سلام نو - سرویس فرهنگ و هنر | مرتضی کوه مسکن : «شکستن همزمان بیست استخوان» فیلم درامی به نویسندگی و کارگردانی جمشید محمودی و تهیه کنندگی نوید محمودی و نقش آفرینی بازیگران مطرحی نظیر محسن تنابنده، مجتبی پیرزاده، علیرضا استادی، فرشته حسینی، سعید چنگیزیان و ... در سال 1396 تولید شده است.
فیلم «شکستن همزمان بیست استخوان» در تاریخ ۲۲ شهریور ۱۳۹۸ بر روی پرده سینما ها رفت و علیرغم حضور بازیگران مطرحی نظیرمحسن تنابنده، علیرضا استادی، فرشته حسینی، سعید چنگیزیان و ... توانست به فروش بسیار پایین ۲۳۲٬۴۷۲٬۰۰۰ تومان در گیشه دست یابد که به نوعی شکست برای گروه تهیه فیلم محسوب می شود.
فیلم «شکستن همزمان بیست استخوان» علیرغم فروش پایینش در سینمای ایران در جشنواره های متعددی حضور یافته و جوایز فراوانی را نیز کسب کرده است، که از مهمترین آنها می توان به جایزه بهترین فیلم جشنواره سرشناس بوسان کره جنوبی اشاره کرد، این جشنواره یکی از جشنوارههای معتبرآسیا است و میان سینماگران به جشنواره اسکار آسیا نیز مشهور است، لازم به ذکر است این فیلم در نود و یکمین دوره جوایز اسکار در بخش بهترین فیلم خارجی زبان مراسم جایزه اسکار به عنوان نماینده کشور افغانستان نیز حضور داشته است.
بیشتر بخوانید :
نقد فیلم «جن زیبا» / اثری پر بازیگر اما ناموفق در گیشه
نقد فیلم «ماجرای نیمروز2 : ردخون» / اثری ناموفق نسبت به قسمت قبلی
نقد فیلم «مردی بدون سایه» / مردی بدون سایه کارگردانی بدون هدف
نقد فیلم «سمفونی نهم» / فیلمی سورئال در بستر تاریخ
نقد فیلم «جانان» / فیلمی پر هزینه با سوژه تکراری
نام فیلم «شکستن همزمان بیست استخوان» در نگاه اول شاید اسم عجیبی به نظر برسد، که فیلمساز در ابتدای فیلم با دادن پیامی از دلیل نامگذاری فیلم پرده بر می دارد، و متن زیر به صورت تایتل دلیل نامگذاری فیلم را روشن می کند، این فیلم که با نام بینالمللی «رونا، مادر عظیم» نیز شناخته می شود، درست چند ماه پس از درگذشت مادر برادران محمودی تولید شده است و آنها این فیلم را به روح مادرشان پیشکش کرده اند.
بدن یک انسان در حالت طبیعی می تواند تا 45 واحد درد را تحمل کند و پس از آن مغز برای تحمل فشار، دستور بیهوشی می دهد، زنها در هنگام زایمان، 57 واحد درد را تحمل می کنند، که این درد معادل است با : شکستن همزمان بیست استخوان
کارگردانی فیلم «شکستن همزمان بیست استخوان» بر عهده جمشید محمودی نویسنده و کارگردان 37 ساله مهاجر افغانی و مقیم ایران است، جمشید محمودی که برادر نوید محمودی نویسنده، تهیهکننده و شاعر می باشد در سن 3 سالگی از ولایت پروان افغانستان به کشور ایران مهاجرت کرده اند، وی فعالیت هنری اش را از جوانی به همراه برادرش و به صورت تجربی آغاز کرده و فعالیت حرفه ای اش در سینما را در سال 1390 با فیلم «قلب ها باخبر از عاطفه اند» آغاز کرد.
فیلم «شکستن همزمان بیست استخوان» سومین فیلم بلند سینمایی این کارگردان افغانی مهاجر سینمای ایران در مقام کارگردان محسوب می شود، وی پیش از این فیلم، کارگردانی فیلم های بلند سینمایی شاخصی نظیر: «قلب ها باخبر از عاطفه اند»، «چند متر مکعب عشق» و ... را در کارنامه کارگردانی خود دارد.
این کارگردان جوان نویسندگی و تهیه کنندگی فیلم «رفتن» به کارگردانی برادرش نوید محمودی را نیز در کارنامه خود دارد و به همراه برادرش دو سریال «سایه بان» و «دل دار» را نیز برای صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران تولید کرده است و با ساخت فیلم «چند متر مکعب عشق» توانست قدرت کارگردانی اش را به رخ سینماگران ایرانی بکشد و خود را به عنوان یک فیلمساز آینده دار بر سر زبان ها بیندازد، وی در سی و هشتمین جشنواره ملی فیلم فجر که سال گذشته برگزار شد با فیلم «مردن در آب مطهر» همانند فیلم «رفتن» در مقام تهیه کننده و نویسنده حضور داشته است.
فیلم «شکستن همزمان بیست استخوان» هر چند به موفقیت فیلم قبلی این کارگردان یعنی «چند متر مکعب عشق» نمی رسد، اما دارای کارگردانی بسیار دقیقی است که در کنار قاب بندی های خوب کوهیار کلاری آن را به یک فیلم قابل قبول بدل می کند و علیرغم نداشتن بازیگران مطرح زیاد در فیلم، اما دارا بودن از یک قصه جذاب پیرامون مهاجران افغان و قانون های سخت گیرانه کشور پیرامون این مهاجرین، فیلم بسیار خوش ساختی است.
تهیه کنندگی فیلم «شکستن همزمان بیست استخوان» بر عهده نوید محمودی بوده است، وی پیش از این تهیه کنندگی فیلم بلند سینمایی شاخصی نظیر «قلب ها باخبر از عاطفه اند»، «چند متر مکعب عشق» را برعهده داشته و این فیلم سومین حضور وی در مقام تهیه کننده یک فیلم سینمایی محسوب می شود و این فیلم علیرغم قصه خوب و حضور محسن تنابنده، در سینماها با استقبال مواجه نشد و یک شکست در کارنامه هنری این هنرمند محسوب می شود.
یکی از مهمترین انتقادهایی که همیشه از این دو برادر در سینما ایران مطرح است همان بحث ناسیونالیستی است، در آنجا که این دو برادر به عنوان سینماگران کشور افغانستان با استفاده از بودجه های دولتی کشور ایران فیلم هایی در خصوص مردم و مهاجرین سرزمین خودشان تولید و در جشنواره های جهانی نیز به عنوان نماینده کشور افغانستان شرکت می کنند.
با بررسی کارنامه این دو برادر می توان به این نتیجه رسید که ترکیب جمشید محمودی در مقام نویسنده و کارگردان و نوید محمودی در مقام تهیه کننده با توجه به تولید سه اثر «قلب ها باخبر از عاطفه اند»، «چند متر مکعب عشق» و «شکستن همزمان بیست استخوان» ترکیب بهتری نسبت به ترکیب نوید محمودی در مقام نویسنده و کارگردان و جمشید محمودی در مقام تهیه کننده با توجه به تولید سه اثر ضعیف «رفتن»، «رونا جان»، «مردن در آب مطهر» است.
فیلمنامه فیلم «شکستن همزمان بیست استخوان» نیز همانند دو اثر دیگر این کارگردان «قلب ها باخبر از عاطفه اند»، «چند متر مکعب عشق» نوشته جمشید محمودی است و یکی از نقاط قوت فیلم را هم می توان همین قصه خوب و داستان گو فیلم عنوان کرد، فیلمنامه ای که با یک ریتم مشخص آغاز می شود و پس از طرح قصه که مریضی رونا ( مادر قصه ) با بازی فاطمه حسینی و ایجاد تعلیق های گوناگون برای پیوند کلیه توسط فرزندانش بیننده را تا انتهای قصه همراه خود نگه می دارد.
خطر اسپویل داستان
قصه فیلم «شکستن همزمان بیست» در خصوص یک مهاجر افغان به نام عظیم با بازی محسن تنابنده است که در شهرداری تهران مشغول به کار است تا بتواند به خانواده مادر و برادرش فاروق با بازی مجتبی پیرزاده کمک کند تا به صورت قاچاقی رهسپار کشور آلمان شوند، اما در لحظه آخر فاروق از بردن مادرشان منصرف میشود و عظیم نیز متوجه میشود مادرشان نیازمند عمل پیوند است ومادرشان در صورت عدم پیوند تا 2 ماه دیگر از دنیا می رود، پس از پیدا شدن فرد پیوند دهنده عظیم متوجه می شود که ایرانی ها به فرد خارجی از لحاظ قانونی نمی توانند عضو اهدا کنند و تنها فرد مناسب برای این کار خود او است، حالا باید بین جان خودش و مادرش یکی را انتخاب کند و ...
یکی دیگر از نقاط قوت فیلم «شکستن همزمان بیست استخوان» علاوه بر کارگردانی خوب و فیلمنامه بی نظیر جمشید محمودی بازی درست بازیگران این فیلم است که در فضا سازی قصه بسیار کمک کرده است، از بازی دلنشین و خوب فاطمه حسینی در نقش رونا گرفته تا محسن تنابنده که بازی خوب و کنترل شده ای از خود ارائه کرده است.
محسن تنابنده که پس از بازی در نقش های کمدی بیشتر مخاطب از او انتظار بازی در همین ژانر را دارد، اما توانسته به خوبی با نقش عظیم در فیلم «شکستن همزمان بیست استخوان» از عهده نقشش در این فیلم بر بیاید، نقشی که چه به لحاظ جنس بازی و چه به لحاظ لهجه طبیعتاً نقش سختی برای وی محسوب می شد و می توان این فیلم را اثری درخشان در کارنامه بازیگری وی لحاظ کرد.
اما در نقطه مقابل نقش عظیم، نقش هنگامه با بازی فرشته حسینی خواهر وی در فیلم می باشد و آنطور که باید و شاید نویسنده به این نقش نپرداخته است و حذف این نقش نیز تاثیری در کلیت قصه ندارد و بسیار بی هدف از ابتدا تا انتها در فیلم حضور دارد و تاثیری بر روی درام قصه ندارد.
سایرعوامل فیلم «شکستن همزمان بیست استخوان» عبارتند از : نویسنده و کارگردان : جمشید محمودی، تهیه کننده : نوید محمودی، مدیر فیلمبرداری: کوهیار کلاری، صدابردار: مهدی صالح کرمانی، صداگذار: بهمن اردلان، طراح صحنه: مهدی موسوی، طراح لباس: غزاله معتمد، طراح گریم: سعید ملکان، آهنگساز: سهند مهدی زاده، تدوین: جمشید محمودی، دستیار اول کارگردان و برنامه ریز: ، روزبه سجادی حسینی، منشی صحنه: فائزه گرکانی، مدیر تولید: علیرضا باقربیگی، عکاس: فتاح ذی نوری، جلوه های ویژه بصری: علیرضا قادری اقدم ، طراح پوستر: طراح پوستر: بهزاد خورشیدی و روابط عمومی: سپیده حیدرآبادی