بچهها عاشق خوردن شیرینی و شکلات هستند. فقط کافی است یک ظرف شکلات روی میز پذیرایی داشته باشیم.
آنها مدام میخواهند شکلات بخورند و این ما هستیم که مدام ظرف شکلاتخوری را برمیداریم و نگران ضررهایی که ممکن است برای آنها داشته باشد، میشویم.
در این خبر قصد داریم تا درباره فواید و مضرات خوردن شکلات و کاکائو در تغذیه کودکان بیشتر صحبت کنیم. با ما همراه باشید تا از میزان مجاز مصرف شکلات کاکائویی باخبر شوید و با نکاتی که در ادامه آوردهایم، شکلات را نه به تهدیدی برای سلامتی، بلکه به یک میانوعده هیجانانگیز و مفید بدل کنید.
میتوانم به کودکم شکلات کاکائویی بدهم؟
تصمیم گرفتن در مورد اضافه کردن شکلات به تغذیه کودک، به عوامل زیادی وابسته است. اگر میخواهید فرزندتان را با این طعم خوشایند و پرطرفدار آشنا کنید، ابتدا به این نکات توجه کنید:
کودکتان بدغذا نیست؟ یادتان نرود که این هلههولهها ممکن است اشتهای کودک برای خوردن غذاهای بیشتر را پایین بیاورند.
کودکتان آلرژیک نیست؟ آلرژی به کاکائو، حساسیت غذایی نادری است اما ممکن است فرزند شما به یکی از ترکیبات شکلات مورد نظر (مثل مغزهای اضافه شده به آن) حساسیت داشته باشد. پس قبل از تهیه شکلات، لیست مواد موجود در آن را از روی بستهبندی بخوانید.
کودکتان زیر یک سال است؟ سال اول زندگی، زمان مناسبی برای آشنا کردن کودک با طعم شکلات نیست. تغذیه کودک در سال اول، پایه الگوی تغذیه او در سالهای بعد را بنا میکند. پس با اضافه کردن شیرینی بیش از اندازه به رژیم روزانهاش، ذائقه او را به سمت شیرینی دوستی نبرید. گذشته از این، از آنجا که قبلا از یک سالگی فرزندتان مجاز به مصرف شیر گاو نیست، نمیتوانید خوراکیهایی که در ترکیبشان شیر گاو وجود دارد را به او بدهید. پس چند ماه دیگر هم صبر کنید!
کودکتان بیش از اندازه پرتحرک یا تحریکپذیر است؟ اگر بعد از هر بار شکلات خوردن فرزندتان پرتحرک و پرحرف میشود، بهتر است به جای شکلات قهوهای، به او شکلات سفید بدهید که کافئین کمتری دارد.
میزان مجاز مصرف شکلات کاکائویی در کودکان چقدر است؟
کودکانی که بیشتر از سه سال دارند، به شرطی که روزانه از ۲۵ گرم تجاوز نکند و اثرات منفیای روی آنها ظاهر نشود، میتوانند شکلات بخورند. اما حتما خودتان هم خوب میدانید که شکلات خوردن براساس اصول تغذیه کودکان زیر یک سال، مفید تلقی نمیشود و بعد از یک سالگی هم بهتر است با احتیاط سراغ چنین ترکیباتی بروید.
از مضرات خوردن شکلات چه میدانید؟
تا جایی که میتوانید مصرف مواد انرژیزا، شیرینی جات، فست فودها و غذاهای پرادویه و پرچاشنی را برای کودکان خود محدود کنید و سراغ مواد غذایی مضر برای کودکان نروید. به این دلیل که این مواد با تحریک کردن کودکان بر روی رفتار آنها تأثیر میگذارد. مصرف زیاد شکلات ممکن است کودکتان را تحریکپذیر کند و سطح فعالیت او را به شکل نامنتظرهای بالا ببرد. به همین دلیل اگر فرزندتان نمیتواند از شکلات بگذرد، لااقل در ساعات ابتدایی روز این هلههوله محبوب را در اختیارش قرار دهید.
مصرف شکلات و مواد قندی در کودکان گذشته از افزایش خطر چاقی کودک در آینده، اشتهای کودک را از بین برده و مانع از جذب کلسیم میشود؛ پس اگر به کودکتان زیاد شکلات میدهیبد، باید انتظار بدغذا شدن او و درنتیجه اختلال در رشدش را هم داشته باشید. از طرف دیگر شکر موجود در شکلات باعث بیشفعالی میشود و حتی ممکن است کودک مستعد دیابت شود. با بالا رفتن قند خون کودک، هورمون انسولین سریعتر اثر کرده و باعث افت قند خون میشود. نوسانات قند خون به خودی خود برای کودکان مضر است.
برخی از شکلاتها حاوی مواد نگهدارنده هستند که این مواد تاثیرات خوبی برای کودکان ندارد و محققان میگویند مصرف بیش از اندازه این نگهدارندهها ممکن است به سلامت کودکان آسیب بزند و این آسیب ممکن است در کودکانی که تازه مصرف غذای کمکی را شروع کردهاند بیشتر باشد.
مضرات خوردن شکلات بیشتر از آنکه به مواد تشکیل دهنده آن مربوط شوند، به شیوه و میزان مصرف آن مرتبط هستند. کودکانی که زیاد شکلات میخورند، به خاطر دریافت خوراکی محبوبشان ویتامینها و کالریهای مورد نیاز موجود در سایر مواد غذایی را از دست میدهند. به همین منظور میتوان این مواد غذایی را در کنار مواد غذایی مورد علاقه کودکان قرار داد، طوری که ماده غذایی دلخواه او مثل برنج یا سیب زمینی را به عنوان پایه قرار دهیم و به تدریج مواد غذایی دیگر مانند حبوبات و کربوهیدراتها را ترکیب کرده و کمکم مقدار آن را افزایش دهید.
چرا شکلات کاکائویی برای کودکان مفید است؟
دانههای کاکائو دارای مقدار زیادی پلی فنول است که خواص آنتی اکسیدانی دارد و برای سلامتی مفید است. به همین دلیل مصرف گاهبهگاه این شکلاتها برای کودکان توصیه میشود.
کاکائو دارای مقداری ویتامین A، ویتامین B1، ویتامین B2، ویتامین B3، ویتامین C و ویتامین E است و مواد معدنی شامل منیزیم، کلسیم، آهن، روی، مس، پتاسیم و منگنز هم دارد. میبینید؟ شکلات فقط به سلامت فرزندتان آسیب نمیرساند، بلکه مصرف شکلات مرغوب میتواند به حفظ سلامت او هم کمک کند.
چربی کاکائو به خودی خود باعث افزایش کلسترول نمیشود؛ اما وقتی با چربیهای دیگر ترکیب شود، ممکن است اثرات منفیای روی سطح کلسترول خون داشته باشد. پس اگر شکلات کاکائویی را از برند خوبی تهیه میکنید، نگران تاثیر منفی آن بر سطح کلسترول فرزندتان نباشید.
اخیرا کشف کردهاند که شکلات سرشار از کلسیم، فسفات و همچنین دارای ویتامین D است. این ویتامین برای تهیه کلسیم استخوانها نقش مهمی به عهده دارد. بنابراین اگر از حد مجاز تجاوز نکند، برای کودکان مفید است.
مصرف شکلات احساس سرخوشی و شادمانی را بیشتر میکند و به باور محققان، به ترشح بیشتر هورمون سروتونین یا همان هورمون شادی در بدن کمک میکند.
شکلات کاکائویی کالری بالایی دارد و به بچههایی که در سن فعالیت و جنب و جوش هستند انرژی میدهد.
شکلاتهای تیره منبع غنی آنتیاکسیدانها هستند و به تقویت سیستم ایمنی بدن کودک کمک کرده و با رادیکالهای آزاد مبارزه میکنند.
ترفندهایی برای جلوگیری از زیادهروی کودکان در مصرف شکلات
بهترین ترفند برای کودکانی که در خوردن شکلات و کاکائو زیادهروی میکنند، این است که آجیلهای کمنمک و میوههای خشک داخل ظرف زیبا و خوش رنگ و لعابی بریزید و با آن از کودکتان پذیرایی کنید. هر چه کودکتان کمتر پاستیل و آب نبات و شکلات و خوراکیهایی با رنگهای شیمیایی، قند بالا و نگهدارنده بخورد کمتر بیقراری میکند و البته سالمتر میماند.
اگر کودکتان به سالمخوری عادت کند و همیشه گزینههای متنوعی را برای تغذیه سالم در دسترس داشته باشد، و البته اگر شما با کمی خلاقیت برای خوشغذا کردنش تلاش کنید، کمتر برای خوردن هلههولههای مضر اصرار میکند.
نظر شما