سلام نو – سرویس اجتماعی: "کرونا را جدی بگیرید!" این جمله مهمترین حرف این روزهای مسئولین و البته پزشکان است. ظاهرا مردم دیگر کرونا را مثل سابق جدی نمیگیرند و نگرانی از اوجگیری دوباره این بیماری تشدید شده است.
شهربانو امانی، عضو شورای شهر میگوید که بر اساس آمار موجود بیش از ۵۰ درصد مردم تهران، کرونا را جدی نگرفتهاند و ممکن است بیماری کووید ۱۹ مجدداً اوج بگیرد.
در خوزستان هم استاندار این استان از افزایش آمار کرونا خبر داد. شریعتی دلیل رشد این آمار را یکی به دلیل "افزایش قابل ملاحظه تست کرونا و بیماریابی" و دیگری به دلیل "عدم رعایت فاصله گذاری هوشمند در برخی از شهرهای خوزستان" دانست.
اسعد شرهانی، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز با بیان اینکه در ستاد مرکزی کرونا خوزستان با بازگشاییها مخالفت کردیم، گفت: از حدود دو هفته قبل، مکررا درخواست تعطیلی مجدد اصناف و ادارات به مدت حداقل ۲ هفته برای استان داشتیم که متاسفانه ستاد مرکزی در تهران خیلی دیر و فقط تا آخر هفته با تعطیلی موافقت کردند.
در لرستان هم آژیر قرمز به صدا در آمده و به گفته فرماندار خرم آباد در این شهرستان وضعیت قرمز اعلام شده است. جعفر طولابی افزود که بر اساس "مصوبه ستاد استانی مقابله با کرونا جهت کنترل بیماری به فرمانداران تفویض اختیار داده شد که متناسب با موقعیت شهرستانها محدودیتهایی را اعمال کنند."
حسین فرشیدی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان هم گفته که افزایش موارد مثبت ابتلا به کرونا در یک هفته اخیر نگران کننده و خطرناک است.
اما چه شده است که مردم نسبت به کرونا بیتفاوت شدهاند و وضعیت را عادی پنداشتهاند و پزشکان بیم این را دارند که وضعیت کشور به دو هفته نخست فروردین بازگردد؟
برای این پرسش دو پاسخ وجود دارد. پاسخ نخست در سمت دولت قرار دارد و به شیوه برخورد، رفتار و حکمرانی آن باز میگردد. دولت هم به دلیل محدودیتهای اقتصادی و هم به دلیل تحت فشار قرار گرفتن از سوی برخی مراکز ثانویه تصمیمگیری، توان ادامه قرنطینه را نداشت.
در کنار این یک اشتباه جدی ستاد ملی کرونا، دولت و صدا و سیما این بود که به مرور کرونا را عادی نشان دادند و این تصویر را در ذهن جامعه ایجاد کردند که وضعیت عادی یا سفید شده است.
در طرف مقابل مردم قرار دارند که علاوه بر ناتوانی در تحمل فشار اقتصادی بیشتر، به مرور به کرونا عادت کردهاند و به خاطر همین عادت ترس روزهای نخست از این بیماری را ندارند و میل دارند به هر شکل ممکن حداقل بخشی از زندگی پیشین خود را احیا کنند.
نیویورک تایمز در تازهترین گزارش خود نسبت به این مسئله هشدار میدهد که همه گیری ویروس کرونا قبل از اینکه از نظر پزشکی تمام شود، از نظر اجتماعی تمام شود، یعنی مردم چنان از محدودیتها خسته شوند که حتی با وجود اینکه این بیماری همچنان در جامعه وجود دارد و واکسنی هم ندارد خودشان آن را تمام شده اعلام کنند.
آن چه که گزارش نیویورک تایمز به آن اشاره دارد هم اکنون هم در آمریکا، آلمان، ایران و دیگر کشورها قابل مشاهده است. در آمریکا کمپانی تسلا دنبال بازگشایی کارخانه خود به هر قیمتی است. در آلمان که شدیدترین محدودیتها را دارد مردم علیه قرنطینه تظاهرات کردند و در ایران بسیاری در بازار و معابر عمومی بدون رعایت نکات اولیه بهداشتی در حال عبور و مرور هستند.
به نظر میرسد مردم چارهای جز این نیز ندارند. سازمان بهداشت جهانی به تازگی گفته که احتمال این وجود دارد که کرونا هرگز ناپدید نشود و مردم مجبور شوند مانند ایدز به زندگی با آن خو بگیرند، احتمالی که دورنمایی دشوار را برای آینده ترسیم میکند.
در خوشبینانهترین پیش بینیها نیز پزشکان تهیه واکسن کرونا را چند مرحلهای، دشوار و طولانی میدانند و معتقدند باید پذیرفت که سبک زندگی مردم به شدت تحت تاثیر قرار میگیرد.
در چنین شرایطی به نظر میرسد دولت به جای عادی سازی کرونا همچنان باید به هشدار دادن بپردازد و قواعد سفت و سختی برای بازگشاییها وضع کند و به فکر راه چارهای جدی برای تولید ماسک و مواد ضد عفونی کننده کافی برای ماههای پیش رو باشد، نه اینکه با اشتباه استراتژیک، کرونا را در ذهن مردم عادیتر از آنچه که مردم فکر میکنند جلوه دهد.