محققان شرکت چند ملیتی فناوری اطلاعات "انایسی"(NEC) ژاپن در مطالعه اخیرشان موفق به تولید بیوپلاستیکهای مبتنی بر گیاه شدهاند که میتواند ظرف چهار سال تجزیه شود.
به گزارش ایسنا و به نقل از گیزمگ، بیوپلاستیکها(Bioplastics) مواد پلاستیکی هستند که از منابع زیستتوده تجدیدپذیر، مانند روغنها و چربیهای گیاهی، نشاسته ذرت، کاه، خرده چوب، خاک اره، ضایعات مواد غذایی بازیافت شده و غیره تولید میشوند. بیوپلاستیک را میتوان از محصولات جانبی کشاورزی و همچنین از بطریهای پلاستیکی استفاده شده و سایر ظروف با استفاده از میکروارگانیسمها تهیه کرد. محققان ژاپنی با در نظر داشتن اثرات مخرب آلودگی پلاستیک در جهان موفق به تولید بیوپلاستیکهایی مبتنی بر گیاه شدند که این بیوپلاستیکها در حدود چهار سال پس از قرار گرفتن در محیط تجزیه میشوند.
استفاده از پلاستیکها در دنیای مدرن بسیار زیاد شده است و از پلاستیک در اشیا مختلفی مانند کیسههای مواد غذایی، مسواک و بطری نوشابه و...استفاده میشود. اما سالها طول میکشد تا این پلاستیکها در محیط زیست تجزیه شوند و این یک مشکل اساسی به شمار میرود حالا محققان ژاپنی راه حل نوینی برای این مشکل ابداع کردهاند.
پلاستیکها جزو ماندگارترین دست سازهای بشری است که برای سالیان متوالی در طبیعت مانده و در کوتاه مدت قابل تجزیه نیست. هزار سال طول میکشد تا یک قوطی پلاستیکی تجزیه شود. کیسههای پلاستیکی که در طبیعت رها میشوند، علاوه بر ایجاد نازیبایی در چهره طبیعت و تخریب آن، با آزاد کردن مواد شیمیایی باعث آلودگی خاک نیز خواهند شد. همچنین بعضی از حیوانات اهلی و وحشی با خوردن این مواد پلاستیکی آسیب جدی دیده و در برخی مواقع باعث مرگ آنها و به خطر افتادن محیط زیست و حیات وحش میشود.
بیوپلاستیکهایی که محققان ژاپنی توسعه دادهاند، "نِسایکل"(NeCycle ) نام دارد و تقریباً ۵۰ درصد آن از سلولز گیاهان غیرخوراکی مانند چوب و نی ساخته شده است و درست مانند پلاستیکهای معمولی قابل استفاده است. عملکرد این بیوپلاستکها دقیقا همانند پلاستیکهای معمولی است اما تفاوتی که این بیوپلاستیکها دارند این است که مانند پلاستیکهای معمولی تجزیه آنها سالیان طولانی طول نمیکشد و تنها طی چهار سال تجزیه میشوند. پژوهشگران در حال تولید انبوه این بیو پلاستیکها هستند و امیدوارند این بیوپلاستیکها در سال مالی ۲۰۲۵ با قیمت ۵ میلیارد ین(حدود ۴۶ میلیون دلار آمریکا) به فروش برسند.