به گزارش سلام نو به نقل از باشگاه خبرنگاران، دکتر افشین استوار در نشست خبری که به مناسبت روز جهانی دیابت در استودیو سلامت وزارت بهداشت و بهصورت ویدئوکنفرانس برگزار شد، شعار امسال روز جهانی دیابت را «پرستاران در دنیای دیابت تغییر را ایجاد میکنند»، مطرح و اظهار کرد: سازمان بهداشت جهانی همراه فدراسیون بینالمللی دیابت از سال ۱۹۹۱، روز ۱۴ نوامبر همزمان با سالروز تولد دکتر فردریک بانتینگ ( کاشف انسولین) برابر با ۲۴ آبان ماه را با نام «روز جهانی دیابت» نامگذاری کردهاند و ما نیز در ایران هفته دیابت را پس از آغاز روز جهانی برگزار میکنیم تا به این بهانه روز و هفتهای برای بالا بردن سطح اطلاعات و آگاهی همه مردم دنیا از این بیماری شایع داشته باشیم و همراه با ۱۷۰ کشور جهان با بیماران دیابتی همصدا شویم. تلاش میکنیم موضوعات پیرامون این موضوع را بیشازپیش به اطلاع مردم برسانیم.
وی با اشاره به اینکه امسال صدمین سال کشف انسولین است، خاطرنشان کرد: طی هفته دیابت تلاش خواهیم کرد بتوانیم موضوع دیابت را به اطلاع مردم برسانیم. دیابت با افزایش قند خون در بدن، خود را نشان میدهد، درصورتیکه این قندخون افزایش یافته کنترل نشود، عوارض بسیارجدی مانند سکته قلبی، سکته مغزی، اختلال اعصاب محیطی، نارسایی کلیوی، اختلال شنوایی، زخم دیابتی و قطع عضو ناشی از آن، افسردگی و زوال عقل برای فرد به دنبال دیابت رخ میدهند.
استوار افزود: خوشبختانه هرچند دیابت یک بیماری درمانپذیر نیست، اما راههای خیلی مؤثری برای کنترل قندخون و کاهش عوارض ناشی از دیابت وجود دارد. پیشرفت تکنولوژی و داروهای مؤثر در اختیار بیماران قرار دارد و با کنترل قندخون میتوانند از عوارض جدی ذکر شده جلوگیری کنند. انواع مختلفی از دیابت وجود دارد از جمله دیابت نوع یک که معمولاً بیماری خود ایمنی است و علت آن تقریباً نامشخص است و دیابت نوع دوم که بیشتر در بزرگسالان رخ میدهد و ۹۰ درصد موارد دیابت را به خود اختصاص میدهد. عوامل خطری مانند چاقی، سن بالا، سابقه دیابت در خانواده، وجود فشارخون و چربی خون بالا عوامل خطری هستند که فرد را مستعد ابتلا به دیابت نوع۲ میکند.
استوار با اشاره به شیوع بالای دیابت در دنیا، تصریح کرد: دیابت پرهزینهترین بیماری غیرواگیر در سراسر دنیا است. حدود ۴۶۰ میلیون نفر در سراسر دنیا به دیابت مبتلا هستند و بالغ بر ۴ میلیون و ۲۰۰ هزار نفر سالانه به علت دیابت و عوارض آن، جان خود را از دست میدهند. در کشور ما هم حدود ۱۱ درصد بزرگسالان ۲۵ سال به بالا به بیماری دیابت مبتلا هستند که تقریباً معادل ۵.۵ میلیون نفر در سراسر کشور است. متأسفانه علاوه بر شیوع بالای بیماری، روند شیوع هم روند افزایشی است و بنابراین، وزارت بهداشت در سند ملی پیشگیری و کنترل بیماریهای غیرواگیر متعهد شده این شیوع افزایشی را متوقف کند و برنامههای خود را بهگونهای تدوین کند که مبتلایان دیابت خدمت با کیفیت دریافت کنند.
نقش مؤثر پرستاران در زنجیره کنترل بیماران دیابتی
وی با اشاره به نقش پرستاران در زنجیره کنترل بیماران دیابتی، تصریح کرد: از این رو شعار امسال با توجه ویژه به نقش پرستاران انتخاب شده است که با همکاری پزشکان و بهورزان برای کنترل بیماری و آموزش به مردم تلاش میکنند.
رئیس مرکز مدیریت بیماریهای غیر واگیر وزارت بهداشت افزود: بیماران مبتلا به دیابت در زمان بحران کرونا با مشکلات زیادی مواجه هستند؛ از طرفی با توجه به محدودیتهایی که برای کم کردن انتقال بیماری کرونا در جامعه رخ میدهد، ارائه و دریافت خدمات مربوط به دیابت دچار اختلال شده است و مراکز درمانی بخشی از خدمت خود را به سمت ارائه خدمات مرتبط با کووید۱۹ بردند و درمانگاههای سرپایی هم بعضاً خدماتشان کاهش یافته است. بنابراین، بیماران مبتلا به دیابت از این جهت برای دریافت خدمت دچار مشکل هستند. از طرف دیگر بیماران دیابتی در معرض ابتلا به انواع شدیدتر کرونا هستند و در صورت ابتلا به کرونا احتمال اینکه انواع شدیدتر بیماری را تجربه کنند، متأسفانه بالاتر است و احتمال فوت در مبتلایان دیابت که دیابت کنترل نشده دارند، بسیار بیشتر است. بنابراین قندخون بیماران مبتلا به دیابت باید کنترل شده باشد.
وی با تأکید بر اینکه انسولین جایگاه مهمی در میان بیماران مبتلا به دیابت وابسته به انسولین دارد، عنوان کرد: بنابراین لازم است به اندازه کافی در دسترس بیماران باشد، متأسفانه شرایط تحریم و بحران کووید۱۹ باعث شد در مقطعی با کمبود این داروی حیاتی روبرو شویم و هنوز هم تاحدودی این کمبود احساس میشود، اما همکاران ما در سازمان غذا و دارو تمام تلاش خود را برای این دارو انجام میدهند و امیدوارم همانطورکه کمبود تا حد زیادی برطرف شده است، بیماران دیابتی اطمینان داشته باشند، انسولین مورد نیازشان به میزان کافی دریافت خواهند.
استوار در خصوص احتمال بروز اختلالات جنسی به واسطه ابتلا به دیابت، تأکید کرد: یکی از انواع عوارضی که به دنبال دیابت کنترل نشده رخ میدهد، اختلالات در عملکرد جنسی بهویژه در آقایان است. اختلال در نعوظ و باروری ممکن است در بیماران مبتلا به دیابت رخ دهد. زخم پای دیابتی و در صورت عدم کنترل بیماری، قطع عضو یکی از جدیترین عوارض دیابت کنترل نشده است که درصورتیکه درمان مناسب دریافت نشود، این امکان وجود دارد که زخم بزرگ و بزرگتر شود و در نهایت منجر به قطع عضو شود. هر دو این عوارض به طور مستقیم به کیفیت درمان وابسته است. خوشبختانه ما در مورد دیابت وضعیت آگاهی از بیماری نسبت به آمار جهانی خیلی بهتر است. درحالیکه در دنیا حدود ۵۰ درصد مبتلایان دیابت از بیماری خودآگاه هستند در کشور ما این عدد ۷۵ درصد است و با این وجود هنوز ۲۵ درصد مبتلایان دیابت از بیماری خود آگاه نیستند و احتمال بروز عوارض در آنها وجود دارد.
دیابت در زنان بیش از مردان
وی گفت: شیوع ابتلا به کرونا در سنین بالای ۶۵ سال حدود دو برابر سنین کمتر از ۶۵ سال است. البته در مهرومومهای اخیر مسائلی مانند چاقی، اضافهوزن و تحرک ناکافی در افزایش شیوع دیابت در سنین پایینتر مؤثر بوده است. ضمن اینکه شیوع دیابت در زنان اندکی بیش از آقایان است بهطوریکه در ایران حدود ۱۰ درصد مردان و ۱۱.۵ درصد زنان به دیابت مبتلا هستند.
استوار افزود: در برنامه کنترل دیابت ایران، آموزش دانش آموزان درباره سبک زندگی، تغذیه مناسب و کنترل چاقی و اضافهوزن در دستور کار است، اما اپیدمی کرونا و غیرحضوری شدن مدارس تا حدی اجرای این برنامه را دچار وقفه کرده است.
وی ادامه داد: در نظام مراقبتهای اولیه حدود دو میلیون بیمار دیابتی ثبت هستند و در قالب بسته خدمات بیماریهای غیر واگیر خدمات تشخیص، مراقبت و درمان دیابت در شبکههای بهداشت ادغام شده و برای افراد ۳۰ سال و بالاتر که به مراکز بهداشتی مراجعه میکنند، این خدمات از جمله کنترل و اندازهگیری قند خون انجام میشود و خدمات درمانی لازم توسط پزشک به طور منظم ارائه میشود و خدمات پیشگیری و درمان دیابت در نظام شبکه بهداشتی ایران ادغام شده است.
استوار گفت: تغذیه نقش مهمی در کنترل و پیشگیری از دیابت بهخصوص برای افراد پیش دیابتی دارد، این افراد باید مصرف کربوهیدراتها را کم کنند، بهجای گوشت قرمز بیشتر از گوشت سفید استفاده کنند و مصرف سبزی، میوه و غلات را بیشتر در برنامه غذایی خود داشته باشند و از روغنهای سالم مثل روغن زیتون استفاده کنند.
رئیس مرکز مدیریت بیماریهای غیرواگیر وزارت بهداشت عنوان کرد: کنترل مداوم قند خون نقش مهمی در پیشگیری از دیابت دارد و باید توجه داشت که متأسفانه به علت شیوع بیماری کووید۱۹، کاهش خدمات پزشکی و جراحی غیر کرونایی در مراکزدرمانی، بیماران دیابت در خطر بیشتری قرار دارند. متأسفانه بعد از کرونا حدود ۱۰ درصد خدمات کنترل فشار خون در مراکز بهداشتی کاهش یافته و در مراکز خصوصی این کاهش بیشتر است، بنابراین، توجه بیشتر به نیازهای بیماران دیابت بسیار مهم است. زیرا در صورت ابتلای این بیماران به کووید۱۹ خطرات بیشتری آنان را تهدید میکند.
انتهای پیام/
نظر شما