سلام نو – سرویس اجتماعی: مریم میرزاخانی نخبه ایرانی مثل بسیاری دیگر پس از آنکه از دنیا رفت برای خیلی از مردم شناخته شد. روز تولد این ریاضیدان برابر 12 می را روز جهانی زن در ریاضیات نامیده اند.
به گزارش سلام نو، دوازدهم می به عنوان زادروز مریم میرزاخانی، یکی از بزرگترین ریاضیدانان زن در جهان فرصت خوبی است تا از تمامی زنانی که در عرصه ریاضیات فعال هستند تجلیل به عمل بیاید. الهام بخشیدن به زنان سراسر دنیا برای ارج نهادن به دستاوردهای خود در علم ریاضیات اصلی ترین هدفی است که برای نامگذاری این روز عنوان شده است. بدون تردید مریم میرزاخانی یکی از کسانی است که برای بسیاری از زنان موفق در سراسر جهان الهام بخش است.
در حالی که زنان موفق در عرصه ریاضیات سال هاست با مشکل بی توجهی رو به رو هستند دو سال پیش در نشست جهانی زنان در ریاضیات کمیته زنان انجمن ریاضی ایران پیشنهاد نامگذاری روز جهانی ریاضیات را مطرح کرد. خوشبختانه این پیشنهاد مورد تایید صدها نفر از حاضرین نشست قرار گرفت و پس از آن به یک فراخوان جهانی و فراگیر برای اتحاد چندین سازمان ملی و قارهای در تمام دنیا بدل شد.
مریم میرزاخانی اردیبهشت سال 56 در تهران به دنیا آمد. میرزاخانی پس از اتمام تحصیلات ابتدایی با شرکت در آزمون ورودی مدارس سمپاد وارد دبیرستان فرزانگان تهران شد. او در دوران دبیرستان دو بار موفق به اخذ مدال طلای کشوری در المپیاد ریاضی شد. او همچنین در سال ۱۹۹۴ در المپیاد جهانی ریاضی هنگ کنگ و سال بعدش در المپیاد جهانی ریاضی کانادا طلای جهانی را به افتخاراتش اضافه کرد.
او دوران کارشناسی خود را در دانشگاه شریف گذراند. یکی از معروف ترین ماجراهای دوران کارشناسی او به تصادف ناگوار سال 76 باز می گردد. در اسفند ۱۳۷۶، اتوبوس حامل دانشجویانِ ریاضی شرکتکننده در بیست و دومین دورهٔ مسابقات ریاضی دانشجویی از اهواز، محل برگزاری مسابقه، راهی تهران بود که دچار حادثه شد و اتوبوس به دره سقوط کرد. شش دانشجوی ریاضی دانشگاه شریف، که اغلب از برگزیدگان المپیادهای ریاضی ملی و بینالمللی بودند، جان خودشان را از دست دادند. شش دانشجویی که هرکدام می توانستند یک میرزاخانی باشند. در این بین مریم میرزاخانی جان سالم به در برد.
مریم میرزاخانی تحصیلات تکمیلی خود را در دانشگاه هاروارد گذراند. او در سال ۲۰۰۴ و در 27 سالگی از دانشگاه هاروارد و به سرپرستی مکمولن دکترا گرفت و به عنوان استادیار در دانشگاه پرینستون تدریس را پی گرفت.
مریم میرزاخانی افتخارات زیادی را به دست آورد که از جمله آن می توان به کسب مدال فیدلز اشاره کرد. او اولین زن و نخستین ایرانی بود که توانست چنین جایگاهی را به دست بیاورد. مریم میرزاخانی سال ۲۰۱۴ به خاطر پژوهش های خود در زمینه «دینامیک و هندسه سطوح ریمانی و فضاهای پیمانهای آنها» توانست مدال فیدلز را به عنوان بالاترین جایزه در ریاضیات از آن خود کند. وی نخستین زن و نخستین ایرانی برنده مدال فیلدز بود.
میرزاخانی تا پایان عمر کوتاهی که داشت از فضای رسانه ای دور بود و علاقه ای به زیر ذره بین بودن و مطرح شدن نداشت. خبر بیماری سرطان سینه میرزاخانی در تیر ماه سال 96 منتشر شد. او از سال 92 با این بیماری دست و پنجه نرم می کرد و پس از چهار سال این بیماری به مغز استخوان او رسیده بود. در ۲۳ تیر ۱۳۹۶ میرزاخانی در حالی که تنها ۴۰ سال داشت در بیمارستانی در کالیفرنیا درگذشت. نهاد زنان سازمان ملل در سال ۱۳۹۸ به معرفی ۷ دانشمند زن تأثیرگذار دنیا پرداخت که در میان آنها نام «مریم میرزاخانی» ریاضیدان ایرانی هم به چشم میخورد.