امروز چهل دومین سالروز شکست حصر آبادان در عملیات ثامنالائمه(ع) است. در این عملیات رزمندگان ایرانی توانستند شهر آبادان را از محاصره خارج سازند و آغازگر سلسله عملیاتهای پیروز در آزادسازی سرزمینهای اشغالی باشند.
به گزارش سلام نو به نقل از تسنیم، امروز چهل دومین سالروز شکست حصر آبادان در عملیات ثامنالائمه(ع) است. در این عملیات رزمندگان ایرانی توانستند شهر آبادان را از محاصره خارج سازند و آغازگر سلسله عملیاتهای پیروز در آزادسازی سرزمینهای اشغالی باشند.
شهر آبادان اگرچه در هفتههای نخست جنگ به محاصره دشمن درآمد و امام خمینی(ره) در تاریخ چهاردهم آبانماه دستور شکست حصر آن شهر را صادر فرمود، اما آن فرمان حدود 11 ماه بعد اجرایی شد.
ارتش عراق که در حمله به خرمشهر با مقاومت مردمی روبهرو شد و از تصرف فوری این شهر ناامید شد، در 19 مهر سال 59 در حالی که همچنان تلاش میکرد به خرمشهر وارد شود، به لشکر 3 زرهی مأموریت داد تا خرمشهر و آبادان را محاصره کند تا امکان اشغال این دو شهر فراهم شود.
بدین منظور این لشکر برای محاصره آبادان با نصب یک پل بر روی رودخانه کارون در منطقه مارد ظرف یک شب از رودخانه کارون عبور کرد. عراق پل دیگری را هم بر روی رودخانه کارون در سلمانیه (منطقهای در حومه آبادان) نصب کرد.
ارتش عراق با عبور از کارون بخشی از جاده آبادان ـ ماهشهر را به تصرف خود درآورد.در این مدت مقاومتهای مردمی بسیاری شکل گرفت، اما در دهم آبانماه 59 این شهر به محاصره نسبتاً کامل ارتش عراق درآمد و تنها از طریق رودخانه بهمنشیر و از سوی نخلستانهای اروندرود ارتباط ماهشهر با آبادان تاحدودی برقرار بود.
هدف اصلی عراق از پیشروی به سمت رودخانه بهمنشیر آن بود تا با تصرف شهر آبادان و اشغال تمام سرزمینهای شبه جزیره آبادان، رودخانه اروند را به طور کامل در اختیار خود بگیرد. اگر ارتش عراق به این هدف میرسید، میتوانست مرز موردنظر خود در ساحل اروند را بر ایران تحمیل کند؛ معاهده 1975 را تغییر دهد و اروندرود را شطّ العرب بنامد. ضمن اینکه عراق از حمله به ایران چند هدف داشت که یکی از آنها تسلط بر اروندرود بود.
در دوران محاصره، رادیو نفت آبادان اطلاعات مربوط به تهاجم ارتش عراق را به طور مرتب پخش میکرد و رزمندگان با استفاده از این اخبار در جبهههای مختلف برای دفاع از شهر بسیج میشدند. «آیتالله جمی» امام جمعه آبادان نقش مهمی در هدایت گروههای مردمی و مقاومت آن شهر داشت.
امام خمینی چند روز پس از محاصره نسبتاً کامل عراق در سخنانی فرمود: من منتظرم که این حصر آبادان از بین برود. باید این حصر شکسته بشود. مسامحه نشود در آن. حتماً باید شکسته بشود. فکر این نباشند که ما اگر اینها هم آمدند بیرونشان میکنیم. اگر اینها آمدند، خسارات بر ما وارد میکنند.
در حالی که احتمال داشت ارتش عراق، آبادان را اشغال کند، امام خمینی در صبح روز 14 آبان 59 فرمود: «من منتظرم که این حصر آبادان از بین برود. باید این حصر شکسته بشود. در آن مسامحه نشود. حتماً باید شکسته بشود. فکر این نباشند که ما اگر اینها هم آمدند بیرونشان میکنیم. اگر اینها آمدند، خسارات بر ما وارد میکنند. نگذارند اینها بیایند در آبادان وارد بشوند. از خرمشهر اینها را بیرون بکنند. حال تهاجمی بگیرند.»
اما 11 ماه بعد و در سالروز آغاز جنگ تحمیلی این دستور امام عملی و اجرایی شد.
به گزارش تسنیم، در این باره در ادامه گزارش ویدیویی و تصویری خبرنگار تسنیم از باغ موزه دفاع مقدس آبادان به مناسب هفته دفاع مقدس و شکست حصرآبادان از شهرستان آبادان را مشاهده می کنید.
انتهای پیام/735/.
نظر شما