از روزگاران قدیم تا کنون کتابخانههای زیادی در سراسر دنیا ساخته شدهاند و علاقهمندان به کتاب و محققان برای دسترسی به کتاب به آنها مراجعه میکنند؛ از جمله کتابهایی که در کتابخانههای سراسر دنیا وجود دارد میتوان به نسخههای خطی و منابع معتبر در هر رشتهای علاوه بر کتابهای منتشر شده در هرسال اشاره کرد. در اینجا به معروفترین کتابخانههای جهان اشاره میکنیم:
کتابخانه عمومی کانزاس سیتی
نمای بیرونی کتابخانه عمومی کانزاس سیتی به چند کتاب بزرگ شبیه است که کنار هم چیده شده اند و نمای بیرونی آن به کتابخانه ملی ایران شباهت دارد. این کتابخانه و در سال ۲۰۱۱ عنوان عجیبترین کتابخانه جهان را گرفت.
در کتابخانه عمومی کاتزاس سیتی علاوه بر استفاده متخصصان و علاقهمندان از کتاب به فعالیتهای دیگری مانند پخش فیلم، بازیها و سرگرمیهایی برای نوجوانان، شعرخوانی و موسیقی پرداخته میشود.
کتابخانه رسالتی واتیکان
اگرچه واتیکان یکی از کوچکترین کشورهای جهان در قلب شهر رم است، یکی از معروفترین کتابخانههای جهان در آن قرار دارد. این کتابخانه سال ۱۴۵۰ میلادی تأسیس و در قرن ۱۶ نیز بازسازی شد. در این کتابخانه بیش از یک میلیون و ۸۰۰ هزار جلد کتاب، نسخههای دست نویس، نقاشی و دیگر اسناد و مدارک تاریخی نگهداری میشود. از جمله آنها میتوان به یک نسخه از کتاب مشهور کمدی الهی اثر دانته متعلق به قرن ۱۵ میلادی اشاره کرد.
کتابخانه ملی کلمنتینوم
کتابخانه ملی کلمنتینوم با عنوان مروارید باروکی پراگ در جمهوری چک شناخته میشود. بی شک این مکان در فهرست معروفترین کتابخانههای جهان جای میگیرد. این کتابخانه دومین مجتمع بزرگ شهر است و بسیاری از ارزشمندترین نسخههای دست نوشته و کتابهای قدیمی در آن نگهداری میشود.
کتابخانه ملی کلمنتینوم در سال ۱۵۵۶ میلادی تاسیس شد. پس از آن در قرن ۱۷ میلادی به مدت ۱۷۰ سال این مجتمع را بازسازی کردند. این بازه زمانی متفاوت باعث شد سبکهای مختلف معماری در کتابخانه دیده شود.
کتابخانه شهر اشتوتگارت
یکی دیگر از معروفترین کتابخانههای جهان که معماری مدرنی دارد و شبانه روز میدرخشد، کتابخانه شهر اشتوتگارت است. اگر از بیرون به آن نگاه کنید یک مکعب ساده را خواهید دید، اما به محض ورود به ساختمان با پیچیدگیهایی عجیب و اسرار آمیز مواجه خواهید شد. در سال ۲۰۱۱ احداث این کتابخانه ۳۲۰۱ متری با هزینهای حدود ۷۹ میلیون دلار تمام شد.
کتابخانه شهر اشتوتگارت ساختمانی کاملاً منظم و خط کشی شده دارد. این سازه در عین سادگی زیبایی و جذابیتهای خاص خود را دارد. ۱۳۷ میلیون اثر مختلف شامل کتاب ها، انواع سی دی و فیلم آموزشی صوتی و تصویری در آن نگهداری میشود. برای ترغیب بیشتر نوجوانان به کتابخوانی عضویت افراد زیر ۱۸ سال در کتابخانه کاملا رایگان است.
کتابخانه دانشگاه هنر تاما
اهالی توکیو در سال ۲۰۰۷ اهالی توکیو یکی از معروفترین کتابخانههای جهان را با عنوان «کتابخانه دانشگاه هنر تاما» برای علاقهمندان به مطالعه ساختند. سازهای از بتن و شیشه در آن به کار رفت. این سازهها میتوانند زلزلههای سهمگین ژاپن را تحمل کنند درعین حال سازه آن ظریف و شکننده است.
معمار سازه تویو ایتو (Toyo Ito) طاقهای فولادی و بتنی را طراحی کرده است تا گاهی این سازهها با هم تلاقی کنند برای همین دیوارهای کمی داخل آن دیده میشود از سوی دیگر هرجای کتابخانه بایستید دایره دید وسیعی نسبت به محیط اطرافتان دارید. طبقه همکف غذا خوری و مرکز تماشای ویدیو دارد و به گونهای طراحی شده است که هنگام عبور از حیاط دانشکده و یا انتظار برای اتوبوس میتوانید داخل آن بمانید. این گونه دانشجویان و علاقهمندان به مطالعه به استفاده از کتابخانه ترغیب میشوند.
کتابخانه الکساندرینا
مصریها کتابخانه الکساندرینا (اسکندریه) نهمین کتابخانه از معروفترین کتابخانههای جهان را ساختند.. ایده اصلی آن از کتابخانه اسکندریه، کتابخانهای موفق از قرن سوم پیش از میلاد الهام گرفته شده است. در مجموعه که ساخت آن سال ۲۰۰۲ به پایان رسید میتوان بیش از ۸ هزار جلد کتاب را نگهداری کرد
کتابخانه مرکزی سیاتل
کتابخانه مرکزی سیاتل تنها کتابخانه از معروفترین کتابخانههای جهان است که به نماد بین المللی از شهرش تبدیل شد. معماری آن به صورت فولد به معنی لایه لایه است. ورود سروصدای کم به کتابخانه از ویژگیهای بارز ساختمان آن است و انرژی لازم را از پنلهای خورشیدی و آب باران تامین میکند. این بنا ۱۱ طبقه ارتفاع و ۳۸۳ هزار متر مربع وسعت دارد. رم کولهاس، معمار بنا هلندی است
کتابخانه سلطنتی مافرا
جرج پنجم، پادشاه پرتغال عهد کرده بود اگر همسرش فرزندی به دنیا بیاورد یک مجموعه فوق العاده زیبا را به سبک باروک و نئوکلاسیک خواهد ساخت. خوشبختانه این اتفاق افتاد و ساخت هفتمین کتابخانه از معروفترین کتابخانههای جهان در سال ۱۷۳۰ کامل شد. برای حفاظت از کتابهای آن از عنکبوت استفاده میشود که شبها سایر حشرات را بخورند و به آنها آسیبی نرسانند
کتابخانهی جو و ریکا مینسوتا
ششمین جایگاه معروفترین کتابخانههای جهان در شیکاگو قرار دارد. برخی نام آن را تخم مرغ گذاشتند، چون نمای خارجی اش کمی به یک تخم مرغ نصفه شباهت دارد. این جا تنها یکی از ۶ کتابخانه دانشگاه شیکاگو است. هر روز حدود ۲۰٬۰۰۰ جلد کتاب در آن به مراجعان سپرده میشود.
کتابخانه ملی سجونگ
کتابخانه ملی سجونگ در کره جنوبی با معماری شبیه به برگههای کتاب در جایگاه پنجم معروفترین کتابخانههای جهان قرار دارد. هر ببیننده خارجی که به ساختمان نگاه میکند، متوجه میشود اینجا محلی برای علاقهمندان به مطالعه است. این کتابخانه بخشهای سنتی و مدرن دارد. داخل مجموعه، سالن کنفرانس، برگزاری سمینار، غذاخوری و محلی برای تبادل اطلاعات نیز قرار دارد. کتابخانه در سال ۲۰۱۳ افتتاح شد و چشم اندازی فوق العاده دیدنی به دریاچه مجاورش دارد.
کتابخانه صومعه سن فرانسیسکو
صومعه سن فرانسیسکو در شهر لیما واقع در کشور پرو زیبایی و شکوه خاصی به پایتخت بخشیده است. ساخت این کتابخانه در سال ۱۷۷۴ به پایان رسید. وقوع یک زمین لرزه در سال ۱۹۷۰ باعث نابودی بخشی از آن شد و اما هنوز آثاری از دوران شکوه و ابهت آن بر جا مانده است. معماری آن به سبک باروک اسپانیایی انجام شده است. حدود ۲ هزار و ۵۰۰ جلد کتاب با ارزش در کتابخانه نگهداری میشوند.
کتابخانه صومعه ویبلینگن
سومین کتابخانه از معروفترین کتابخانههای جهان در آلمان قرار دارد و به صومعه ویبلینگن تعلق دارد. قطعاً تزئینات و مصالح به کار رفته در ساخت بنای این کتابخانه در نوع خود بی نظیر است. سراسر کتابخانه با نقاشی، گچ بری، مجسمههای زیبا و ستونهای تماشایی پر شده است. این کتابخانه در سال ۱۷۷۴ میلادی تاسیس شد و بسیاری از کتابهای آن به خاطر محدودیت فضا به کتابخانههایی بزرگتر انتقال داده شده اند، اما نسخه های اصلی برخی جلدها در همین کتابخانه نگهداری میشوند.
کتابخانه ساندرو پنا
ساندرو پنا در شهر پروجای ایتالیا قرار دارد. ساندرو پنا نام شاعر مشهور این شهر است که اشعاری با مضامین کودکانه میسرود. ایتالو روتا بنای آن را شبیه به بشقاب پرندهای صورتی طراحی کرده است. مجموعهای سه طبقه با نمای شیشهای که مراجعان میتوانند هر کتابی را که بخواهند با خود به خانه ببرند.
در کتابخانه «ساندروپنا» نزدیک به ۲۰ هزار جلد کتاب نگهداری میشود. کتابهای آن برای گروههای سنتی متفاوت مناسب هستند و یکی از موارد تعجب برانگیز بودن بنای کتابخانه واقع شدن ساختمان آن در میان ساختمانهای قدیمی و قرون وسطایی است.
کتابخانه ادمونت ابی
کتابخانه ادمونت ابی در کشور اتریش واقع شده است. این کتابخانه سال ۱۷۷۶ میلادی در سمت جنوب شرقی رودخانه Enns ساخته شد و زیبایی معماری آن را خیره کننده توصیف میکنند. در این کتابخانه بیش از ۲۰۰ هزار جلد کتاب، ۷۰ هزار کتاب تعمیر شده و بیش از هزار نسخه دست نویس نگهداری میشود. این کتابخانه متعلق به صومعه است و با این هدف ساخته شد که راهبه ها کتابها را به اتاق هایشان ببرند و همان جا مطالعه کنند. این کتابخانه در واقع تنها محلی برای نگهداری کتابهاست.
نظر شما