در حالی که مرغداران می گویند که فقط ۳۰ تا ۴۰ درصد مصرف خوراک‌شان با نرخ دولتی تامین می شود اما سازمان تعزیرات گزارش داده که مرغداران نهاده‌های دامی را با بهای دلار ۴۲۰۰ گرفته اند.

فساد دلار ۴۲۰۰ به مرغداران هم رسید/ ردپای تخلفات بزرگ در وزارت کشاورزی

به گزارش سلام نو به نقل از تجارت نیوز، قیمت مرغ از ابتدای امسال ۹ بار افزایش داشته و به عبارتی بهای مرغ ماه به ماه تغییر کرده است. حالا دو سالی می‌شود که بازار مرغ و گوشت در رسانه‌های ایران گرد و خاک برپا می‌کند اما سیاست‌های دولت در این بازار نه تنها شوک‌های قیمت را مهار نکرده که فسادهای بزرگی رقم زده است.

صف مرغ دولتی و گوشت یخ‌زده وارداتی تا مدت‌ها حواس رسانه‌ها را به خود جلب کرده بود. دولت یک روز گوشت یخ‌زده خارجی وارد می‌کرد و کیفیت بسیار نازل و قیمت بسیار گران آن حاشیه‌ساز شد و روز دیگر گوسفند زنده را سوار بر هواپیما کرده و به ایران می‌آورد.

از آن سمت دام ایرانی گله گله از مرزها قاچاق می‌شد و پای کارت ملی به بازار مرغ و گوشت رسید. در نهایت اینکه نمایندگان مجلس اعلام کردند که وزارت کشاورزی از تنظیم بازار گوشت ناتوان مانده و البته پرونده‌هایی از فساد در شرکت پشتیبانی امور دام خبرساز شد. این ماجراها به آنجا رسید که تنظیم بازار محصولات کشاورزی دوباره به وزارت صنعت برسد اما غائله مرغ و گوشت تمام نشد.

این بار ماجرای اصلی خوراک دام و طیور بود و دلار ۴۲۰۰ که فسادهایش تمامی ندارد. بازار خوراک دام با گردش وسوسه کننده ۱۳۰ هزار میلیارد تومانی در دست وزارت کشاورزی است و تک و توک شرکت‌های کوچکی که گفته می‌شود بیشترشان خصولتی هستند.

البته زمانی که اسم بازار خوراک دام و طیور به میان می‌آید دیگر نمی‌شود از واردکننده‌ای نگفت که حدود ۶۰ تا ۷۰ درصد بازار را به دست دارد و سالیان سال است قدرت تعیین‌کننده او در بازار مورد انتقاد بوده و صد البته گوش شنوایی هم نبوده است.

تولیدکنندگان مرغ و گوشت می‌گویند که ۷۰ درصد بهای تمام شده محصولشان به نرخ خوراک دام و طیور وابسته است و دولت مدعی است که برای واردات این کالا که جز اقلام عمده وارداتی به ایران است، دلار ۴۲۰۰ می دهد اما معلوم نیست که این دلارهای ۴۲۰۰ چه می‌شود و چرا در نهایت خوراک دام با بهای گزاف به دست مرغداران می‌رسد.

فساد دلار ۴۲۰۰ به مرغداران هم رسید

مرغداران به رسانه‌ها گفته‌اند که فقط ۳۰ تا ۴۰ درصد مصرف خوراک‌شان با نرخ دولتی است و بقیه را از بازار آزاد می‌خرند اما سازمان تعزیرات گزارش داده است که بیشتر از ۹۰ درصد نهاده‌های دامی در مرغداری‌های استان تهران، برای توزیع در شبکه‌های رسمی تبدیل به مرغ نشده است.

این گزارش تاکید می‌کند که مرغداران نهاده‌های دامی را با بهای دلار ۴۲۰۰ گرفته و در بازار آزاد فروخته‌اند. دولت مرغدارانی را که خوراک ارزان می‌گیرند مجبور کرده که مرغ‌شان را با نرخ مصوب کیلویی ۱۴ هزار و ۴۰۰ تومان بفروشند که البته خودشان می‌گویند فروش با این قیمت برایشان سراسر ضرر است.

از آن سمت کمیسیون اصل نود مجلس گزارشی منتشر کرده است که از ۱۷ شرکت واردکننده خوراک دام و طیور برخی هایشان خوراک دامی را که با دلار ۴۲۰۰ تومان وارد کرده اند با این قیمت عرضه نکرده‌اند.

البته هم حجم تخلف مرغداران در مقابیسه با تخلفات دیگر شاید کوچک به نظر برسد. بر اساس گزارش کمیسیون اصل نود ۱۷ شرکت حدود ۱۰۵۱ تن خوراک دام و طیور وارد کرده‌اند و حدود ۸۱۴ تن آن را با بهای متناسب با دلار ۴۲۰۰ فروخته‌اند. مرغداران هم می‌گویند که خوراک دام را هم یک ماه دیرتر از سفارش‌شان تحویل می‌گیرند و در این مدت مجبور به تهیه نهاده از بازار آزاد هستند و هم اینکه نهاده دولتی فقط ۳۰ تا ۳۵ درصد نیازشان را پوشش می‌دهد.

ردپای تخلفات بزرگ در وزارت کشاورزی

در این میان تخلف بزرگتر به جای دیگر می‌رسد.بر اساس گزارشی که گزارش کمیسیون اصل نود با عنوان مشکلات تامین ارز و توزیع نهاده های دامی تهیه کرده است، حدود ۹۰ درصد نهاده‌های دامی مورد نیاز کشور از طریق واردات تامین می‌شود و نیاز سالانه کشور حدود ۹ میلیون تن ذرت، ۴.۲ میلیون تن سویا و ۵/۵ میلیون تن جو برآورد می‌شود.

کمیسیون اصل نود مجلس در گزارش خود تاکید کرده که نه‌تنها حجم انبوهی از واردات خوراک دام با دلار ۴۲۰۰ سر از بازار آزاد درمی‌آورد که وزارت کشاورزی به ذخایر استراتژیک هم دست برده است.

بر اساس این گزارش میزان موجودی کنجاله سویا در انبار ذخایر استراتژیک در ماه فروردین امسال برابر ۲۸۹ هزار تن بوده ولی با برداشت از این ذخیره در شهریور ماه همین سال میزان موجودی انبار به ۶۹ هزار تن کاهش پیدا کرده است و البته برای مجلس محرز نیست که ۲۲۰ هزار تن کنجاله سویا در کجا عرضه و چگونه و به دستور چه مرجعی توزیع شده است؟

همچنین در این گزارش تاکید شده است که وزارت جهاد کشاورزی در یک فقره ۱۸۶ میلیون دلار از محل ارز تخصیصی برای تأمین ذخایر راهبردی نهاده‌های دامی دریافت کرده اما نه این ذخایر و نه ۱۸۶ میلیون دلار تخصیصی موجود نیست!

همچنین اختلاف آماری شدیدی بین اظهارات گمرک و معاونت امور دام وزارت کشاورزی وجود دارد و در حالی که گمرک اعلام کرده که در شش ماهه اول امسال چهار میلیون و ۹۶۴ هزار تن ذرت وارد شده است رقم اظهاری معاونت امور دام وزارت کشاورزی فقط یک میلیون و ۳۵۳ هزار تن است و از نظر مجلس اختلاف فاحش ۳ میلیون و ۵۹۳ هزار تنی قابل توجیه نیست.

همچنین با توجه به مجموع واردات و تولید داخل باید در شش ماه ابتدای سال ۹۱۹ هزار و ۷۰۲ تن کنجاله سویا به مرغداران با نرخ دولتی تحویل داده می‌شد اما حدود ۴۸ هزار و ۱۰۳ تن آن گم شده است. در مجموع اینکه دلار ۴۲۰۰ تومانی در بخش واردات خوراک دام هم هرز رفته و حالا قیمت مرغ در تهران به کیلویی ۳۵ هزار تومان جهش داشته است.

کد خبرنگار: ۱۴
۰دیدگاه شما

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • پربازدید

    پربحث

    اخبار عجیب

    آخرین اخبار

    لینک‌های مفید