به گزارش سلام نو، هزینه های ذخیره، کاهش ارزش روپیه در برابر دلار و یارانه دولت به برنج های غیر باسماتی باعث شده که قیمت این محصول در مقایسه با سال گذشته 15 تا 20 درصد افزایش یابد.
آغاز واردات برنج توسط ایران یک ماه زودتر از موعد مقرر برای تولید کنندگان برنج هند و پاکستان خبر خوشایندی بوده است.
معمولا قیمت و تقاضای برنج باسماتی در ماه ژانویه هر سال افزایش می یابد. در این ماه، ایران پس از پایان دوره ممنوعیت واردات برنج که به منظور حمایت از تولید داخلی برنج انجام می شود، بار دیگر مجوز واردات برنج را صادر می کند.
اما در دوره جاری، تهران که با تحریم های آمریکا روبرو شده است، واردات برنج خود را یک ماه زودتر(دسامبر ) آغاز کرد.
تجار هندی اعلام کرده اند که آنها با مشکلات پرداختی در تجارت با ایران مواجه هستند.
در دوره جاری ایران تنها پس از دریافت بار نامه ،اقدام به پرداخت بهای برنج خریداری شده می کند.
'راج نارندرا کومار' یک صادر کننده برنج باسماتی هند گفت: در سال های گذشته صادر کنندگان بر اساس تاریخچه و حجم صادرات، پول خود را به صورت پیش پرداخت دریافت می کردند. اما در سال جاری این وضعیت تغییر کرده است.
هند سالانه چهار میلیون تن برنج به کشور های مختلف صادر می کند که از این میان، ایران، عربستان سعودی، کویت، امارات، آمریکا و انگلیس بزرگترین مشتریان برنج باسماتی هند محسوب می شوند.
با توجه به داده های اتحادیه صادر کنندگان برنج هند، ایران20 تا 25 درصد از صادرات برنج باسماتی هند را وارد می کند.
تقاضای سالانه ایران برای برنج باسماتی حدود دو میلیون و 400 هزار تن برآورد می شود که یک میلیون و 400 هزار تن در داخل تولید و بقیه از طریق واردات از کشورهای مختلف از جمله هند، پاکستان ،اروگوئه و دیگر کشورها تامین می شود.
به گفته کارشناسان، نیاز ایران به واردات سالانه یک میلیون تن برنج و به طور متوسط هر ماه 100 هزار تن ، بازار پرسودی را برای صادرکنندگان برنج به کشور فراهم کرده است.
براساس گزارش سازمان توسعه صادرات محصولات کشاورزی و غذایی فرآوری شده هند، برنج باسماتی یکی از بزرگترین کالاهای کشاورزی صادراتی هند بوده و ایران نیز یکی از مصرف کنندگان بزرگ این محصول به شمار می رود.
/ایرنا