سلام نو - سرویس فرهنگ و هنر | افروز محرابی: از اواخر سال گذشته و همزمان با تصمیم گیری مسئولین برای چگونگی برگزاری سی و سومین دوره برگزاری نمایشگاه بین المللی کتاب تهران بود که به یکباره با ویروس کرونا همه چیز تحت الشعاع شیوع آن قرار گرفت و موجب لغو بسیاری از نمایشگاه ها و فعالیت های فرهنگی شد و از لحاظ مالی نیز خسارات جبران ناپذیری را بر بدنه صنوف مختلف از جمله قشر آسیب پذیر هنر و صنعت چاپ وارد آورد.
پس از پیدایش ویروس کرونا و شیوع آن در سراسر کشور مسئولین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با همت سایر نهادهای اجرایی برای صنعت نشر و بازار کتاب، تصمیم به برگزاری طرح های کمکی مختلفی در جهت حمایت از مصرف کننده و ناشرین گرفتند و یکی از این طرح ها، «عبور از کرونا با کتاب» نام داشت که از ۲۵ اسفندماه ۱۳۹۸ که با همت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و اداره پست به مرحله اجرایی درآمد.
در طرح «عبور از کرونا با کتاب» که با هدف عدالت دسترسی به کتاب برای همه شهروندان ایجاد شده بود، با تخصیص بخشی از یارانه کتاب به حمایت از سامانه «پست کتاب»، مخاطبین به پرداخت مبالغ ناچیزی (تا دو کیلوگرم صرفاً مبلغ ۳۰ هزار ریال دریافت میشود) کتاب های سفارشی خود را درب منزل با تخفیفاتی که ناشرین برای فروش کتاب در نظر می گرفتند، دریافت می کردند و این طرح که در ابتدا قرار بود تا پایان تیر ماه ادامه داشته باشد تا پایان شهریور تمدید شد.
طبق اعلام موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران، تا به حال ۲۸۸ناشر، ۱۱۹کتابفروش و ۶۹ فروشگاه اینترنتی کتاب با اجرای طرح «عبور از کرونا با کتاب»، در سامانه «پست کتاب» عضو شده و توانستهاند۲۰۲هزار و ۶۰۲ بسته پستی کتاب ارسال کنند و لازم به ذکر است که پیش از برگزاری طرح «عبور از کرونا با کتاب» ۷۸هزار و ۵۷۷مرسوله در سامانه پستکتاب به ثبت رسیده؛ درحالیکه در طول اجرای این طرح با افزایش ۷۲درصدی به ۲۰۲هزار و۶۰۲ مرسوله پستی رسیده است.
مجموع کل هزینه پستی ارسال کتابها در طرح «عبور از کرونا با کتاب» ۱۲میلیارد و ۶۸میلیون و ۵۱۹هزار و ۹۸۳ ریال بوده که یارانه ۴میلیارد و ۹۲۲میلیون و ۳۶۲هزار و ۶۶۳ریالی به آن اختصاص پیدا کرد، همچنین، مجموع کل هزینه پستی از زمان راهاندازی سامانه پستکتاب تاکنون، ۲۲میلیارد و۲۷۲ میلیون و۸۱۳ هزار و ۴۳ ریال برآورد شده است.
در تازه های بازار نشر طبق روال دوشنبه های هر هفته به بررسی کتاب هایی نظیر: «صفر مطلق» نوشته معصومه باقری از انتشارات پایتخت، «راز خانهی سه خواهرون» نوشته عبدالمجید نجفی از انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و «گمشدگی» نوشته مصطفی جمشیدی از انتشارات راه یار رفته ایم که در ادامه خواهید خواند.
۱- «صفر مطلق»
نویسنده: معصومه باقری
مترجم : ---
انتشارات: پایتخت
توضیحات:
رمان «صفر مطلق» نوشته معصومه باقری که به تازگی توسط انتشارات پایتخت در ۲۷۰ صفحه و با قیمت پشت جلد ۴۰۰۰۰ تومان در بازار کتاب چاپ و منتشر شده است.
رمان «صفر مطلق»، دومین رمان باقری محسوب میشود و پیرامون زندگی مردم رنجدیده خرمشهر و آبادان است که خانه و زندگیشان را رها کرده و به دزفول و شادگان پناهنده شدهاند تا از آسیبهای جنگ در امان بمانند، باقری در اینرمان از زنانی نوشته که نماد عشق، رنج، انتظار و تابآوری در سالهای جنگ بوده و هستند. او همچنین از مردانی هم نوشته که نماد وفاداری، رشادت، شجاعت و همدلیاند، لازم به ذکر است که اولینرمان اینداستاننویس سال گذشته با عنوان «استخوانی در گلو» توسط انتشارات بیکران دانش منتشر شده بود،
هرکدام از شخصیتهای اینداستان، دنبال راهی برای خلاصی از جنگ سرکش هستند و به زندگی تلخ خود ادامه میدهند. مفاهیم فلسفی و عاشقانه از جمله موضوعاتی هستند که باقری در اینرمان به کار برده است، اینمفاهیم با دغدغههایی مثل مهاجرت، دلتنگی، عواطف انسانی، عشقهای بیثمر و مشکلات ناشی از جنگ همراه شدهاند.
۲- «راز خانهی سه خواهرون»
نویسنده: عبدالمجید نجفی
مترجم : ---
انتشارات: کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان
توضیحات:
کتاب «راز خانهی سه خواهرون» نوشته عبدالمجید نجفی که به تازگی توسط انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در ۱۲۸ صفحه و با قیمت پشت جلد ۲۰۰۰۰ تومان در بازار کتاب چاپ و منتشر شده است.
کتاب «راز خانهی سه خواهرون» از مجموعه «رمان نوجوان امروز» که اولین بار در سال ۱۳۹۴ منتشر شده بود، داستانی رمزآلود و ماجراجویانه دارد که در فضای قدیم تهران اتفاق میافتد و مخاطبان این کتاب نوجوانان بالای ۱۵ سال هستند که به سالهای ۱۳۰۰ تا ۱۳۲۰ سفر میکنند و با قهرمان کتاب «بهاره» همراه میشوند، بهاره فرزند راننده عبدالله خان از صاحبمنصبان قشون است. او و برادرش مخفیانه به خانهی عبدالله خان قدم میگذارند و به رازهای عجیب دختران این خانه پی میبرند.
بازگشت به گذشته و خلق فضایی تاریخی سبب شده است تا این اثر با نزدیک شدن به خواستههای مخاطبان امروز اثری خواندنی و قابل تأمل شود: بعضی از ساکنان خانه قسم میخوردند که صدای شلیک گلولهای را شنیدهاند. عدهای از جمله مشحسین باغبان هر گونه درگیری و این قبیل کارها را انکار میکردند، اما با سنگینی گوش مشحسین چندان نمیشد بهحرفهایش اعتماد کرد،ظریفه خدمتکار مخصوص اختر که بنا به شایعاتی اساساً ارتباطی با مردعلی خدا بیامرز نداشت و در واقع دختر غیررسمی عبداللهخان بود، وجود هر مهمان و پنهان شدنشان را در باغ انکار میکرد و میگفت ستاره به مرض ذاتالریه مرده است.
۳- «گمشدگی»
نویسنده: مصطفی جمشیدی
مترجم : ---
انتشارات: راه یار
توضیحات:
رمان «گمشدگی» نوشته مصطفی جمشیدی که به تازگی توسط انتشارات راه یار در ۱۶۸ صفحه و با قیمت پشت جلد ۲۰۰۰۰ تومان در بازار کتاب چاپ و منتشر شده است.
کتاب داستانی «گمشدگی» روایتی داستانی براساس زندگی و فعالیتهای علیاصغر حکمت، وزیر معارف دوره پهلوی اول از بانیان و مؤثران واقعه کشف حجاب رضاخانی است؛ دورهای که رضاشاه که پس از بازگشت از سفر ترکیه در خرداد ۱۳۱۳ تحتتأثیر اقدامات غربگرایانه آتاتورک، یکی از موانع پیشرفت و ترقی کشور را حجاب زنان میدید و در اندیشه تغییر لباس مردم و ممنوعیت حجاب بود.
سرانجام پس از قیام خونین مسجد گوهرشاد در اعتراض به سیاستهای تغییر لباس اجباری و کشف حجاب، در روز ۱۷ دی ۱۳۱۴، علیاصغر حکمت بهعنوان وزیر معارف، به رضاشاه پیشنهاد میکند همراه با اعضای خانواده خود بهصورت بیحجاب در جشن فارغالتحصیلی دانشسرای عالی حاضر شود، رضاخان نیز در این روز، همراه با اعضای خانوادهاش که بیحجاب شده بودند، شرکت میکند و ممنوعیت حجاب بهصورت رسمی اعلام میشود.
از آنروز، به مدت هفت سال یعنی تا زمان رفتن رضاخان، بسیاری از زنان مسلمان ایرانی برای حفظ حجاب خود مجبور میشوند در خانهها بمانند و عدهای نیز در اثر بیحرمتیها و تعرض مأموران پهلوی، شهید شدند و علیاصغر حکمت که ظاهراً بهشدت از رضاخان وحشت داشته، ایده و اجرای همه کارها و اقداماتش را به شخص شاه نسبت میدهد، اما بعدها در خاطراتش اعتراف میکند که همه آنها طرحهای خودش بوده است. او در پاسخ به اعتراضها در پی اعلام قانون کشف حجاب، خودش را فقط مجری اوامر رضاخان مینامد، اما به شدت پیگیر اجرای درست قانون کشف حجاب و پشتیبانی فرهنگی از آن بوده است.
نظر شما