به گزارش سلام نو به نقل از همشهری آنلاین، یکی از این افراد معروف دوره قاجار مهدی خان معروف به مهدی موش نام داشت است بارها در قصهها و روایتهایی که از روزگار قدیم تهران نقل میشود شنیده شده است .
مهدی خان یکی از خدمه دربار ناصرالدین شاه بود که در حوالی بازارچه قوامالدوله در میدان شاهپور قدیم زندگی میکرد. او در دربار ناصرالدین شاه شغل عجیبی داشت و به قول معروف «خازن» جیب شاه بود. هر گاه ناصرالدین شاه به محفلی میرفت و میخواست انعامی بدهد به مهدی موش اشاره میکرد که مثلاً یک تومان به فلانی بده. به همین خاطر همیشه در جیب مهدی موش پول خرد به وفور یافت میشد و هنگامی که راه میرفت صدای پول خرد به گوش اطرافیانش میرسید.
مهدی خان صدای زیر، دندانهایریز و اندام کوچکی هم داشت و به همین خاطر درباریها لقب موش را به پسوند نامش اضافه کردند. مهدی موش فردی درستکار و از خانوادهای متمول بود و خانهاش در ابتدای خیابان فروزش امروزی که در دوره ناصرالدین شاه به نام خیابان مهدی موش شناخته میشد قرار داشت. او برای باقیات الصالحات در ابتدای همین خیابان یک مسجد ساخت که به نام مسجد مهدی خانی معروف شد و این روزها به آن مسجد مهدیه میگویند.
مهدی موش بواسطه و با اصرارهمسر رسمی ناصرالدین شاه (انسیه خانم ) بدون اطلاع شاه قاجار با ستاره خانم که قبلاً صیغه ناصرالدین شاه بود ازدواج کرد . اما پس از مدتی انسیه خانم به مهدی موش می گوید شاه از ماجرا ی ازدواج مطلع شده و دستور قتل آنها را صادر کرده است .
مهدی با همسرش ( ستاره خانم ) راهی کربلا شد و پس از چند سال درهمان جا درگذشت. بعد از فوت مهدی موش، ناصرالدین شاه که از شنیدن خبر ازدواج مهدی موش با همسر سابقش خشمگین شده بود، به انسیه خانم یا همان انیس الدوله مأموریت داد که ستاره خانم را به کشور باز گرداند.
همسر شاه با ترفندهای مختلف توسط عوامل خود ستاره خانم را واردار به بازگشت به کشور می کند . ناصرالدین شاه ازانسیه الدوله می خواهد که ستاره خانم راوادار کند تا اموال همسرش را لو بدهد. سرانجام اموال مهدی موش به نفع دربار مهر و موم و مصادره شد .
محمدحسن خان اعتمادالسلطنه که روزنامهخوان ناصرالدین شاه بود در کتاب معروف «روزنامه خاطرات اعتمادالسلطنه» در باره مصادره اموال مهدی موش نوشته است: خدا لعنت کند کسی که چنین کاری را به شاه یاد داد.« ناصرالدین شاه همه اموال مهدی موش را به تعبیر عامیانه بالا کشید و مسجد قدیمی مهدیه که در ابتدای خیابان فروزش فعلی قرار دارد، تنها یادگاری است که از این فرد به جا مانده. نام مهدی موش با گذشت زمان از تابلوی یکی از قدیمیترین خیابانهای تهران محو شد و این کوچه یا خیابان با نام مهدی خان شناحته میشد که در سالهای بعد از پیروزی انقلاب اسلامی به شهید فروزش تغییر پیدا کرد. در دوره قاجار بخش قابل ملاحظهای از املاک مهدی موش در همین خیابان بود و به همین دلیل به این نقطه از تهران گذر مهدی موش میگفتند.
نظر شما