سعد حریری، نخست‌وزیر اسبق لبنان که پیشتر برای پذیرش سمت نخست وزیری پاسخ منفی داده بود، اعلام کرد به صورت مشروط آماده است این منصب را به عهده بگیرد.

آمادگی مشروط سعد حریری برای پذیرش نخست وزیری لبنان

به گزارش سلام نو به نقل از ایرنا، در ماه های اخیر چند بار نام سعد حریری برای تصدی نخست وزیری لبنان مطرح شد، ولی وی هربار از آن طفره رفت و حتی یکبار به وضوح اعلام کرد که نه این سمت را می پذیرد و نه کسی را برای عهده گرفتن آن معرفی می کند.

لبنان در چند سال گذشته و به ویژه یکسال اخیر با مشکلات فراوانی روبه رو بوده که فساد دستگاه اجرایی این کشور و خروج برنامه ریزی شده مقدار زیادی از ذخیره ارزی و به دنبال آن استعفای سعد حریری در پنجم آبان ماه سال گذشته و در ادامه شیوع ویروس کرونا و در آخر هم انفجار مهیب بندر بیروت در تاریخ ۱۴ مرداد ماه از عمده مشکلات این کشور بوده است، انفجاری که در یک انبار حاوی دو هزار و ۷۵۰ تن نیترات آمونیوم صورت گرفت و ۱۹۰نفر کشته و بیش از شش هزار نفر زخمی برجای گذاشت و علاوه بر آن بسیاری از ساختمان های اطراف این بندر به طور کامل ویران شد که استاندار بیروت میزان خسارت های وارده در اثر این انفجار را بیش از ۱۰ میلیارد دلار اعلام کرد.

یکی دیگر از مشکلات فعلی لبنان استعفای "حسن دیاب" نخست وزیر ملی گرای لبنان می باشد که با فشارهای جریان ۱۴ مارس و چند کشور غربی – عربی پس از انفجار مهیب بندر بیروت رقم خورد و از آن پس تاکنون وی و کابینه اش به عنوان دولت پیشبرد امور فعالیت می کنند.

یکی دیگر از مشکلات اساسی و عمده لبنانی ها به دخالت کشورهایی همچون فرانسه، عربستان، آمریکا در امور داخلی لبنان و حمایت این کشورها از برخی جریان های داخلی لبنانی باز می گردد، جریان هایی که بیشتر به منافع کشورهای یاد شده فکر می کنند تا به منافع لبنانی ها.

همچنین اقدامات جنگ طلبانه رژیم صهیونیستی علیه عروس خاورمیانه از مشکلات بارز لبنان و لبنانی ها به شمار می رود.

با استعفای حسان دیاب، "مصطفی ادیب" که پیش از این سفیر لبنان در آلمان بود، موفق شد اعتماد ۹۰ نفر از ۱۲۸ نماینده پارلمان این کشور را برای احراز پست نخست‌وزیری لبنان به دست آورد و نمایندگان فراکسیون‌های مختلف پارلمانی پس از تایید ادیب با "میشل عون" رئیس جمهوری این کشور دیدار و نظر خود را در این خصوص ارایه دادند که با نظر موافق عون نیز مواجه شدند، اما از همان زمان دوباره چوب لای چرخ گذاردن های جریان ۱۴ مارس و فشارهای آمریکا، عربستان و رژیم صهیونیستی برای ناکام ماندن ادیب آغاز شد و بالاخره چند روز پیش نتیجه داد و وی از تشکیل دولت این کشور انصراف داد.

در دو ماه اخیر این برای دومین بار است که نام سعد حریری حریری برای به دست گرفتن دوباره سکان کابینه لبنان، به گوش می رسد.

در بار اول که نام سعد حریری برای احراز پست نخست وزیری لبنان مطرح شد، "نبیه بری" رئیس پارلمان این کشور حمایت خود را (به نمایندگی از جریان مقاومت) از وی اعلام کرد، اما جریان آزاد ملی لبنان به رهبری جبران باسیل داماد میشل عون و از احزاب جریان ۸ مارس با انتخاب دوباره حریری مخالفت کرد.

در عین حال دو حزب سوسیالیست ترقی خواه به رهبری "ولید جنبلاط " و حزب نیروهای لبنانی به سرکردگی سمیر جعجع یا همان فالانژهای لبنان که هر دو از احزاب وابسته به جریان ۱۴ مارس هستند نیز اعلام کردند که با نخست وزیری دوباره حریری مخالف می باشند.

نکته قابل تامل تر این که عربستان نیز با انتخاب دوباره حریری به سمت نخست وزیری لبنان مخالفت کرد، بدون اینکه دلیلی برای مخالفت خود آورده باشد.

حال با گذشت دو ماه از انفجار مهیب بندر بیروت که هنوز نتایج تحقیقات درباره علل وقوع آن منتشر نشده دوباره نام سعد حریری برای احراز پست نخست وزیری لبنان بر سر زبان ها افتاده است.

روزنامه لندنی «العربی الجدید»، روز گذشته (جمعه) به نقل از سعد حریری نوشت که، «نگران جنگ داخلی، حمل سلاح و رزمایش‌های نظامی هستم که در خیابان شاهد آن هستیم... این یعنی فروپاشی کشور».

حریری یا اشاره به این که «لبنان برای خارج شدن از بحران راهی جز ایجاد یک برنامه با صندوق بین‌المللی پول ندارد»، ادامه داد، «اگر بخواهیم مشکل را حل کنیم باید به اساس بازگردیم که همان چگونگی وارد کردن دلار به کشور است. این مسئله بدون کسب برنامه از صندوق بین‌المللی پول صورت نمی‌گیرد».

وی همچنین گفته است که اگر بسیاری از سیاستمداران لبنانی بر سر معامله با صندوق بین‌الملی پول توافق داشته باشند، ‌آماده بازگشت به منصب نخست‌وزیری است.

نخست‌وزیر اسبق لبنان در ادامه خطاب به سیاستمدارن لبنانی گفت که «اگر واقعا خواهان توقف فروپاشی [کشور] و بازسازی بیروت هستید. افتخار بدهید ابتکار [فرانسه] را اجرا کنید؛ فکر کنم زمان ۷۲ ساعت برای فکر کردن در این خصوص کافی باشد.»

** چرا نظر حریری برگشت

در چند ماه گذشته پای برادر بزرگتر "سعد حریری" یعنی "بهاء حریری" به مسایل سیاسی لبنان باز شد و وی عملا وارد کارزار سیاسی – اداری لبنان شده است؛ در ماه های اخیر این دو برادر با هم درگیری شدیدی داشته اند و این درگیری ها به حدی بوده که طرفداران دو طرف که همگی وابسته به جریان ۱۴ مارس هستند، بارها دست به اسلحه برده و با هم درگیر شده اند؛ درگیری هایی که منجر به کشته شدن چند نفر و زخمی شدن شماری بیشتری در جنوب بیروت و لبنان شده است.

از قرار معلوم تاریخ مصرف سعد حریری برای سعودی ها تمام شده و بن سلمان ولیعهد سعودی به دنبال وارد کردن بهاء حریری به جای برادرش در عرصه سیاست لبنان و جایگزینی وی می باشد، اقدامی که به مذاق سعد خوش نیامده و وی با توسل به پاریس سعی دارد خود را در صحنه سیاسی لبنان حفظ کند.

در ارتباط با پیچیدگی ها در روند سیاسی لبنان، باید دانست که رژیم صهیونیستی، آمریکا، فرانسه و عربستان هر یک نگاه متفاوت به لبنان دارند و به دنبال منافع مجزای خود در این کشور هستند. نگاه آمریکا به لبنان با عینک صهیونیستی یعنی نبود و یا نابودی جریان مقاومت ضدصهیونیستی حتی به قیمت نابودی تمام لبنان است.

فرانسه نیز هنوز به لبنان از عینک مستعمره و قیم مابانه نگاه می کند (نظر برخی از اعضای اتحادیه اروپا به لبنان نیز همین گونه است) و حضور سریع "امانوئل مکرون" رییس جمهوری فرانسه در بیروت دو روز پس از انفجار مهیب بندر این شهر و دخالت در امور لبنان و گشت و گذار وی در وسط بیروت و گفت وگوی غیردیپلماتیک وی با برخی شهروندان لبنانی خود گویای این ماجراست.

عربستان نیز که خود را برادر بزرگه همه کشورهای  عربی و حتی اسلامی فرض می کند، به دلیل ارتباط نزدیک (و البته خانوادگی) با رفیق حریری نخست وزیر فقید لبنان (پدر بهاء و سعد حریری) و همچنین تلاش سعودی ها برای به دست گیری رهبری جهان عرب که تاکنون ناکام مانده، ادعای قیمومت بر لبنان را دارد، از این رو ریاض در چند دهه گذشته همواره در امور این کشور دخالت کرده است.

نیاز امروز لبنان برای روی کار آمدن نخست وزیر توانا و مقتدر بر کسی پوشیده نیست، ولی چرا رییس مجلس لبنان به نمایندگی از مقاومت لبنان نام حریری که فرد وابسته و تقریبا ناتوانی است با نخست وزیری دوباره وی موافت کرده است؟

به اعتقاد کارشناسان مسایل منطقه معرفی دوباره نام سعد حریری از سوی رییس مجلس لبنان به نمایندگی از مقاومت این کشور کار عاقلانه ای است، چرا که بسیاری از مشکلات حادث شده در لبنان در سال های اخیر به خاطر اقدامات جریان ۱۴ مارس و به ویژه سعد حریری بوده است از این رو وی و جریان تابع او باید این مشکلات را که خود بوجود آورده اند، سامان دهند و حل کنند.

نکته دیگر این که، به نظر می رسد با روی کار آمدن دوباره سعد حریری، تحریم های آمریکا علیه لبنان کمتر شده و کشورهای توطئه کننده غربی – عربی و همچنین رژیم صهیونیستی دیگر به دنبال توطئه علیه دولت لبنان همانگونه که علیه حسان دیاب بودند، نخواهند بود، از این رو مشکلات لبنان کمتر خواهد شد، نکته ای که دشمنان مردم لبنان نیز به آن واقفند.

حال باید منتظر بود و دید که برگ سعد حریری قوی تر است یا برادرش بهاء؟

نکته دیگری که در این بین وجود دارد این است که بهاء حریری تجربه کمتری نسب به سعد دارد و او تاکنون هیچ منصب دولتی در لبنان نداشته و فقط به کارهای تجاری در لبنان و خارج لبنان مشغول بوده است.

   

کد خبرنگار: ۱۲
۰دیدگاه شما

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • پربازدید

    پربحث

    اخبار عجیب

    آخرین اخبار

    لینک‌های مفید

    ***