بیتالله ستاریان، کارشناس مسکن، در آغاز درباره صحبت اخیر وزیر راه مبنی بر ارزان شدن ۳۰ درصدی مسکن گفت: وزیر راه باید مرجع این آمار را ارائه کند، تا ببینیم ۳۰ درصد کجا ارزان شده است. این آمار از روی چه منبعی مطرح شده است؟ اردیبهشت ۱۴۰۲ افزایش قیمت نقطه به نقطه راه داشته ایم. در بطن جامعه مردم فریاد میزنند که خانه گران شده و اجارهها بالارفته، از طرف دیگر میگویند خانه ۳۰ درصد ارزان شده است! وزیر راه یکی از آن خانهها را به ما معرفی کند. این حرف را هیچکس قبول نمیکند.
وی در ادامه درباره تاثیر رکود بر قیمت مسکن طی ماههای پیش رو افزود: رکود و یا رونق باعث افزایش قیمت در بازار مسکن است. روند افزایشی قیمت مسکن هیچ تغییری نخواهد کرد. اگر کسی بگوید قیمت کاهشی شده، توجیهی برای آن ندارند. مگر اتفاق خاصی در اقتصاد ما رخ داده که قیمت تثبیت شود یا کاهش پیدا کند؟ در شش ماه آینده روند مسکن افزایشی خواهد بود و با توجه به توان خرید مردم رکود و رونق رخ میدهد که هر دو قیمت را افزایش میدهد. پتانسیل کل بخش خصوصی در تولید مسکن به صورت میانگین ۴۰۰ هزار واحد در سال است، در دو سال گذشته این عدد به ۲۰۰ هزار رسیده است. کسری یک میلیون واحد مسکونی باعث گرانتر شدن مسکن میشود و نباید انتظار کاهش قیمت داشت. با ادامه این وضعیت حاشیه نشینی، خانههای اشتراکی و پشتبام خوابی زیاد میشود.
ستاریان در پایان درباره چالش های وام مسکن گفت: کسی که خواهان خرید مسکن است، با این ۸۰۰ میلیون وام توانایی خرید خانه ندارد. تسهیلات مسکن در ایران همواره یک کمک خرید جزئی بوده است. اینکه فکر کنید با ۸۰۰ میلیون یک جوان با حقوق ۹میلیون میتواند خانه بخرد، این فکر نادرست است. کسی هم که توانسته چند میلیارد پول جمع کند، نیاز به این وام ندارد یا اگر آن را بگیرد توانایی پرداخت قسط آن وام را دارد. درست است که در تبلیغات از خانه اولیها میگویند، اما کسی که با منطق اداره کار۸ میلیون حقوق میگیرد، چگونه قسطهای وام مسکن را بپردازد؟
نظر شما