قدمت این بنا به قرون اولیه هجری باز می‌گردد. این بنا در دوران صفویه و قاجار مورد بازسازی قرار گرفته است.

امامزاده عبدالله شوشتر بنایی مکعب مستطیل در خوزستان

به گزارش سلام نو، در نزدیکی شوشتر و در جنوب این شهرستان، روی تپه ‌ای با چشم ‌اندازی بسیار زیبا، آرامگاه «امامزاده عبدالله» از فرزندان امام زین ‌العابدین (ع) قرار دارد که به نظر می ‌رسد بانی اولیه آن عباسیان بوده اند و در دوران حکومت سلجوقیان دوباره بنای اصلی آن در اوایل قرن هفتم هجری ساخته شده است. ضریح این بارگاه متعلق به دوران قاجار است که در سال ۱۲۲۸ هجری شمسی و با الگو برداری از معماری دوران سلطنت صفوی احداث شده است. این بقعه، امروزه میزبان جمع زیادی از دینداران  و گردشگران از سراسر ایران و جهان است.

امامزاده عبدالله شوشتر از جاذبه ‌های مذهبی شهرستان شوشتر بشمار می رود که در حاشیه جنوب شرقی این شهر در استان خوزستان قرار گرفته است. این بنا، مزار عبدالله بن الحسن بن الحسین الاصغر بن امام زین العابدین (ع) می باشد.

بنای نخستین بقعه به منتصر ـ خلیفة عبّاسی ـ نسبت داده شده است. بعد از آن، سادات مرعشی شوشتر به مرمّت آن اقدام کرده و تولیت آن را بر عهده گرفته ‏اند و تاکنون تولیت آن بر عهدة این خاندان است.

امامزاده عبدالله شوشتر استان خوزستان - فروشگاه اینترنتی سی تی مهر

مشخصات بنا

این بنا به صورت مکعب مستطیل ساخته شده است. ورودی بقعة امامزاده که در نمای شمالی بنا قرار دارد، عبارت از سر در بلندی است که در دو سوی آن، دو مناره با تزئینات کاشی و نقوش هندسی قرار گرفته است. پس از ایوان، با گذشتن از یک در چوبی که دارای کتیبه «عمل غیب الله فی تاریخ سنة خمس و ثلاثین بعد الالف ۱۰۳۵ هـ.ق» است، به داخل اتاقی که در برابر حرم قرار دارد، وارد می ‏شویم، سقف گنبدی شکل آن، بر روی قاعده چهار ضلعی که در بالا به هشت ضلعی تبدیل شده، قرار دارد. زیر سقف با گچبری و نقّاشی ‏های گل و بوته و اسلیمی مربوط به دوران قاجار زینت داده شده است. ضریح برنجی آن، از شاهکارهای زمان ناصر الدّین شاه قاجار و سال ۱۲۷۰ هـ.ق است. گنبد فراز حرم، به سبک رایج منطقه به صورت گنبد های رک زینه ‏ای که به آن اصطلاحاً پلکانی می‏ گویند در دوازده رج (به اعتبار دوازده امام) ساخته شده که بر فراز آن، یک برجستگی شش ضلعی و سپس قبّه ‏ای به صورت سه گوی آهنین سوار بر هم قرار گرفته است.

ترتیب قرار گیری فضاهای امام زاده نشانگر شکل گیری تدریجی آن است. وجود دو مناره و ایوان ورودی در ضلع شمالی بقعه موجب شده است که بنا یک نمای اصلی داشته باشد و شاید این نما رو به صحنی بوده است که امروزه وجود ندارد.

امامزاده عبدالله شوشتر

این بنا، مهمان خانه، مدرسه، کتابخانه، مطبخ و حجره هایی برای خدمه و طلاب داشته است که امروزه اثری از آنها نیست. در ضمن در این امام زاده، قبور دیگری نیز وجود دارد؛ از جمله در ضلع شرقی فضای ورودی گنبد خانه، یک نیم طاق گچ بری باقی است که کتیبه آن مقبره احمد بن موید مسافر را بیان می کند.

این بنا ریشه در قرون اولیه هجری قمری دارد و بعد ها قسمت هایی به آن الحاق شده است.  پس از ساختار اولیه این بنا که در دوران عباسی و سپس سلجوقی بوده است، مهدی قلی خان شاملو، حاکم شوشتر در دوره شاه عباس صفوی آنرا دوباره بنا کرد و عباسقلی خان، حاکم شوشتر در دوره نادر شاه افشار، بانی مناره های بنا بوده است. ضریح امام زاده را نیز، حاج کریم صابیزاد، از تجار شوشتر وقف امام زاده کرده که میرزا حیدرعلی آن را بنا کرده است.

بقعه بر تپه ای واقع شده که اطراف آن را سنگ چین کرده اند. همچنین به نظر می رسد که در زیر بنای فعلی، بناهای دیگری بوده و این بنا بر روی آنها ساخته شده است.

منبع: تریپ یار 

کد خبرنگار: ۲۵
۰دیدگاه شما

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • پربازدید

    پربحث

    اخبار عجیب

    آخرین اخبار

    لینک‌های مفید