سلام نو – سرویس اجتماعی: کرونای آفریقایی، آمازونی و حالا هم کرونای انگلیسی گونههای جدید از کرونا هستند که ظاهرا هر کدام پتانسیل خوبی برای راه انداختن موج چهارم کرونا در ایران دارند. آن چنان که تاکنون مقامات وزارت بهداشت گفتهاند تعداد موارد قطعی شناسایی شده واریانت انگلیسی کرونا تنها در استان قزوین از ۷ نفر فراتر رفته است که هشدار مهمی است.
تاکنون مقامات بهداشتی کشور هشدارهای زیادی نسبت به شیوع دوباره کرونا دادهاند. از جمله دکتر محمد طالب پور، رئیس بیمارستان سینا نسبت به روزهای آتی اظهار نگرانی کرد و گفت: بروز موج چهارم بیماری در اواخر بهمنماه دور از انتظار نیست؛ چراکه متأسفانه از لحاظ آماری و در مقام مقایسه با شرایط قبل و ورود ویروس جهش یافته انگلیسی به کشور باید انتظار یک فاز خطرناک بیماری را داشته باشیم.
اما چرا مقامات بهداشتی نسبت به شیوع نوع تازهای از کرونا، به خصوص نوع انگلیسی تا این اندازه نگران هستند؟ بر اساس آمار و اطلاعاتی که اکنون موجود است خطر انتشار کرونای انگلیسی ۵ برابر و خطر مرگومیر ۳ برابر است که باعث میشود ضریب خطر آن تا ۱۵ برابر افزایش یابد.
آن چنان که علیرضا زالی، رئیس ستاد مقابله با کرونا تهران میگوید جهش کرونا و افزایش خطر آن چیز خارج از انتظاری نیست و پیش بینی آن میشد. او ادامه میدهد: با گذشت حدود یک سال از آغاز شیوع کووید ۱۹ باید در عرصه جهانی در انتظار جهشهای متفاوتی از ویروس باشیم و بنابراین بروز جهش انگلیسی و سایر جهشها، اتفاقی عجیب و غریب نیست و طبیعتاً نخستین نیست و آخرین جهش هم نخواهد بود و تاکنون جهشهای ثبت شده کووید ۱۹ حاکی از افزایش سرایتپذیری است.
چرا مدام از چاله به چاه میافتیم؟
مسئله مهم اما هشدار چند باره مقامات ارشد کشور درباره نادیده انگاری پروتکلهای بهداشتی است، اتفاقی که میتواند باعث خیز بلند موج چهارم کرونا و گسترش گونه انگلیسی آن شود.
اولین مقام مسئولی که درباره موج جدید کرونا به شکل جدی هشدار داد حسن روحانی بود. او در جلسه ستاد کرونا با هشدار درباره قرمز شدن دوباره شهرهای کشور گفت: در هفته گذشته هیچ شهر قرمزی در کشور نبود، ولی امروز در خوزستان چند شهر قرمز شدند و شهرهایی هم در کشور از رنگ زرد به نارنجی تغییر یافتند و همه اینها یعنی زنگ خطر آغاز موج چهارم کرونا.
سعید نمکی، وزیر بهداشت، نیز به تازگی از خیز دوباره کرونا سخن گفته و افزوده: ما اول گردنه پرالتهاب خیز چهارم هستیم و باید همه رعایت کنند، از رفت و آمد و گردهمایی پرهیز کنند. ماه جشن و عروسی است، اما عروسیها را به عزا بدل نکنیم. اگر گردهماییها را استمرار دهیم، حتما دچار مشکل میشویم.
این سخنان مقامات مسئول در حوزه کرونا این سؤال را به ذهن میرساند که چرا موجهای کرونا در ایران بیپایان است و بعد از هر موج، بلافاصله موج دیگری از راه میرسد؟ چرا فواصل بین موجها اینقدر کوتاه است؟
واقعیت این است که موجهای مختلف کرونا مخصوص ایران نیست و کشورهای توسعه یافته و توانمندی مثل فرانسه و انگلیس هم با موجهای مختلفی روبهرو بودهاند. اما این تعدد موج در ایران حاصل دو مسئله مهم یعنی ضعف توان اقتصادی کشور و تعلل مدیران در تصمیمگیری قاطع است.
ایران به دلیل تحریمهای ناجوانمردانه آمریکا توان اقتصادی و مالی مناسب برای مقابله قدرتمند با کرونا را ندارد. با وجود ایثار کادر درمان و تلاش مردم و مسئولین، در بسیاری از موارد امکان اقدام مناسب برای این بیماری وجود ندارد. یکی از موارد مهم آن تأخیر در آغاز قرنطینه کشور در فازهای مختلف است که محصول شرایط بد اقتصادی است.
مشکل دیگر این پا و آن پا کردن مسئولان در اتخاذ تصمیم درست است. در بسیاری از موارد شاهد تأخیر در تصمیمگیری و حتی غیرمؤثر بودن تصمیمگیری بودهایم.
به جز این موارد ایران نیز مانند دیگر کشورها با مشکلاتی همچنان کاهش تحمل مردم در برابر فشار محدودیتها، عادی شدن ویروس کرونا یا بیاعتنایی برخی از مردم به محدودیتها مواجه است.
در این شرایط به نظر میرسد مسئولان ستاد کرونا باید هر چه سریعتر اقدامات لازم را جهت تشدید محدودیتهای کرونایی به خصوص در حوزه سفرهای بین شهری انجام دهند وگرنه کرونایی انگلیسی قربانیانی به مراتب بیشتر از دیگر گونههای کرونا به جای خواهد گذاشت.
نظر شما