بعد از اعلام پیروزی بایدن در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا دلار و سکه فاز نزولی گرفتند اما در دو روز اخیر مسیر نرخ نزولی آن ها عوض شد.

چرا دلار و سکه از فاز کاهشی خارج شدند؟/ پیش‌بینی قیمت دلار در روزهای آینده

به گزارش سلام نو به نقل از دنیای اقتصاد، در دو روز اخیر مسیر نرخ ارز تغییر کرد و از فاز کاهشی خارج شد. دلیل برخی فعالان ارزی برای تغییر مسیر دلار این بود که بانک مرکزی مانع از افت قیمت‌ها شده است. بانک مرکزی با تکذیب این ادعا طی یک اطلاعیه رسمی عنوان کرد که عوامل بنیادی از کاهش بیشتر نرخ ارز حمایت می‌کند.

در کنار این دو نگاه،‌ بررسی‌ها نشان می‌دهد برخی عوامل بنیادین و انتظارات، زمینه‌ساز تغییر مسیر قیمت‌ها شده‌اند. از نگاه کارشناسان، سیاست‌گذار باید با بهره‌گیری از ابزار مناسب به‌دنبال ثبات و کنترل نوسان دلار باشد.

براساس صحبت‌های تحلیلگران، رشد قیمت دلار و سکه در دو روز اخیر را می‌توان از دو زاویه مختلف تحلیل کرد؛ عوامل کلان اقتصادی و متغیرهای انتظاری. به‌عنوان مثال، کارشناسان اعتقاد دارند، میزان رشد نقدینگی سرعت زیادی پیدا کرده و زمانی که نقدینگی گسترش زیادی پیدا می‌کند، طبیعی است که تقاضا رشد کند. در آن سو، در سمت و سوی انتظارات، دولت در آمریکا در ماه‌های آتی تغییر خواهد کرد ‌ولی تحریم‌ها همچنان باقی است و تجربه طولانی شدن برداشتن تحریم‌ها در دوره قبل تا حدی بر انتظارات بازار اثرگذار بوده است. 

همچنین دیروز نوسان‌گیران ارز و سکه مانور زیادی روی کاهش رای‌های الکترال بایدن انجام دادند. آنها این موضوع را برجسته می‌کردند که ممکن است شکایت ترامپ به جایی برسد. از سوی دیگر، آنها روی این خبر هم بسیار تاکید کردند که ممکن است ترامپ در ماه‌های آخر دولت خود تحریم‌های بسیار بیشتری را علیه ایران اعمال کند که کار را برای دولت بایدن برای برداشتن تحریم‌ها دشوارتر کند.  

عده‌ای هم عنوان می‌کردند که بانک مرکزی رقم مشخصی را برای کف قیمت در نظر گرفته و بازار با برخورد به آن در مسیر صعودی قرار گرفته و روند نزولی متوقف شده است. در واقع این گروه باور دارند، بانک مرکزی به‌عنوان خریدار وارد بازار شده است و قیمت‌ها به همین دلیل بالا آمده‌اند. با این حال، بانک مرکزی تحلیل این عده را رد و عنوان کرد که این نهاد کف مشخصی را برای قیمت دلار در نظر ندارد. همچنین تاکید کرد که دلار در بازار متشکل و سامانه نیما با ارقام بسیار پایین‌تری نسبت به بازار آزاد در حال معامله است، امری که از نگاه بانک مرکزی به معنای پشتوانه کمتر نرخ‌های بازار بود.  

  • عامل نقدینگی و نرخ سود 

بر اساس آمارها، نقدینگی در ایران در سال ۹۹ با سرعت بیشتری رشد کرده است. زمانی که سرعت رشد نقدینگی زیاد می‌شود، تقاضا قدرت بیشتری پیدا می‌کند و می‌تواند بازارهای مالی را دچار نوسان کند. در کنار این، در شرایط کنونی با توجه به بالا بودن نرخ تورم، نرخ بهره واقعی منفی است و در نتیجه مهارگری هم برای نقدینگی ایجاد شده به شکل مشخص وجود ندارد. سیاست‌گذار می‌تواند با بالا بردن نرخ سود یا انتشار اوراق، نقدینگی را به سمت خود جلب کند. در شرایط فعلی که بازار سهام نزولی است و نرخ سود واقعی هم منفی است، بازارهای ارز و سکه و سایر کالاها بیشتر مقصد نقدینگی تولید شده می‌توانند باشند و قیمت‌ها را جابه‌جا کنند. اگر بانک مرکزی سیاست‌های انقباضی بیشتری را در پیش بگیرد، سرعت رشد نقدینگی کاهش پیدا خواهد کرد و این مساله می‌تواند به کاهش التهاب بازارها منجر شود.  

  • تاثیر انتظارات بر قیمت دلار 

بازار تصور می‌کند که در میان‌مدت اتفاقات مثبتی برای اقتصاد ایران می‌تواند رخ دهد. با این حال تا ۷۰ روز آینده ترامپ در کاخ سفید است. برخی فعالان با توجه به این موضوع باور دارند که انتظارات کوتاه‌مدت همچنان در هراس از دولت فعلی آمریکا قرار دارد. در کنار این، بازار به‌طور ملموس اثر تحریم‌ها را احساس می‌کند و هنوز به این باور نرسیده که تحریم‌ها به زودی برداشته خواهند شد.  

گروهی از فعالان عنوان می‌کنند، دولت آمریکا تغییر خواهد کرد و احتمال پایان فشار حداکثری نیز وجود دارد. با این حال، فعالان عنوان می‌کنند که مشخص نیست ایران به تغییر دولت آمریکا واکنش مثبتی داشته باشد و به راحتی به دنبال مذاکره با دولت جدید آن کشور باشد. بازار یک سیگنال از خارج در مورد پایان فشار حداکثری دریافت کرده و می‌تواند در انتظار یک واکنش مثبت از داخل کشور باشد. به گفته برخی فعالان، بازار براساس صحبت‌های کنونی، چنین استنباطی ندارد که قرار است به سرعت تغییری در روابط ایران و آمریکا رخ دهد. 

البته نوسان‌گیران هم در روزهای یکشنبه و دوشنبه جو زیادی پیرامون برخی اخبار سیاسی ایجاد کردند. به‌عنوان مثال، آنها بارها و بارها این خبر را منتشر کردند که ایران در صورتی بازگشت آمریکا به برجام را می‌پذیرد که تکلیف ضرر ۲۵۰ میلیارد دلاری ایران را مشخص کند.  

در سومین روز هفته، دلار یک کانال دیگر رشد کرد و سکه امامی هم از مرز ۱۳ میلیون تومانی عبور کرد. روز دوشنبه، اسکناس آمریکایی، ۱۲۰۰ تومان افزایش یافت و به بهای ۲۶ هزار و ۵۰۰ تومان رسید. در بازار سکه هم این فلز گرانبها با ۵۰۰ هزار تومان رشد روی عدد ۱۳ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان قرار گرفت.  

  • سرنوشت دلار در روزهای آتی

با وجود روند افزایشی دلار در دو روز گذشته، برخی از فعالان اعتقاد داشتند که سرعت رشد قیمت دلار با همین شدت ادامه پیدا نخواهد کرد و بازار ممکن است با هر خبر مثبتی، ریزش دوباره‌ای را تجربه کند. از نگاه این گروه، قیمت دلار بیشتر تحت‌تاثیر اخبار سیاسی جابه‌جا می‌شود و با توجه به جو روانی بازار، خبرهای مثبت می‌توانند ریزش‌های جدیدی را ایجاد کنند. در چنین شرایطی، نقش بازارساز بسیار اهمیت دارد که با تنظیم انتظارات بتواند مانع از وقوع نوسانات شدید در بازار شود. بازار تا زمانی که پرنوسان باشد، نوسان‌گیران از وسوسه حضور در آن دست نخواهند کشید. تنها ثبات قیمت‌هاست که به تدریج سفته‌بازان و نوسان‌گیران را از بازار خارج می‌کند. کاهش‌ها و افزایش‌های شدید بازار، سد راه ثبات در بازار هستند و موجب می‌شوند که توجه افراد مرتب به سوی این بازارها معطوف شود.  

در این میان، برخی تحلیلگران عنوان می‌کنند، درست است که افزایش سرعت رشد نقدینگی در بالا رفتن قیمت دلار موثر است؛ با این حال، اگر سمت و سوی انتظارات تغییر پیدا کند، اثر رشد نقدینگی هم با سرعت کمتری به بازارها منتقل می‌شود. در واقع در صورتی که فشارهای حداکثری کاهش پیدا کند و فروش نفت ایران از سر گرفته شود، انتظار می‌رود که قیمت دلار نتواند به راحتی در سطوح فعلی باقی بماند. با این حال، ادامه فشارها و تحریم‌ها، می‌تواند کشور را از لحاظ ارزی تحت فشار بیشتری قرار دهد. در این میان، گروهی از تحلیلگران باور دارند که با اصلاحات اقتصادی هم می‌توان مانع از اثرگذاری بیشتر تحریم‌ها بر نرخ ارز شد.  

گروهی از تحلیلگران هم برای رشد قیمت دلار در روزهای اخیر به عوامل بنیادی دیگری اشاره کرده‌اند. به گزارش اقتصادنیوز، عامل نخست، افزایش تقاضای تجاری برای دلار است. با اینکه سطح عرضه دلار در سامانه نیما طی هفته جاری، با رشد قابل‌توجهی نسبت به هفته گذشته مواجه شده، اما نرخ فروش حواله دلار از ۲۵ هزار تومان پایین‌تر نیامده است. این یعنی، سطح تقاضا در این سامانه به اوج خود رسیده است. یک دلیل هم می‌تواند این باشد که به دلیل انتظار گشایش‌ در آینده میان‌مدت، تقاضای وارداتی برای کالاهای اولیه تولید، شدت گرفته است. علاوه بر این، برخی آزادی واردات بدون انتقال ارز را نیز مزید بر علت می‌دانند تا تقاضای تجاری را در این شرایط افزایش دهد.  


 
کد خبرنگار: ۱۴
۱۸دیدگاه شما

برچسب‌ها

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 13
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 5
  • خسرو IR ۱۰:۰۳ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۰
    40 1
    خود روحانی گفت نرخ ارز دست خودمان هست هر وقت بخواهیم تغییر میکنه مثل بورس
    • IR ۱۲:۱۳ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۰
      28 2
      کاره خودشونه من دیگه رای نمیدم
  • محمد IR ۱۱:۵۸ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۰
    25 3
    فقط کار همتی وروحانی هست.. شک نکن. یک روز هم نگذارند دلال‌ها آب تو دلشون بچنبه. ....... نان دهانشان دلال‌ها هستند کی نون دون خودشو خراب میکنه
  • IR ۱۲:۳۵ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۰
    29 0
    آمریکا چیه این خود دولت ماست که همه چی رو گرون میکنم بخاطر اینکه دلار خریدن باید گرون بشه تا فروختش
  • محمدجواد IR ۱۳:۳۰ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۰
    27 2
    دولت هر وقت بی پول میشه یه کاهش قیمت میده مردم بریزن دلاراشونو بفروشن ، ارزون که خرید باز قیمتو میبره بالا همون دلارو با قیمت بالا میفروشه ، علی برکت الله
  • رضاکشاورز IR ۱۴:۵۶ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۰
    2 0
    من دیگه رای نمیدم کشورمون بدون رییس جمهوروبدون مسئول باشه بهتره...
  • IR ۱۷:۱۱ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۰
    0 0
    واخ از این ارزونی گمنام کجایین شما که همه چیز زیر نظرتونه اقدامتون چیه
  • IR ۱۷:۳۱ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۰
    0 1
    خوب راست میگه بنده خدا (بانک مرکزی یا همون جناب همتی عزیزمان) عوامل بنیادی رو خوب اومد که البته زیادم دور از ذهن نیست که این عوامل کی و چی هست میتونه هر چیزی باشه (البته داخلیش) و اگه البته سریال آقا زاده رو هم ملاحظه کرده باشین یه حاج حسنی هم هست که تو سایه نشسته و با همه دم خوره اینم برای این بود که همه بدونیم انتخابات آمریکا هیچ نقش و تاثیری رو این عوامل بنیادی که ایشون منظور نطرشونه، نداره
  • IR ۱۷:۳۹ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۰
    0 0
    لطفا موقعی و جایی از تحلیل صحبت کنیم که اونجا چیزی بعنوان شاخص اقتصادی و... هم وجود داشته باشه در کشور ما مگه شاخص هم به معنی کلمه هست که شما چیزی رو تحلیل اقتصادی میکنی وقتی شما در ادامه فرمایشاتت حرف از بازار ساز میزنی دیگه تحلیل چه معنی داره تحلیل یعنی میزان حالی که بازار ساز میکنه دوست داشته باشه یا نداشته باشه بهش گفته باشن یا نگفته باشن فشار خونش بالا باشه یا پایین باشه اینجا همه چی به حال بازار ساز ربط داره و تحلیل اصلا معنی نداره ما هم عین بچه آدم میشینیم ببینم اون آقاهه (بازار ساز) صبح که از خواب پا میشه چی تصمیم گرفته
  • IR ۱۸:۳۵ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۰
    0 0
    واقعاً توقع دارید با عوض شدن یک رییس‌جمهور در یک کشور دیگه قیمت دلار نصف بشه کمبود بودجه با آمده بایدن جبران نمیشه فقط با افزایش قیمت دلار حل میشه
  • IR ۱۹:۰۴ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۰
    0 0
    خب اینارو که هر بچه ای میدونه،فقط بلدن تز بدن،یکی عطسه میکنه گرون میشه،اون یکی سرش رو میخارونه گرون میشه،من هر بار که شنیدم اینا میگن دلار ارزون میشه میفهمم که دقیقا گرون میشه،اصلا یجورایی این رمز گرون شدن شده،کاشکی هیچ کاری نکنن و هیچ حرفی نزنن اینجوری کمتر بالا میره،بجای تز دادن بگید کی این دلار لعنتی پایین میاد،چرا پایین نمیارینش،کی میخاید دست از سر این مردم بدبخت بردارید،بابا ملت دارن زیر بار گرونی له میشن،اکثر اینایی که این مطالب رو دنبال میکنن آدمایی هستن که نه دلار دارن و نه سکه،فقط نگا میکنن و پیگیرن به امید اینکه شاااید ارزون بشه
  • IR ۱۹:۰۵ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۰
    0 0
    ملتواین دولت بدبخت کرداینانون تحریمومیخورن..فسادهمه دولتوبرداشته..
  • AE ۰۰:۴۸ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۱
    0 1
    دلار ۱۰۰ درصد کاهش پیدا میکند چون بایدن وکشف واکسن کرونا میاد پایین بزار بایدن بشینه به تخت

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • پربازدید

    پربحث

    اخبار عجیب

    آخرین اخبار

    لینک‌های مفید

    ***