به گزارش سلام نو، ایرنا نوشت: تارنمای یاهونیوز به نقل از یک مقام سابق آمریکایی نوشت که «آژانس مرکزی اطلاعات» (سیا) پس از دریافت اختیارات گسترده از سوی دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا یک مجموعه عملیات سایبری مخفیانه علیه ایران و کشورهای دیگر انجام داده است.
یاهونیوز در گزارش چهارشنبه خود نوشت: این اختیارات محرمانه آزادی عمل بیشتری در مورد نوع عملیاتها و اهداف مورد نظر به سیا داده و به این آژانس این امکان را میدهد تا بدون کسب تاییدیه از کاخ سفید عملیاتهای سایبری مخفیانه انجام دهد.
یک مقام سابق دولت آمریکا که نامش فاش نشده است، گفت که این فرمان «بسیار تهاجمی اختیارات بسیار ویژهای به سیا داد تا مبارزه تهاجمی را به برخی از کشورهای متخاصم بکشاند.»
این کشورها عبارتند از روسیه، چین، ایران و کره شمالی. یک مقام سابق دیگر نیز اعلام کرد نام این کشورها در سند این فرمان آمده است اما امکان انجام عملیات در مورد سایر کشورها نیز وجود دارد.
بر اساس این گزارش، اختیارات جدید سیا اقدامات هکری برای جمعآوری اطلاعات را شامل نمیشود بلکه راه را برای این آژانس باز میکند تا عملیاتهای تهاجمی سایبری انجام دهد که هدف آنها ایجاد اخلال (مانند قطع برق) و تخریب است.
یاهونیوز در گزارش اختصاصی خود نوشت: این فرمان کار را برای سیا آسانتر کرده است تا به زیرساختهای کشورهای متخاصم نظیر پتروشیمیها خسارت وارد کند و همچنین عملیاتهای هک و افشای اطلاعات مبادرت ورزد.
این فرمان همچنین به سیا اجازه میدهد تا علیه سازمانهایی مانند بانکها و سایر نهادهای مالی نیز حملات سایبری اخلالگرانه انجام دهد.
یکی دیگر از تغییرات مهم در این فرمان آن است که الزامات و محدودیتها برای انجام عملیاتهای سایبری مخفیانه علیه نهادهایی مانند سازمانهای رسانهای، خیریهها، نهادهای مذهبی و شرکتهای همکار با سرویسهای اطلاعاتی خارجی و افراد مرتبط با این نهادها را کاهش داده است.
یاهونیوز افزود، از دو سال پیش این فرمان به امضای ترامپ رسید، سیا بلافاصله برای انجام عملیاتهای خود از فرصت استفاده کرد و تاکنون دستکم ۱۲ عملیاتی را که در فهرست خواستههایش بود، انجام داده است.
یک مقام سابق دولت آمریکا گفت: این اقدامات شامل ملغمهای از عملیاتهای تخریبی همچون آتشسوزی و انفجار و انتشار اطلاعات بوده است، یعنی درز اطلاعات یا چیزی شبیه به درز اطلاعات.
برخی منتقدان این فرمان که شماری از مقامهای سابق دولت آمریکا نیز جزو آنها هستند، آن را اقدامی خطرناک میدانند که ممکن است تبعات ناخواستهای داشته باشد و حتی جان افراد را به خطر اندازد.
سیا سالهای تلاش میکرد تا اختیارات خود را در حوزه سایبری افزایش دهد. در سال ۲۰۱۶ هنگامی که مساله دخالت ادعایی روسیه در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا مطرح شد، مقامهای دولت باراک اوباما در صدد آن برآمدند تا دست به اقدام تلافیجویانه علیه کرملین بزنند.
پس از آن بحثهایی در میان مقامهای ردهبالا مطرح و پیشنهاد شد تا سیا به هک و افشای اطلاعات درباره مقامهای روسیه و نابودی سرورهای روس مبادرت ورزد.
مقامهای سابق دولت آمریکا گفتند، اما چند روز پیش از آنکه این عملیاتها در اواخر تابستان ۲۰۱۶ انجام شود به عناصر اطلاعاتی گفته شد که دست نگه دارند.
یک مقام سابق امنیت ملی آمریکا گفت که این دستور از بالاترین سطوح دولت اوباما صادر شده بود.
در روزهای آغازین دولت ترامپ، مقامهای اطلاعاتی امیدوار بودند که رییس جمهوری جدید اجازه انجام این عملیاتها را به آنها بدهد. اما مقامهای دولت ترامپ علاقهای به تلافیجویی علیه روسیه نداشتند.
وقتی امیدها به انجام این عملیات از بین رفت بحثها در مورد گسترش اختیارات سایبری سیا همچنان با شدت ادامه یافت.
سرانجام حامیان افزایش این اختیارات دست برتر را یافتند و سیا ترغیب شد تا به دنبال اقدامات تهاجمی بیشتری در فضای سایبری باشد.