خبرآنلاین نوشت: رسیدن قیمت هر سکه تمام بهار آزادی طرح جدید به بیش از هفت میلیون و ۱۰۰ هزار تومان اتفاقی نگران کننده برای اقتصاد ایران میتواند محسوب شود. با این حال به نظر میرسد نوسانات اخیر قیمتی بیش از آنکه براساس عرضه و تقاضا باشد برپایه کاهش ارزش پول ملی کشور است. به همین دلیل علیرغم افزایش قیمتها فعالان بازار طلا هنوز از این وضعیت راضی نیستند. در این وضعیت به نظر میرسد پس از چند روز افزایش قیمت دوباره بازار با کاهش قیمت مواجه شده است.
محمد ولی، فعال بازار طلا و جواهر، در رابطه با وضعیت فعلی بازار طلا در کشور گفت: بحثی که اکنون در بازار هست و به عنوان داغی بازار از آن یاد میکنند چیزی نیست جز اینکه بیشتر سرمایههای خرد و کوچک به سمت بازار آمدهاند و صرفا به دنبال خرید سکه یا طلای آب شده هستند. به همین دلیل چندان در کسب و کار ما تاثیری نداشته است.
او در رابطه با چرایی افزایش اخیر در بازار طلا تصریح کرد: ۶ ماه پیش قیمت هر اونس در بازارهای جهانی ۱۵۹۸ دلار بود ولی اکنون بیش از ۱۷۰۰ دلار است. قیمت در بازار ایران به تبعیت از نرخ جهانی اونس و قیمت دلار تعیین میشود. هم اکنون نرخ هر دلار آمریکا به بیش از ۱۷ هزار تومان رسیده است. به این ترتیب افزایش قیمت نه ناشی از افزایش مبادلات بلکه ناشی از همین محاسبات است.
این فعال بازار در رابطه با وضعیت خرید و فروش در بازار طلا و اینکه هفته پیش گفته شد در بازار خرید و فروش به حدود صفر رسیده تاکید کرد: البته در بخش فروش طلای آب شده و سکه خرید و فروش بیشتر شده و این هم ناشی از آن است که مردم میخواهند ارزش داراییهای خود را در شرایط تورمی حفظ کنند. به همین دلیل به بازار ارز یا طلا میآیند و این مهم در بازار سرمایه هم دیده شده است. در هر حال چند روزی قیمت طلا بالا رفت و به نظر من روند کاهشی قیمتها هم آغاز خواهد شد.
محمدولی تاکید کرد : امیدواریم تمهیدات بانک مرکزی طوری باشد که ثبات به بازار بازگردد. این روند اخیری که در بازار طلا و ارز شاهدیم روند مطلوبی برای فعالان بازار نیست چون عملا خرید و فروش بسیار کم است. این وضعیت میتواند به ورشکستگی های گسترده در بازار منجر شود.
او در رابطه با افزایش شاخص سهام بازار سرمایه خاطرنشان ساخت: اگر این سرمایههای مردم به سمت درستی هدایت شوند جای خوشحالی دارد. یعنی اگر از بورس به عنوان تدارکات صنعت و تولید کشور استفاده شود بسیار خوب است. حتی در بازار طلا نیز این امر صدق میکند ولی تجربه دهههای گذشته اجازه نمیدهد به این روند خوشبین باشیم.
محمدولی افزود: من به عنوان یک فعال بازار میگویم اگر سرمایهگذاری کافی بر روی زیرساختهای اقتصادی خود داشتیم امکان نداشت دراین روزها انقدر از میزان ارزش ریال کاسته شود. در عمل کار مهمی در این بخش نشده و صرفا بخش خدمات و بیزینس فربه شده و دست تولید خالی مانده است. به باور من تا نگاه مسئولان کشور تغییر نکند اتفاق مهمی در بازار هم رخ نخواهد داد.
وی تاکید کرد: در حال حاضر نیز اتفاق مهمی در بازار طلا نیافتاده است که قیمتها چنین بالا و پایین میروند. وقتی خرید و فروشی در کار نیست یعنی نوسانات ناشی از چیز دیگری است. باید کار کارشناسی صورت بگیرد تا چرایی این مسائل روشن شود. باید کالبد شکافی شود چرا با وجود داشتن چنین جمعیت جوانی در کشور و با وجود داشتن سرمایههای فراوان دائما از قدرت پول ملی کاسته میشود.
او تصریح کرد: من از سال ۵۰ در این حوزه فعال هستم و اکنون در آخرین سالهای عمر کاریام هستم. با این تجربه به خوبی میدانم که صنایع مادر و بومی در کشور ما تا چه اندازه میتوانند در روزهای دشوار و سخت کشور به کار دولتمردان بیاید. امیدوارم دولتمردان هم به درک این مساله برسند. با این همه ما از وضعیت بازار راضی نیستیم و نه افزایش و نه کاهش احتمالی قیمتها تغییری در واقعیتهای ما ایجاد نخواهد کرد.