۴ مرداد ۱۳۹۹ - ۱۰:۵۵
کد خبر: 55159683

ترکیب دارایی‌های سهام عدالت، متنوع و از ۴۹‌ شرکت مهم تشکیل شده است و یک سبد کاملا ارزنده است.

ارزش پرتفوی سهام عدالت

به گزارش سلام نو، روزنامه سیاست‌روز نوشت: هنوز یک ماه از سال ۹۹ نگذشته بود که وزیر اقتصاد درهیاهوی مهلت در نظر گرفته شده برای دارندگان سهام عدالت از ارزشی برای سهام عدالت سخن گفت ؛که دارندگان آن را که عمدتا اقشار کم درآمد و آسیب پذیر بودند برای دستیابی به این میزان دارایی در وانفسای تورم و گرانی مشتاق تر شدند.

دژپسند گفت: «با آزادسازی سهام عدالت حدود ۴۰۰هزار میلیارد تومان به‌ارزش بازار سرمایه افزوده شده است و اگر معامله سهام عدالت پذیرش شود آن وقت همگان خواهند دید بازار سرمایه چقدر عمق پیدا خواهد کرد.»

وزیر اقتصاد مدعی شد که «آزادسازی سهام عدالت در یکی از بهترین زمان‌های ممکن اتفاق افتاد چون ویروس کرونا زندگی اقشار مختلف جامعه را تحت تأثیر خود قرار داده است ازاین‌رو دارندگان سهام عدالت می‌توانند سهام خود را عرضه و منابع حاصل را صرف زندگی خود کنند. همچنین جدا از این آزادسازی سهام عدالت باعث شده عمق بازار سرمایه افزایش پیدا کند.» پیش ازوی نیز رئیس سازمان خصوصی سازی اعلام کرده بود؛ «ارزش روز هر برگ سهام عدالت ۱۱میلیون تومان شده است.»

صالح در تشریح تعداد دارندگان این سهام اینگونه عنوان کرد « سال ۸۵ با اجازه رهبری، سهام عدالت ایجاد شد که برای افراد تحت پوشش کمیته امداد و سازمان بهزیستی تخفیف ۵۰ درصدی در نظر گرفته شد که باید ظرف ۱۰ سال اقساط سود شرکت‌ها به خزانه واریز می‌شد پس از گذشت این مدت یعنی در سال ۹۵ برای مشمولان کمیته امداد و سازمان بهزیستی سهام یک میلیون تومانی و برای سایر افراد سهام ۵۳۰ هزار تومانی در نظر گرفته شد که در مجموع تعداد سهام‌داران عدالت به ۴۹ میلیون و ۱۰۰ هزار نفر رسیده است.»

اعلام خبر ۱۰ یا ۱۱ برابر شدن ارزش سهام عدالت کافی بود تا دارندگان سهام عدالت برای فروش این دارایی لحظه شماری کنند و همین اتفاق موجب شد تا درصد قابل توجه ای از این افراد فارغ از داشتن یا نداشتن دانش و آگاهی کافی روش مستقیم را برای مدیریت سهام عدالت خود برگزینند.

ارزشمندی کاغذی یا واقعی

همزمان با اعلام ارزشمند تر شدن سهام عدالت از سوی وزیر اقتصاد وی از انتخاب روش مستقیم توسط ۹۰ درصد دارندگان این سهام خبر داد. اگرچه بعد ترها درصد این تعداد تغییر کرد اما این درصد هم نتوانست از اشتیاق دارند این سهام و تحرکی که به واسطه فروش آن در بازار ایجاد شد بکاهد. داستان فروش سهام عدالت و دغدغه های فروش آن و به تبع اثراتی که بر بازار خواهد گذاشت به همین مسایل ختم نشد و با ورود بانک ها به این داستان به عنوان متهمانی که هیچ گاه رد خون بر دستانشان باقی نمی ماند ،فرآیند کار شکل و شمایل دیگری به خودگرفت.

براساس گزارش برخی رسانه ها از روند فروش سهام عدالت رویه کاری توسط این نهادهای مالی به این صورت است که درغیاب اطلاع رسانی صحیح نهادهای مربوطه در خصوص ارزش این سهام و مزایای استفاده از آن به عنوان وثیقه و به دنبال نیاز مالی تعدادی از دارندگان سهام عدالت؛ بانک ها با فرصت طلبی ارزش ۳۰ درصد سب سهام این افراد را ۴۵۰ هزار تومان اعلام می کنند.

حکایت این فرصت طلبی آنگونه که روایت شده بدین شرح است که «مشکلات معیشتی برای اقشار آسیب پذیر،تورم و گرانی و از همه بدتر شیوع کرونا و راکد شدن کسب وکارها راهی جز تفکر فروش این سهام برای اینافراد نگذاشته است و از آنجایی که دارندگان این سهام،اغلب از اقشار ضعیف جامعه هستند و در شرایط فعلی اقتصادی به پول نیاز دارند و از سوی دیگر به دلیل بوروکراسی اداری حوصله وثیقه‌گذاری برای دریافت وام را ندارند، راحت‌ترین راه یعنی فروش ۳۰‌درصد سهامشان را انتخاب کرده‌اند.

مفت خری یا هجوم تقاضا

این اتفاق منجر به آن شد تا برخی رسانه ها چرایی ماجرا را جستجو کنند که دراین بین با بررسی ها انجام شده ،برای بیان عمق فاجعه از کلماتی همچون «مفت‌خری سهام عدالت» توسط بانک ها استفاده کردند.

موضوع ازآن قرار بود کهبرخی دارندگان برای فروش ۳۰‌درصد سهام عدالت خود به بانکی که شماره شبا همان بانک را در سامانه اعلام کرده‌بودند، مراجعه کرده و در حالی که ارزش اسمی سهام عدالتشان۴۹۲‌هزار تومان و ارزش پرتفوی (ترکیب دارایی) روز سهام عدالت بیش از ۸‌میلیون تومان بوده است ، اما وقتی برای تقاضای فروش ۳۰‌درصد سهام به بانک مراجعه کردند، متصدی بانک بعد از کلی ضرب و تقسیم اعلام کرد در این مرحله فقط ۴۵۰‌هزار تومان پول نقد به شما تعلق می‌گیرد.

همین یک اتفاق کافی بود تا تمام رویاهای مشمولانی که برای فروش سهام عدالت اقدام کرده بودند ،نقش برآب شود. از یک هر روز شاهد اخباری هستند که شاخص بورس رکوردهای پی در پی را در هم شکسته و به گفته متولیان با نقدینگی که در حال ورود به این بازار است ، روند کار به شکلی شده که ارزش بسیاری از سهام شرکتها از آنچه که هست و یا باید باشد فراتر رفته است .

ارزش پرتفوی سهام عدالت

به اعتقاد کارشناسان اقتصادی ؛ با توجه به اینکه پرتفوی (ترکیب دارایی‌های سهام عدالت) متنوع است و از ۴۹‌شرکت مهم شامل ۳۶‌شرکت ارزنده بورسی و ۱۳‌شرکت غیر بورسی تشکیل شده است، بنابراین این سبد یک سبد کاملا ارزنده است . نکته جالب در تحلیل بانکها و اتفاقی که رقم زده اند آن است که افزایش تقاضا برای فروش سهام از سوی دارندگان آن زیاد شده و همین منجر به افت ارزش این سهم ها شده است.

اگرچه این پاسخ در نوع خود توجیهی بیش نبوده و پرونده سیاه بانکها بر سر حس بی اعتمادی که با کارهای خود از پرداخت تسهیلات تا محاسبه سود مرکب و بیش از عرف ایجاد کرده اند ؛پاک نخواهد شد اما یک مساله را به خوبی نمایان می کند که این قبیل محاسبات و ناهمخوانی آن با رشد پی در چی بورس یا ماحصل یک دروغ بزرگ از سوی متولیان است و یا مفت خری بانک ها و نهادهای مربوطه و در یک برآیند کلی این نکته را گوشزد میکند که هر جا نظارتی وجود نداشته باشد و یا نمادین باشد حاصلی جز این ندارد و این میان تنها دود آن به چشم مردم می رود، مردمی که عمدا آن را قشر آسیب پذیر تشکیل داده همچنان کمرش زیر بار فشارهای تورمی؛ معیشتی و ...خم شده و این بی اعتمادی آنها و مفت خری ها آن را بیشتر تحت فشار قرار می دهد.

کد خبرنگار: ۱۴
۰دیدگاه شما

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • پربازدید

    پربحث

    اخبار عجیب

    آخرین اخبار

    لینک‌های مفید

    ***