به گزارش سلام نو به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان نوشت، طی هفتههای اخیر قیمت گوشت گوسفندی و گوساله به بهانههای مختلف با نوساناتی رو به رو شد که بسیاری از خریداران را در امر خرید سر درگم کرد.
این در حالی است که مسئولان گپ تولید تا مصرف را سودجویی عوامل واسطه و دلال میدانند و خرید مستقیم گوشت را راهکار اصلی حذف واسطه و ایجاد تعادل قیمت گوشت در بازار مطرح میکنند.
بررسیها از سطح بازار نشان میدهد که هر کیلو شقه گوسفندی بدون دنبه با نرخ ۱۳۰ تا ۱۵۰ هزار تومان، شقه گوساله ۱۱۰ تا ۱۲۰ هزار تومان، سردست گوساله ۱۳۰ تا ۱۴۰ هزار تومان و سردست گوسفندی ۱۵۰ تا ۱۷۰ هزار تومان است که با قیمت واقعی اختلاف معناداری دارد.
علی رغم اذعان مسئولان مبنی بر کاهش قیمت گوشت و انباشت دام در واحدهای دامداری، اما گوشت همچنان با نرخهای نامتعارفی در بازار عرضه میشود که انتظار میرود دستگاههای ذی ربط با اعمال نظارت بیشتر بر سطح بازار، سودجویی عوامل واسطه را کاهش دهند.
حال به سراغ مسئولان ذی ربط میرویم تا از آخرین جزئیات علت گرانی گوشت در سطح بازار و نرخ واقعی قیمتها با خبر شویم:
گرانی اینبار گوشت قرمز به گردن کیست؟
سعید سلطانی سروستانی مدیر عامل اتحادیه دامداران از اختلاف ۵۰ تا ۵۵ درصدی قیمت گوشت از دامداری تا بازار خبر داد و گفت: با توجه به حلقههای متعدد واسطه و دلال، قیمت گوشت در سطح بازار بسیار بالاست که این گرانی ارتباطی به دامدار ندارد.
وی قیمت هر کیلو گوساله زنده را ۳۶ تا ۳۷ هزار تومان و دام سبک ۴۳ تا ۴۵ هزار تومان اعلام کرد و افزود: براین اساس حداکثر هر کیلو گوشت گوساله با نرخ ۹۰ هزار تومان و گوشت گوسفند ۱۰۵ هزار تومان باید به دست مصرف کننده برسد.
سلطانی با اشاره به اینکه کمبودی در عرضه وجود ندارد، بیان کرد: با توجه به انباشت دام در واحدهای دامداری و زایش روزانه دام کمبودی در عرضه نداریم، از این رو با توزیع مستقیم و حذف عوامل واسطه اختلاف قیمت گوشت از دامداری تا بازار به حداقل میرسد.
قیمت هر کیلو دام زنده ۴۵ هزار تومان
منصور پوریان رئیس شورای تامین کنندگان دام کشور با اشاره به اینکه مشکلی در عرضه دام وجود ندارد، اظهار کرد: با توجه به فراوانی عرضه، قیمت دام در بخش گوساله و گوسفند نسبت به هفتههای اخیر کاهش داشته است به طوریکه هم اکنون هر کیلو گوساله با نرخ ۳۸ تا ۴۰ هزار تومان و گوسفند ۴۴ تا ۴۵ هزار تومان معامله میشود.
وی افزود: با توجه به آنکه برخی مراکز تصمیم گیر اطلاعات ناقصی نسبت به صنعت دامپروری دارند، تصور میکنند که با کمبود دام مواجه هستیم، درحالیکه دام به وفور وجود دارد و دامداریها نسبت به گذشته فعالتر شدند و تنها برخی محدودیتها طی هفتههای اخیر منجر به کاهش عرضه دام شده است.
پوریان با اشاره به اینکه کاهش عرضه دام ارتباطی به جمعیت دام ندارد، بیان کرد: برخی افراد بدون توجه به پتانسیل، جمعیت دامی و شرایط اقتصادی دامدار تصمیماتی را برای قیمت نهایی گوشت اتخاذ میکنند که به هیچ عنوان این نرخها کارشناسی نیست.
این مقام مسئول با بیان اینکه میزان مصرف ارتباط مستقیمی با بازار تولید دارد، گفت: میزان حجم خرید و مصرف برای تولید حائز اهمیت است، اما متاسفانه نرخهای موجود در بازار غیر منطقی است که ادامه این روند به سبب کاهش قدرت خرید خانوار منجر به ورشکستگی صنعت دامپروری میشود.
وی ادامه داد: علی رغم اظهارات مختلف مسئولان مبنی بر آنکه بازار تابع نظام عرضه و تقاضاست، اما این موضوع واقعیت ندارد چرا که در عمل تابع تصمیمات دولتی است. هر چند ممکن است به سبب شرایط جوی و ویروس کرونا با محدودیتهایی در عرضه روبرو شویم که بر قیمت اثر بگذارد.
وی با اشاره به اینکه واردات گوشت صرفه اقتصادی ندارد، بیان کرد: با توجه به افزایش تولید گوشت داخل، فراهم کردن شرایط برای واردات میتواند منجر به سرکوب صنعت دامپروری شود.
رئیس شورای تامین کنندگان دام با بیان اینکه با مشکل تامین نهادههای دامی روبرو هستیم، گفت: با توجه به مناسب بودن جمعیت دام، کمبود عرضه واقعیت ندارد و جای هیچ گونه نگرانی مبنی بر تامین نهاده وجود ندارد.
رئیس شورای تامین کنندگان دام با اشاره به اینکه افزایش قیمت گوشت کمکی به تولیدکننده نمیکند، بیان کرد: با توجه به افزایش قیمت گوشت داخل، هدف گذاری برای واردات شده است چرا که قیمت گوشت داخل در مقایسه با واردات به سبب نوسان نرخ ارز، پایینتر است، از این رو واردات صرفه اقتصادی ندارد.
وی ادامه داد: افزایش قیمت گوشت داخل کمکی به تولیدکننده نمیکند و در بلندمدت و میان مدت آسیب جدی به تولیدکننده وارد میکند، این در حالی است که برخی مسئولان گرانی را به کمبود دام ارتباط دادند تا بتوانند فضا را برای واردات گوشت فراهم کنند.
پوریان با بیان اینکه صنعت دامپروری حامی واقعی ندارد، گفت: برخی افراد به بهانه کمبود دام فضا را برای واردات گوشت فراهم کردند چرا که قیمت وارداتی کمتر از نرخهایی است که در بازار وجود دارد.
قیمت واقعی هر کیلو گوشت گوساله ۹۰ هزار تومان است
احمد مقدسی رئیس انجمن صنفی گاوداران با انتقاد از فاصله چشمگیر قیمت گوشت از دامداری تا بازار اظهار کرد: هم اکنون فاصله قیمت بین تولید تا مصرف بالاست که همین امر موجب نارضایتی دامدار و مصرف کننده شده است.
وی قیمت هر کیلو گوساله زنده را ۳۸ هزار تومان اعلام کرد و افزود: با توجه به نرخ دام زنده، گوشت گوساله ۲ تا ۲.۵ برابر بالاتر باید عرضه شود که متاسفانه به علت سودجویی دلالان با نرخهای بالاتری عرضه میشود.
مقدسی قیمت واقعی هر کیلو گوشت گوساله را ۹۹ هزار تومان اعلام کرد و گفت: این در حالی است که به علت سودجویی دلالان و عوامل واسطه، گوشت با قیمتهای نامتعارفی در بازار عرضه میشود.
رئیس انجمن صنفی گاوداران ادامه داد: اگر ستاد تنظیم بازار به شرکت پشتیبانی امور دام اجازه خرید مستقیم گوشت با قیمت مناسب را بدهند، به سبب حذف واسطهها گوشت با قیمن مناسبی در اختیار مصرف کننده میرسد.
وی با اشاره به اینکه نیازی با واردات کره نداریم، بیان کرد: با حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی، قیمت هر کیلو گوشت وارداتی برای دولت ۱۳۰ هزار تومان میشود، درحالیکه ما اعلامکرده ایم که تامین ۱۰۰ درصد نیاز کشور از داخل وجود دارد.
اُفت خرید علت اصلی کاهش قیمت گوشت
علی اصغر ملکی رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی از کاهش ۲۰ هزار تومانی قیمت گوشت در بازار خبر داد و گفت: هم اکنون هر کیلو شقه گوسفندی بدون دنبه با نرخ ۱۱۰ تا ۱۱۵ هزار تومان به مغازه دار و ۱۲۵ تا ۱۳۰ هزار تومان به مصرفکننده عرضه میشود.
وی کاهش تقاضا برای خرید گوشت را یکی از دلایل افت قیمت در بازار اعلام کرد و افزود: با توجه به کاهش قدرت خرید خانوار از پنجم ماه به بعد و ازدیاد عرضه در برابر تقاضا، قیمت گوشت روند نزولی به خود گرفته است.
ملکی افزایش عرضه دام را در تعادل قیمت بازار اثر گذار دانست و گفت: در بازار گوشت بحث عرضه و تقاضا بسیار مهم است.
رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی با اشاره به اینکه بازار گوشت قرمز مشکلی وجود ندارد، گفت: با پایان تعطیلات بازار پررونقی نخواهیم داشت و باید دید که در ابتدای ماه آینده چه اتفاقی رخ میدهد.
وی نرخ کنونی هر کیلو دام زنده را ۵۲ تا ۵۳ هزار تومان در میادین اعلام کرد.
با توجه به نوسان نرخ ارز، واردات گوشت از برزیل مقرون به صرفه نیست و این موضوعات را در جلسه اخیر ستاد تنظیم بازار مطرح کردیم.
223227
نظر شما