رئیس کل دادگستری استان تهران گفت: در سال گذشته شش هزار و ۷۷۷ نفر از مراجعان بهطور مستقیم و بدون واسطه مشکلات حقوقی و قضایی خود را با مدیران ارشد قضایی استان تهران مطرح کردند و دستورات لازم پیرامون هر یک از درخواستهای مطروحه صادر شد.
به گزارش سلام نو به نقل از ایسنا، آیین تکریم و معارفه رئیس کل دادگاههای عمومی و انقلاب تهران با حضور حجتالاسلام والمسلمین قدیانی دادستان انتظامی قضات، علی القاصی رئیس کل دادگستری استان تهران، علی صالحی دادستان تهران، معاونین قضایی رئیس کل، اعضای شورای قضایی استان تهران، مدیران واحدهای قضایی شهر تهران و اعضای شورای تامین شهر تهران در مجتمع قضایی امام خمینی (ره) برگزار شد.
علی القاصی رئیس کل دادگستری استان تهران در ابتدای این آیین ضمن تسلیت ایام رحلت پیامبر اسلام حضرت رسول اکرم (ص) و شهادت امام حسن مجتبی (ع) و امام رضا (ع)، حضور گسترده آحاد مختلف جامعه اسلامی در راهپیمایی اربعین را مورد مداقه قرار داد و گفت: آیین جهانی راهپیمایی اربعین که در سال جاری نیز با حضور گسترده جوامع اسلامی و بهطور خاص عاشقان آلالله در ایران اسلامی برگزار شد، بهدرستی پیامآور این مهم بود که عشق و ارادت به حضرت اباعبدالله الحسین علیه السلام و یاران باوفای ایشان، مفهومی فناناپذیر و ابدی است که در قلوب انسانهای حقیقتجو و صادق قرار دارد و شعله میکشد.
رئیس کل دادگستری استان تهران ضمن خیر مقدم به دادستان انتظامی قضات، به صلاحیتها و مسئولیتهای خاص و انحصاری مجموعه قضایی استان تهران اشاره و اظهار کرد: دادگستری کل استان تهران بهعنوان بزرگترین حوزه قضایی کشور عهدهدار مسئولیتهای متعدد، سنگین، خاص، ویژه و انحصاری در گستره ملی و در بخشهای مختلف از جمله اقتصادی، امنیتی و سیاسی است که همین ماموریتها و وظایف حاکی از اهمیت کار و جایگاه ویژه مجموعه قضایی استان تهران است.
یک چهارم از پروندههای قضایی کل کشور در دادگستری کل استان تهران
وی ضمن بیان اینکه دادگستری کل استان تهران از حیث کمی و کیفی بیشترین مسئولیت قضایی را عهدهدار است، اظهار کرد: از حیث کمی، حدود یک چهارم از پروندههای قضایی کل کشور در دادگستری کل استان تهران رسیدگی میشود و از منظر کیفی نیز پروندههای مطروحه در این حوزه قضایی به مراتب دارای پیچیدگیها و ابعاد و لایههای گوناگونی است که مورد رسیدگی قرار میگیرد و بر همین اساس، توقع و انتظار جامعه و مسئولان عالی قضایی از دادگستری کل استان تهران به مراتب بیشتر است.
القاصی با بیان اینکه وارده برخی از بخشها در محاکم استان تهران بعضا به دو برابر میانگین کشوری میرسد، گفت: میزان وارده در برخی از شعب تجدید نظر استان تهران از ۳۰۰ پرونده در ماه عبور میکند و در برخی از شعب بازپرسی، تعداد اجلاد پروندهها به بیش از ۵۰۰ فقره میرسد که باید در سریعترین زمان و بهترین کیفیت ممکن و در نهایت دقت رسیدگی و در خصوص آنها تصمیمگیری شود.
رئیس کل دادگستری استان تهران با تاکید بر ضرورت حمایت ویژه از مجموعه قضایی استان تهران از حیث ایجاد تناسب بین حجم کار و میزان وارده و عِده و عُده موجود و ایجاد انگیزه میان کارکنان قضایی بهمنظور خدمت در مجموعه قضایی استان تهران اظهار کرد: بهرغم تمامی محدودیتها، اما به عنوان مسئول دادگستری استان تهران گواهی میدهم که همکاران قضایی و اداری این مجموعه بهطور کاملا جهادی و باتلاش مضاعف و شبانهروزی مشغول خدمتگزاری و رسیدگی به امورات مراجعان هستند.
وی تصریح کرد: حجم پروندههای قضایی بهگونهای است که بسیاری از همکاران قضایی علاوه بر اوقات اداری، در اوقات فراغت و حتی روزهای تعطیل مشغول رسیدگی به پروندهها و خدمترسانی به مردم هستند و آمارهای موجود خود گواهی بر این ادعا است.
هر ماه بیش از ۲۳ هزار پرونده به محاکم تجدید نظر استان تهران وارد میشود
القاصی با اشاره به اینکه در هر ماه بیش از ۲۳ هزار پرونده به محاکم تجدید نظر استان تهران وارد میشود، تاکید کرد: در کنار این موضوع، برخی از شعب در دادسراها و محاکم بدوی و تجدید نظر با انبوهی از پروندههای قضایی معوق از سنوات گذشته مواجه بودند که با عنایت به سیاستهای کلان دستگاه قضا در دوره «تحول و تعالی»، رسیدگی به این پروندهها و تعیین تکلیف آنها در کنار انجام امورات جاری در دستور کار قرار گرفت.
تعیین تکلیف حدود ۱۷۰ هزار پرونده قدیمی و معوقه در تهران
رئیس کل دادگستری استان تهران ضمن اشاره به اینکه «اطاله دادرسی» و «عدم تعیین تکلیف پروندههای معوق» از جمله عواملی هستند که سلامت مجموعه را در مخاطره قرار میدهند، گفت: با تلاش و اراده همکاران نه تنها پروندههای وارده مورد رسیدگی قرار گرفت؛ بلکه پروندههای معوق و مسن نیز تدریجا در مسیر رسیدگی و تعیین تکلیف قرار گرفتند؛ بهطوریکه آمار موجودی کل پروندههای قضایی دادگستری کل استان تهران در ابتدای سال ۱۴۰۰، حدوداً ۵۷۰ هزار پرونده بود که با تلاش جهادگونه همکاران، در ماه گذشته این میزان موجودی به ۴۰۲ هزار پرونده تقلیل پیدا کرد و حدود ۱۷۰ هزار پرونده از پروندههای مسن و قدیمی طی دو سال گذشته رسیدگی و تعیین تکلیف شدند.
وی در همین زمینه، از کاهش ۱۸ درصدی شعب قضایی با موجودی غیرمتعارف خبر داد و گفت: با تلاشهای صورتگرفته در بخشهای مختلف، تعداد شعب با موجودی غیرمتعارف از ۷۱۰ شعبه به ۴۲۰ شعبه کاهش یافت که در مجموع با ۱۸ درصد کاهش همراه بوده است.
القاصی در ادامه اظهار کرد: تلاش و همت مجموعه قضایی استان تهران بر آن است که رسیدگی به پروندههای قضایی مراجعان بهروز و بهطور متقن و باکیفیت صورت گیرد، معضل اطاله دادرسی به حداقل برسد و در بهترین حالت از بین رود؛ اما تحقق مطلوب این مهم، علاوه بر همت جهادی همکاران قضایی و اداری، حمایت ویژه از دادگستری کل استان تهران از حیث تامین نیروی انسانی قضایی مورد نیاز را میطلبد.
رئیس کل دادگستری استان تهران با تاکید بر ضرورت نگاه ویژه به دادگستری کل استان تهران از حیث تخصیص نیروی انسانی مورد نیاز اذعان کرد: همانطور که بارها اشاره شده است، مجموعه قضایی استان تهران، پیشانی عدلیه محسوب میشود و بر همین اساس باید به مشکلات و چالشهای آن بهطور ویژه نگریست و تصمیم اساسی و ویژه اتخاذ کرد.
ارتباط مستقیم با مراجعان و استماع مسائل و مشکلات حقوقی و قضایی آنها
وی در بخش دیگری از سخنان خود به پیگیری مقوله «ارتباط مستقیم با مراجعان» و «استماع مسائل و مشکلات حقوقی و قضایی آنها» بهعنوان یکی از محورهای مورد تاکید ریاست قوه قضاییه و سیاستهای کلان دستگاه قضا در دوره «تحول و تعالی» اشاره کرد و گفت: در این زمینه با اعمال سیاستهای مختلف تلاش شد موانع موجود در جهت ارتباط مستقیم مراجعان با مدیران قضایی برطرف گردد تا مردم برای بیان حرف و مشکل خود با مانعی مواجه نباشند.
برگزاری بیش از شش هزار جلسه ملاقاتهای مردمی در واحدهای قضایی استان تهران در سال گذشته
القاصی با اشاره به پیگیری ویژه جهت برگزاری ملاقاتهای مردمی بهنحو اثربخش در تمامی واحدهای قضایی استان تهران اظهار کرد: بر اساس گزارشات واصله، در سال ۱۴۰۱ بیش از شش هزار جلسه ملاقاتهای مردمی در واحدهای قضایی استان تهران توسط همکاران برگزار شد و حدود ۸۰ هزار و ۳۴۶ نفر مشکلات حقوقی و قضایی خود را با مدیران واحدهای قضایی مطرح کردند و دستورات لازم در خصوص هر یک صادر گردید.
ارتباط بدون واسطه شش هزار و ۷۷۷ نفر از مراجعان با رئیس کل و معاونین قضایی دادگستری استان تهران
رئیس کل دادگستری استان تهران ضمن اشاره به اینکه روزهای سه شنبه در مرکز استان تهران به استماع مشکلات مراجعان از سوی مدیران ارشد مجموعه قضایی استان و معاونین قضایی اختصاص دارد، گفت: صرفا در سال گذشته شش هزار و ۷۷۷ نفر از مراجعان بهطور مستقیم و بدون واسطه مشکلات حقوقی و قضایی خود را با مدیران ارشد قضایی استان تهران (رئیس کل و معاونین قضایی) مطرح نمودند و دستورات لازم پیرامون هر یک از درخواستهای مطروحه صادر شد.
برگزاری سه هزار و ۵۵۵ جلسه ملاقات مردمی تحت عنوان میز خدمت در واحدهای قضایی
وی در ادامه از برگزاری سه هزار و ۵۵۵ جلسه ملاقات مردمی تحت عنوان میز خدمت در واحدهای قضایی و در پنج ماهه ابتدایی سال جاری خبر داد و عنوان کرد: در جریان برگزاری این تعداد از جلسات ملاقات مردمی، مشکلات حقوقی و قضایی ۴۲ هزار و ۹۸۹ نفر از مراجعان مورد رسیدگی قرار گرفت که سه هزار و ۱۳۶ نفر از آنها با مدیران ارشد قضایی استان تهران (رئیس کل و معاونین قضایی) دیدار کردند.
احصاء آسیبها و مشکلات موجود در واحدهای قضایی در جریان بازرسیها
القاصی در بخش دیگری از سخنان خود اقدامات پیشگیرانه بهمنظور صیانت از سلامت مجموعه را مورد بررسی قرار داد و در ادامه با اشاره به احصاء آسیبها و مشکلات موجود در واحدهای قضایی در جریان بازرسیها و بررسیهای هیئتهای اعزامی عنوان کرد: تلاش مدیریت مجموعه قضایی استان تهران این است که سلامت مجموعه را با اقدامات صیانتی و پیشگیرانه تضمین کند.
تمرکز بر رسیدگی به پروندههای قضایی بهدور از حاشیهها و جنجالهای سیاسی و رسانهای
رئیس کل دادگستری استان تهران در بخش دیگری از سخنان خود فلسفه حضور قضات در کسوت قضا را «رسیدگی به دعاوی و پروندههای قضایی» عنوان کرد و گفت: بر همین اساس، تمرکز مجموعه قضایی استان تهران بهدور از حاشیهها و جنجالهای سیاسی و رسانهای معطوف به رسیدگی به پروندههای قضایی با تاکید بر احقاق حق و اجرای عدالت در چارچوب قوانین و مقررات و بهدور از توجه به جایگاه اشخاص در جامعه بوده است.
وی ضمن اشاره به اینکه «پرهیز از افراط و تفریط در اتخاد تصمیمات قضایی» و «رعایت تناسب بین جرم و مجازات» همواره از محورهای مورد تاکید مدیریت مجموعه قضایی استان تهران است، گفت: مهمترین وظیفه قاضی کیفری، تعیین مسئولیت کیفری بر اساس اصل فردی کردن مجازاتها است؛ چرا که نمیتوان برای همگان یک نسخه واحد صادر کرد؛ بلکه ضرورت دارد بر اساس وضعیت مرتکب، مجازات و مسئولیت حقوقی تعیین شود.
تقدیر از خدمات رئیس کل سابق دادگاههای عمومی و انقلاب تهران
القاصی در ادامه این آیین، ضمن تقدیر از خدمات جعفری در کسوت ریاست کل دادگاههای عمومی و انقلاب تهران و آرزوی توفیق برای وی در جایگاه معاونت دادسرای انتظامی در امور نظارت و ارزشیابی قضات کشور، گفت: تلاشها و مجاهدتهای آقای جعفری در زمان تصدی ریاست کل دادگاههای عمومی و انقلاب تهران بر هیچ کس پوشیده نیست و شایسته است از ایشان به جهت سلامت کاری، رعایت تقوا و امانتداری بهطور ویژه تشکر کنم.
رئیس کل دادگستری استان تهران در بخش پایانی سخنان خود برای ربیعالله قربانی به عنوان ریاست کل دادگاههای عمومی و انقلاب تهران آرزوی توفیق کرد و گفت: امید است انشالله با تعامل و همافزایی در مجموعه، اتکا به ذات مقدس حق تعالی و تلاش مضاعف و جهادی امانتدار خوبی برای مردم و عدلیه در تراز نظام مقدس جمهوری اسلامی باشید.
نظر شما