سلام نو پلاس: همان طور که می دانیم بیماری همه گیر کرونا هنوز تمام نشده است. همه ما آگاه هستیم که نمی توان نسبت به موجهای بعدی کرونا بی اهمیت بود و باید به هر قیمتی که شده از شیوع مجدد آن جلوگیری کرد. از آن جایی که برخی کارگران به محل کار خود بازگشته اند، این سوال پیش می آید که برای کاهش خطر ابتلا، کارفرمایان چه اقداماتی را نسبت به کارگران باید انجام دهند و یا نباید انجام دهند؟
علاوه بر این که هر یک از افراد باید برای حفظ سلامت خود بکوشند، کارفرمایان نیز در برابر سلامت کارگران خود مسئولیت دارند. قانونی وجود دارد که طبق آن کارفرمایان باید برای حفظ سلامت کارمندان و کارگران خود، اقدامات لازم را انجام دهند.
در این جا این سؤال پیش می آید که آیا کارفرما حق دارد فراتر از این قوانین عمل کند یا خیر؟
اگر اقدامات اضافی در داخل شرکت ها در نظر گرفته شود، این اقدامات باید مطابق با قوانین وضع شده کشور انجام گیرند. جمع آوری داده ها برای مبارزه با همه گیری ویروس کرونا توسط افراد عادی، باید مطابق اصول مندرج در قانون انجام شوند. اقدامات انجام شده برای محافظت از کارمندان و به طور عام جلوگیری از شیوع همه گیری کرونا باید متناسب باشد و نباید در آن زیاده روی گردد.
البته این اقدامات فقط در صورت رضایت داشتن کارمندان قانونی می باشد. البته قانون بعضی کشورها به تازگی اجازه انجام برخی اقدامات پیشگیرانه را حتی در صورت عدم رضایت کارمندان، به کارفرمایان داده است. این قانون احتمالاً تا زمانی که همه گیری ویروس کرونا تحت کنترل دائمی قرار نگرفته باشد، در این کشورها پا برجا خواهد ماند.
به همین ترتیب موارد زیر قابل قبول و مطابق با قانون هستند:
● دمای بدن هر شخصی که وارد محوطه کاری می شود (از جمله بازدید کنندگان) باید بررسی شود، زیرا پس از آن دیگر هیچ کنترلی از شخص انجام نمی گیرد. سنجش تب یک علامت قطعی در افراد مبتلا به کووید١٩ نیست. البته این کار را می توان نقض آزادی شخصی قلمداد کرد که ممکن است در پذیرش آن شک و تردید ایجاد کند و هر شخص بنا بر عقیده خود می تواند از پذیرش آن خودداری کند.
● جمع آوری اطلاعات بهداشتی هنگام ورود کارمند به محل کار، تا زمانی که این اطلاعات به منظور محافظت از خود کارمند، همکاران و عموم مردم باشد، بلامانع است. دعوت کارمند برای پاسخ به چند سؤال هدفمند در این زمینه قابل قبول است.
● درخواست از کارمند برای مطلع کردن هر چه سریع تر کارفرما از وجود هرگونه بیماری و احتمال آلودگی وی به ویروس، به کارفرمایان این امکان را می دهد تا در صورت لزوم، اقدامات لازم را برای محافظت از همکاران خود و دیگر افراد اطراف انجام دهند.
با این حال انجام اقدامات زیر مجاز نیست:
● ثبت و بایگانی مشخصات بهداشتی و درجه تب افراد مجاز نیست زیرا این اطلاعات خصوصی هستند.
● درخواست از کارمند برای پر کردن فرم هر روز یا در هر ورود. همان طور که در بالا اشاره شد، انجام این کار هر چند روز یک بار مثلا ماهی یک بار و بنا به ضرورت بلامانع است اما انجام بیش از حد این کار قابل قبول نیست. توبیخ و توضیح خواستن از کارمند برای تغییرات موجود در توضیحات روزانه ی فرم نیز صحیح نمی باشد.
● دعوت از کارمندی که مشغول دورکاری است برای تکمیل چنین فرمی مجاز نیست. تا زمانی که کارمند به محل کار بازنگشته است، جمع آوری چنین داده هایی ضروری به نظر نمی رسد. کافی است هنگام بازگشت کارمند به محل کار، از او دعوت کنید تا این فرم را پر کند.
● پرس و جوی مکرر از کارمندی که در طول همه گیری ویروس، خارج از مرزهای کشور بوده است قانونی نمی باشد. دعوت از کارمند برای آگاه کردن کارفرما بدون تأخیر در مورد هرگونه تغییر در پاسخ در فرم، یا حتی تکمیل چنین فرمی در فواصل معقول، به نظر کافی می باشد.
● ملزم کردن کارمندان به نصب یک برنامه ردیابی در تلفن های همراهشان مجاز نیست. با این حال بسیاری از کشورها این کار را انجام می دهند!
در هر صورت این اطمینان نیز وجود دارد که جمع آوری این داده ها با اقدامات فنی و سازمانی، یعنی اقدامات امنیتی لازم برای جلوگیری از دسترسی دیگر افراد همراه است. لازم به ذکر است کمیته حفاظت از داده ها بیانیه ای صادر کرده و یادآوری کرده است که جمع آوری اطلاعات بهداشتی هنگامی قابل قبول است که علاقه عمومی به حوزه بهداشت عمومی وجود داشته باشد.
به چند نمونه از قوانین مربوط به کارفرمایان توجه کنید:
● توجه و آشناسازی کارگران نسبت به رعایت مقررات و موازین بهداشتی و حفاظتی در محیط کار
● تهیه دستورالعمل های لازم برای انجام کار مطمئن، سالم و بدون خطر و همچنین استفاده صحیح از لوزام و تجهیزات بهداشتی و حفاظتی در محیط کار توسط کارفرما و سایر مسئولان
● تشویق کارگرانی که در امر حفاظت فنی و بهداشت کار علاقه و جدیت دارند
● اعلام موارد مشکوک به بیماری به مراکز بهداشت مربوطه
● تعیین خط مشی روشن و منطبق با موازین حفاظتی وبهداشتی بر حسب شرایط اختصاصی هر کارگاه جهت حفظ و ارتقاء سطح بهداشت کارگر در محیط کار
نظر شما