سلام نو – سرویس سیاسی: بالاخره مجلس جدید که وعده حساب کشی از دولت و نظارت بر آن را داده بود بعد از یک جلسه متشنج و جنجالی با وزیر امور خارجه، سراغ رئیس جمهور رفت تا به گفته یکی از نمایندگان تذکر دهنده به ظریف "روحانی را به محکمه" بکشاند.
وضعیت آشفته اقتصاد ایران در سال جدید در کنار التهابات بازار ارز، مسکن و اعتراض مردم به این وضعیت باعث شده تا اهالی بهارستان حتی در سوال از ظریف هم از نقش او در دلار 20 هزار تومانی بگویند.
حالا هم نمایندگان دنبال سوال از حسن روحانی هستند و "محور سوالات هم مسکن، ارز، افزایش قیمت کالاهای ضروری، ازدواج جوانان است."
اما چرا نمایندگان ناگهان از صفر به صد رسیدند و به جای وزارت اقتصاد یا صمت مستقیم به سراغ حسن روحانی رفتند؟ پس از کارهایی مثل ختم قرآن و نامگذاری فرودگاه و البته کشیدن پرونده تاجگردون به صحن مجلس در کنار ادامه یافتن التهابات بازار، همان اندک بدنه رای نمایندگان مجلس را نیز حسابی ناراضی کرد تا نمایندگان همین اول کار شمشیر را برای دولت روحانی از رو ببندند.
ناصر موسوی لارگانی که از چهرههای اصلی طرح سوال از حسن روحانی است میگوید که "بحث استیضاح را به دلیل اینکه جو کشور مشتنج میشود به صلاح کشور نمیدانم چراکه فرصتی هم از دولت باقی نمانده است که ما بخواهیم استیضاح را طرح کنیم." با این همه این نماینده مجلس مایل است که در صورت قانع نشدن نمایندگان از پاسخهای رئیس جمهور پرونده روحانی حتما به قوه قضاییه ارجاع شود.
اما تمام نمایندگان این چنین فکر نمیکنند. محدنقی نقدعلی دیگر نماینده مجلس یازدهم معتقد است روحانی فکر کرده مجلس مجبور است در یک سال آخر با او مماشات کند و مجلس باید نشان دهد که این طور نیست.
او میگوید که مجلس وکیل الدولهای قبلی هم از پاسخهای روحانی قانع نشد و میافزاید: اکیدا و شدیدا بر بحث استیضاح رئیس جمهور مصر هستم چراکه می دانم سوال، تذکر دادن وپیگیریهای پایینتر از استیضاح و عدم کفایت جواب نمی دهد.
استیضاح روحانی؛ بازی اصلاحطلبان یا اعتقاد تندروها؟
در مقابل حامیان استیضاح روحانی اما مخالفانی هم وجود دارند، مخالفانی که با دولت روحانی همدل نیستند اما به دلایل مختلف استیضاح را به صلاح نمیدانند. بخشی از جریان تندروی مخالف استیضاح معتقد است خلع روحانی در یک سال آخر باعث میشود او از زیر مسئولیت شانه خالی کند. باید اجازه داد او دوره خود را به پایان برساند و بعد پروندهاش را به دستگاه قضایی فرستاد.
احمد توکلی نماینده پیشین مجلس هم با سوال و حتی استیضاح روحانی موافق است و معتقد است این مسئله نباید تابو باشد. او با اشاره وضعیت اقتصادی به ویژه وضعیت ارزی میگوید: طرح سوال از رئیس جمهور صد در صد موضوعیت دارد چون رئیس جمهور در حال نزدیک کردن کشور به لبه پرتگاه است.
در آن سو برخی تحلیلگران اصولگرا معتقد هستند که در شرایط فعلی باید نقصهای دولت را بهبود داد و از تنش بیشتر خودداری کرد. عباس سلیمینمین از جمله این چهرهها است که معقتد است "برخی نیروها در مجلس هستند که متاثر از جریاناتی هستند که آنها به دنبال ایجاد یک نوع فضایی برای عدم موفقیت مجلس هستند." او این نیرو را یاران احمدینژاد میداند و از طرف دیگر معتقد است چهرههایی مثل صادق زیباکلام دنبال تحریک مجلس برای استیضاح روحانی هستند.
اما صادق زیبا کلام چه میگوید که به نظر سلیمی نمین تحریک مجلس است؟ این استاد دانشگاه معقتد است در شرایط فعلی نظام اجازه استیضاح روحانی را نمیدهد و میگوید: امروز کشور دیگر درآمدی ندارد چون صادراتی نیست که درآمدی باشد. واقعا سال آینده رئیس جمهور برآمده از جناح مخالف روحانی چه کار می خواهد بکند؟
بازخوانی یک استعفا
حرف زیباکلام چه تحریک مجلس باشد چه نباشد چندان بیراه نیست و بعید است نظام به طور عادی مایل باشد حسن روحانی پیش از موعد کلید پاستور را به کس دیگری تحویل دهد.
حسن روحانی در یکی از نشستهای خبری خود با اشاره به دو باری که نزد رهبری اعلام آمادگی برای استعفا کرده بود گفت: «هیچوقت به دنبال استعفا نبودم، ولی در همان روزهای اول دولت درحالیکه هنوز مراسم تحلیف انجام نشده بود و مسائل اقتصادی آن روز مطرح بود، خدمت رهبری گفتم که اگر کسی یا دولت بهتری وجود دارد که میتواند خدمت کند، من حاضرم کنار بروم، اما ایشان شدیدا رد کردند و گفتند دوست دارم تا آخرین روز خدمت کنید. در سال ۹۷ هم باز به دلیل مسائلی که در دولت پیش آمد، همین موضوع را با ایشان مطرح کردم و ایشان این بار گفتند که من حتی یک ساعت زودتر هم اجازه نمیدهم کار دولت خاتمه یابد».
دو باری که حسن روحانی اعلام استعفا کرد دو مقطع مهم بود. نخستین بار زمانی بود که او در یک انتخابات فوق رقابتی پیروز شد و در برابر ترامپی قرار گرفت که قصد ساختن با ایران را نداشت. او با اعلام استعفا میخواست فضا را برای دیگران باز کند که با مخالفت رو به رو شد. نوبت دوم نیز درست بعد از عواقب اعتراضات دی ماه 96 بود، اعتراضاتی که از مشهد شروع شد و به تعبیر روحانی به ترامپ جرات خروج از برجام را داد. روحانی آن وقت هم اعلام کرد که آماده است برای جلوگیری از تنش از پاستور خارج شود که باز هم رهبری موافقت نکردند.
بعید به نظر میرسد در شرایط فعلی و در حالی که فشار سیاسی، نظامی و امنیتی آمریکا و اسرائیل به اوج خود رسیده نظام مایل به خروج یکی از امنیتیترین رئیس جمهوران ایران از پاستور باشد و ترجیح میدهد روحانی را هم به دلایل تجارت امنیتی و دیپلماتیک و هم به دلیل دوری از تنش تا آخر دوره در مسند رئیس جمهور حفظ کند.