفر کنیم و تنها در یک بندر یک سوله ۶۰۰ کیلومتری در اختیار تجار ایرانی قرار دادند که کالاهای ایرانی را در آنجا بفروشند، اما شرکتهای ترکیهای پروژههای راهسازی، ورزشگاهسازی و خدماترسانی را گرفتند.
نماینده مردم لارستان در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: چرا از تجار ایرانی حمایت نمیشود؟ کالاهای ایرانی با سختترین آزمایشها به این کشور صادر میشود.
وی در پایان با اشاره به اخراج تجار ایرانی از برخی کشورها و ضرورت حمایت از آنها، بیان کرد: هر کدام از این افراد حامل خدمات ویژهای برای کشور هستند. با اخراج هر یک از این افراد راه خدماترسانی بسته میشود. امیدوارم این سوال تحرک بیشتری در وزارت خارجه ایجاد کند و معاونت اقتصادی این وزارتخانه فعالتر شود.